Landenweb.nl

San Jose
 

Costa Rica Tui Reizen

To read about San Jose in English - click here

advertentie
Hotels San Jose Vliegtickets San Jose Costa Rica

Algemeen

San Jose is drastisch veranderd in de afgelopen eeuwen, van een stad van de landbouw tot de vrij kosmopolitische en uitgestrekte hoofdstad van het huidige Costa Rica. San Jose is volgebouwd met moderne kantoorgebouwen en winkelcentra. Er zijn maar een paar kleine enclaves met goed bewaard gebleven architectuur, vooral rond het Barrio Amon gebied. De lokale markten zijn vol energie en opwindend. De musea hebben mooie collecties en het nachtleven is erg aantrekkelijk. Er wordt gedanst tot in de vroege uurtjes aan de Calle de la Amargura en het Centro Commercial El Pueblo.

San JoseSan JosePhoto: Andy Rusch CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Auto huren in San Jose Hotels Trivago

Ligging

San Jose ligt op een plateau in de centrale vallei op 1100-1200 meter hoogte. San Jose wordt omgeven door weelderige groene bergen en valleien. San Jose bevindt zich in het midden van de vruchtbare vallei, met vulkanen in het noorden en een ruige bergketen in het zuiden. Drie andere grote steden, Alajuela, Heredia, en Cartago, maken ook deel uit van de centrale vallei. Bijna twee derde van de bevolking van Costa Rica leeft in deze kleine en vruchtbare vallei.

advertentie
Costa Rica Tui Reizen Rondreizen Costa Rica

Weer

Het weer van San Jose en Costa Rica is zeer mild en meestal vrij warm, met veel zon en hoge temperaturen gedurende het hele jaar. Het gemiddelde ligt boven de 30°C per maand. Maart, april en mei zijn het heetst in San Jose, met lange dagen en temperaturen boven de 35° C. De meeste kans op regen in San Jose is tussen mei en begin november. Dit wordt algemeen aangeduid als het 'natte seizoen' en het kan dan ook winderig zijn. In de maanden september en oktober valt de grootste hoeveelheid neerslag, gemiddeld zo'n 300 mm per maand. Aangezien een groot deel van de regen ’s avonds valt is er elke dag ook wel zon te zien. De regen heeft als voordeel dat de hoeveelheid stof op onverharde wegen afneemt.

Geschiedenis

Stenen bal uit de precolumbiaanse periodeStenen bal uit de precolumbiaanse periodePhoto: WAvegetarian at English Wijipedia CC 3.0 Unported no changes made

Er is weinig bekend en overgebleven uit de precolumbiaanse periode van San Jose, alleen de raadselachtige groete stenen ballen getuigen nog van deze tijd. In het Nationaal museum staat het exemplaar van bovenstaande foto.

De stad Cartago werd gesticht door Juan Vásquez de Coronado in 1564. In de beginjaren van de kolonisatie van de centrale vallei van Costa Rica verspreiden gezinnen zich van het westen van het dorp van Cartago naar Aserrí, ten zuiden vanwaar nu de stad San Jose ligt. Ongeveer 170 jaar later in 1736 beval de overheid de inwoners van de vallei van Aserrí om te verhuizen naar Boca del Monte en zij stichtten daar een kerk gewijd aan San Jose (Sint Jozef). De parochie stond bekend als San Jose de la Boca del Monte en el Valle de Aserrí.

Interieur Nationaal Theater San Jose Costa RicaInterieur Nationaal Theater San Jose Costa RicaPhoto: Kenneth Lu CC 2.0 Generic no changes made

In 1823 werd de stad de hoofdstad van het nieuwe onafhankelijke land. Een jaar later was de bevolking van San Jose uitgegroeid tot meer dan 15.000 inwoners. De exploitatie van koffie en tabak zorgde ervoor dat het eens zo bescheiden dorp welvarend en cultureel ontwikkeld werd. San Jose kreeg een gematigde middenklasse die haar nieuw ontdekte rijkdom investeerde in sociale projecten. De stad was de derde ter wereld met elektrische verlichting voor haar bevolking. Ruim voor andere steden in heel Europa en Noord-Amerika. San Jose installeerde ook openbare telefooncellen. Tegen het einde van de eeuw waren er pleinen en prachtige gebouwen, omzoomd met bomen, musea, het nationale theater (Teatro Nacional) en grote neoklassieke herenhuizen en middenklasse woningen die de stad een fraai aanzien gaven. Geholpen door de koffie inkomsten en beïnvloed door de exposities in Parijs en het Crystal Palace, bouwen architecten grote monumenten en scholen van geïmporteerde geprefabriceerde metalen.

In de veertiger jaren van de vorige eeuw telde San Jose nog slechts 70.000 inwoners, ongeveer een tiende van de bevolking van Costa Rica. Na de Tweede Wereldoorlog begon de stad te groeien en annexeerde naburige dorpen zoals Guadalupe en Tibas. Helaas zijn een groot deel van de mooiste gebouwen van de stad verwoest door de slopershamer in de naoorlogse jaren, om te worden vervangen door monsterlijke voorbeelden van moderne architectuur. Deze groei zet door en de omliggende heuvels twinkelen in de nacht met de lichten van de dorpen die langzaam deel zijn gaan uitmaken van de stad. Volgens de telling van 2006 wonen nu 365.799 mensen in San Jose.

Bezienswaardigheden

San Jose Costa Rica in de nachtSan Jose Costa Rica in de nachtPhoto: Armando Maynez (CC BY 2.0) no changes made

San Jose heeft veel toeristische attracties die te maken hebben met tropische dieren en planten uit het land. Je vindt veel vlinders en de kolibrie soorten in de Spyrogyra Butterfly Garden en inheemse dieren in het Simon Bolivar Zoological Park.

San Jose is een toevluchtsoord voor diegenen die van dichtbij de wonderen van de natuur willen bekijken. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen in San Jose zijn het eind 19e eeuwse Nationale Theater, met zijn weelderige marmeren foyer en grote zaal. Door een bezoek te brengen aan de koffie boerderijen aan de rand van de stad zal je begrijpen waarom de Costa Ricaanse koffie uit San Jose een van de beste ter wereld is. Vergeet niet om het lokale leven op de Centrale Markt te bekijken. Het gonst er van de bruisende attracties en activiteiten op alle uren van de dag.

Nationaal Theater San Jose Costa RicaNationaal Theater San Jose Costa RicaPhoto: Tillor87 CC 3.0 Unported no changes made

Het Nationale Theater is een indrukwekkend theater gebouwd in 1890 en de inwoners van San Jose zijn hier erg trots op. Het werd gefinancierd door een belasting op kofiie, opgelegd aan de koffiebaronnen van die tijd. Het klassieke in renaissance stijl gebouwde theater beschikt over kunstwerken van Europese kunstenaars en heeft een opvallende marmeren lobby. Het theater biedt plaats aan meer dan 1000 bezoekers.

Spirogyra Butterfly GardenSpirogyra Butterfly GardenPhoto: Armando Maynez (CC BY 2.0) no changes made

De Spyrogyra Butterfly Garden is een perfecte plek om de verbazingwekkende vlinders, kolibries en planten te bekijken zonder de stad te verlaten. Deze rustige vlindertuin is geschikt voor toeristen van alle leeftijden. Tientallen vlindersoorten zijn te zien maar ook te koop. Bezoekers van de Spyrogyra Butterfly Garden leren veel over de belangrijke rol die deze mooie dieren spelen in het milieu.

Leeuw in de dierentuin in San Jose Costa RicaLeeuw in de dierentuin in San Jose Costa RicaPhoto: Rodtico21 CC 3.0 Unported no changes made

Het Simon Bolivar Zoological Park is een compacte dierentuin geschikt voor het hele gezin en geeft bezoekers de kans om een aantal van de meer bijzondere dieren en planten van Costa Rica te zien. Er zijn niet alleen inheemse dieren, maar ook Afrikaanse en Aziatische soorten. Bezoekers van de Simon Bolivar Zoological Park kunnen jaguars, tapirs, apen, exotische vogels, reptielen en nog veel meer zien.

Het Nationaal Centrum voor kunst en cultuur biedt een presentatie van kunstwerken van zowel Midden-Amerikaanse en Costa Ricaanse kunstenaars en mag niet over het hoofd gezien worden door de kunstliefhebbers. In het Nationaal Centrum voor Kunst en Cultuur worden ook frequent internationale tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Museo de Arte Costarricense in San José, Costa RicaMuseo de Arte Costarricense in San José, Costa RicaPhoto: Rodtico21 CC 2.0 Generic no change made

Bezoekers van het Museo de Arte Costarricense ontdekken een grote en indrukwekkende nationale verzameling van ongeveer 3.000 individuele kunstwerken, waaronder schilderijen, foto's, tekeningen, beelden en houtsnijwerk. Er worden regelmatig evenementen en concerten opgevoerd in El Salon Dorado. Check de kalender om te zien of er hier iets van belang plaats vindt tijdens je vakantie in Costa Rica.

Tips

Centrale Markt San Jose Costa RicaCentrale Markt San Jose Costa RicaPhoto: Eric T Gunther CC 3.0 Unported no changes made

De centrale markt is de beste plek in de stad om authentiek Costa Ricaans voedsel, lokaal gemaakte goederen en ambachtelijke producten te kopen. De centrale markt algemeen aangeduid als de Mercado Central gonst van activiteiten tijdens de openingsuren en is een geweldige plek om een glimp van het lokale leven te zien.

Koffie Boerderij San Jose Costa RicaKoffie Boerderij San Jose Costa RicaPhoto: Publiek Domein

Costa Rica is bekend vanwege de productie van een aantal van 's werelds beste koffiesoorten. In de buurt van de hoofdstad San Jose zijn een aantal koffieboerderijen die bezocht kunnen worden door nieuwsgierige koffieliefhebbers.

Bezoekers kunnen koffie rechtstreeks van de producent kopen met korting of gewoon een kijkje nemen om de manier te zien waarop de bonen worden geoogst en verwerkt tot koffie. De geur van de vers gemalen koffie alleen al is de moeite waard.

San Jose LINKS

Advertenties
• Vliegtickets San Jose Costa Rica
• Hotels Trivago
• Rondreizen Costa Rica
• Costa Rica verre reizen van ANWB
• Costa Rica Tui Reizen
• Hotels San Jose
• Auto huren in San Jose
• Mambo Jongerenreizen Coosta Rica
• Boeken, ook tweedehands, over San Jose bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems