Landenweb.nl

BELIZE
Bevolking

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Bevolking

advertentie

Belize BevolkingPhoto: Ted Obermayer CC 2.0 Generic no changes made

In 2017 heeft Belize ca. 360.346 inwoners en is daarmee het Midden-Amerikaanse land met de minste inwoners. Dit betekent dat er ook maar ca. 15,7 inwoners per km2 wonen. Een kwart van de bevolking woont in Belize City en een ander kwart woont in zes grotere steden. De rest van de bevolking woont op het platteland.

De gemiddelde bevolkingsgroei bedraagt 1,8% (2017). De levensverwachting bij geboorte is ca. 68,9 jaar, 67,3 jaar voor mannen en 70,6 jaar voor vrouwen (2017). Belize is een van de landen ter wereld met de jongste bevolking: 0-14 jaar 33,9%, 15-64 jaar 62,2%, 65+ 3,9% (2017). Het geboorte- en sterftecijfer is respectievelijk 24 en 6 per 1000 inwoners (2017).

De bevolking is zodanig vermengd dat een onderscheid naar herkomst zeer moeilijk te maken is. De belangrijkste etnische groepen vormen de mestiezen (53%), de creolen (26%), de indianen (vooral Maya's; 19%) en zwarte Cariben (7%); er zijn slechts kleine groepen Europeanen, Amerikanen en Aziaten (o.a. Chinezen en Taiwanezen). Benadrukt moet worden dat al deze verschillende groepen en culturen relatief vreedzaam met elkaar samenleven.

In Belize wonen drie te onderscheiden Maya-groepen: de Mopan, de Yucatecs en de Kekchi. Hoewel de talen van deze groepen aan elkaar gerelateerd zijn, zijn de dialecten onderling moeilijk te verstaan. De Maya's die nu nog in Belize leven, stammen af van negentiende-eeuwse Guatemalteekse en Mexicaanse Maya-immigranten. De Yucatecs wonen voornamelijk in Noord-Belize en hun dialect en cultuur is bijna helemaal opgegaan in de mestiezen-cultuur. De Mopan hebben zich voornamelijk gevestigd de districten Toledo en Cayo. De Kekchi wonen ook voornamelijk in het Toledo-district. In Toledo zijn ca. 40 Maya-dorpen te vinden. In de meest afgelegen dorpen leeft men nog zoals eeuwen geleden.

De creolen delen allemaal twee kenmerken: ze zijn van Afrikaans-Engelse afkomst en spreken bijna allemaal Engels en Creools. Driekwart van de inwoners van de Belize City is creools. Verspreid over het land leven nog geïsoleerde groepen creolen.

De mestiezen of ladino's zijn de Spaans sprekende Belizanen, veelal afkomstig uit Mexico en andere Midden-Amerikaanse gebieden. Ze stammen af van de eerste Spaanse kolonisten en van de indianen. Gedurende de jaren tachtig van de 20e eeuw arriveerden er in Belize ca. 40.000 politieke en economische vluchtelingen, veelal mestiezen, uit El Salvador, Guatemala en in mindere mate Honduras. Deze relatief grote groep dreigt serieuze economische en sociale problemen te veroorzaken voor het kleine Belize. Ze hebben er tevens voor gezorgd dat de mestiezen nu de grootste bevolkingsgroep zijn. Dit werd nog versterkt door het feit dat veel Creoolse Belizanen naar de Verenigde Staten geëmigreerd zijn.

De oorlogszuchtige Cariben immigreerden van Zuid-Amerika naar de Caribische eilanden rond 1300. Ze verhuisden elke paar jaar van eiland naar eiland, huwden vaak met gevluchte slaven en kwamen uiteindelijk ook in Belize terecht. Deze groep wordt nu Garifuna of Garinagu genoemd en stammen af van Afrikaanse slaven en Caribische indianen. Ze leven voornamelijk in Zuid-Belize. Rasechte Cariben komen in Belize niet meer voor. De Garifuna wonen vooral in Dangriga en op kleinere schaal in Punta Gorda, Hopkins, Georgetown, Seine Bight Village en Barranco. Ze hebben hun eigen taal, religie, muziek, dans en voedsel en vormen daardoor een fascinerende etnische groep.

De eerste Chinezen arriveerden in 1865, maar verhuisden al snel grotendeels naar Mexico. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog arriveerde een groep Kantonese boeren in Belize City, op de vlucht voor de Japanners. Hoewel nog steeds een kleine groep vallen ze op door de kruidenierszaken, winkels en restaurants die ze vaak bezitten.

Van 1844 tot 1917 werden er, onder het Brits koloniaal bewind, 41.600 Oost-Indische naar de Britse koloniën gebracht, waaronder Belize. Hoewel ze een contract voor bepaalde tijd hadden, werden ze vaak gedwongen langer te blijven en keerden uiteindelijk niet meer terug naar hun land. Bijna 50% van deze bevolkingsgroep woont in een dorp genaamd Calcutta en in Forest Home. Ze spreken Creools en Spaans, maar geen Hindi meer. Deze taal wordt nog wel gesproken door een aantal emigranten uit Oost-India die nog niet zolang in Belize wonen. Zij hebben geen banden met de eerst emigranten uit dat gebied. Op dit moment is ongeveer 2% van de bevolking van Indiase afkomst.

De Duitssprekende mennonieten zijn de laatste grote groep die naar Belize is getrokken. De eerste groep arriveerde tussen 1958 en 1962 vanuit Mexico. Om problemen zoals in andere landen te voorkomen werden er overeenkomsten getekend tussen de mennonieten en de Belizaanse regering. Zo kregen ze bijvoorbeeld toestemming om hun eigen religie te praktiseren en mochten hun taal gebruiken in door henzelf gecontroleerde scholen. Ook mochten ze hun eigen financiële instellingen oprichten en hoefden niet in militaire dienst. De mennonitische boeren zijn de productiefste van geheel Belize en gebruiken ook de modernste apparatuur. Verder voorzien de lokale markt van melkproducten, eieren, kip, kaas en groenten.

Een groep Rastafari's leeft in Belize City. Ze zijn te herkennen aan hun dreadlocks en gebruiken ganja (marihuana) tijdens hun rituelen. Ze beschouwen Haile Selassie, eens keizer van Ethiopië, als hun god.

De kleine groep Libanezen werkt ook vaak als winkelier. De Britse troepen zijn sinds 1994 naar huis teruggekeerd.

De grootste stad is de voormalige (tot 1970) hoofdstad Belize City, met ca. 62.000 inwoners (2017). In de loop van de 19de eeuw is de bevolking sterk toegenomen door de toevloed van Indianen, kleurlingen en Spanjaarden die er een wijkplaats vonden, en door arbeiders die op Jamaica, Barbados en in Zuidoost-Azië aangeworven werden voor de suiker- en bananenplantages. Ook na 1900 is de bevolking gegroeid door immigratie en natuurlijke aanwas.

advertentie

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems