Landenweb.nl

EL SALVADOR
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  San Salvador
  Oppervlakte  21.041 km²
  Inwoners  6,540,822
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD), bitcoin
  Tijdsverschil  -7
  Web  .sv
  Code.  SLV
  Tel.  +503

To read about EL SALVADOR in English - click here

El Salvador Hotels

Geografie en Landschap

Geografie

El Salvador ligt in centraal Amerika en grenst aan de Noordelijke Stille Oceaan en ligt tussen Guatemala en Honduras. Het land grenst ten westen aan Guatemala en Belize. Ten noorden grenst het aan Honduras en ten oosten aan Nicaragua. De oppervlakte van El Salvador is ruim 21.000 vierkante kilometer. El Salvador is daarmee ongeveer een half keer zo groot als Nederland.

advertentie

El Salvador SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Vulkaan Izalco, El SalvadorPhoto: Gino il Pio in het publieke domein

Het landschap is heuvel- en bergachtig. Het land bezit massieve vulkanen. Eén vulkaan is nog steeds actief: de Izalco-vulkaan. Er zijn veel natuurmeren en rivieren. De kust kenmerkt zich door tropische zandstranden, enorme kliffen en romantische eilandjes. De twee parallelle bergketens - de Sierra Maestra del Norte langs de grens met Honduras en de vulkanische Cadena Costera evenwijdig aan de kust - verdelen El Salvador in drie sterk verschillende gebieden: de kustvlakte, ca. 25 km breed, met een vochtig-heet tropisch klimaat (tierra caliente), de door lava en vulkanische as zeer vruchtbare hoogvlakte tussen de beide bergruggen met een aangenaam gematigd klimaat (tierra templada) en het aanzienlijk koudere hoge bergland langs de grens met Honduras (tierra fría).

Klimaat en Weer

El Salvador heeft een tropisch klimaat. Het is aan de kust warmer dan in het binnenland op de hoogvlakte en in de bergen. El Salvador kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het droge seizoen is van november tot april. De temperaturen in het droge seizoen variëren van minimaal 16 º C tot maximaal 34 º C. Regenseizoen wil niet zeggen dat het aan een stuk door regent. Meestal vallen de buien in de avond.

Planten en dieren

advertentie

Planten

El Salvador kent nog vele originele plantensoorten. De meest voorkomende bomensoort is de Myroxylon balsamum, variëteit pereirae. Verder komen de ceder, den, laurier, mahonie, palm en tamarinde voor in El Salvador. Er is een aantal parken waar vele soorten planten bezichtigd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het Parque Nacional in Cerro Verde.
Tabebuia rosea, ook wel roze poui of roze trompetboom, is de nationale boom van El Salvador.

advertentie

Dieren

Opvallend in El Salvador is het aantal vogels (ongeveer 400 soorten). Deze soorten variëren van bruine pelikanen tot kleurrijke tropenvogels. Andere voorkomende diersoorten zijn eenden, herten, krokodillen, navelzwijnen, quetzals, reigers, schildpadden en toekans. Er is veel vervuiling en veel diersoorten worden met uitsterving bedreigd, waaronder ongeveer 50 vogelsoorten en de waterschildpad.

EL SALVADOR LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - El Salvador
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis El Salvador
• Rondreizen El Salvador
• Hotels El Salvador
• Autoverhuur Sunny Cars El Salvador
• Boeken, ook tweedehands, over EL SALVADOR bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie El Salvador (N)
Reizendoejezo - El Salvador (N)
Startnederland El Salvador (N)

Bronnen

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems