Landenweb.nl

BELIZE
Economie

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Economie

Algemeen

advertentie

Belize ExportPhoto: R Haussman, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 Unported no changes made

Het BBP per hoofd van de bevolking is voor Midden-Amerikaanse begrippen vrij hoog: ca. 8300 dollar per jaar (2017). Hierbij moet wel bedacht worden dat veel Belizanen financieel gesteund worden door familieleden die in het buitenland wonen en werken, met name in de Verenigde Staten. De meeste ontwikkelingshulp komt van de Verenigde Staten.

Belize stond lang bekend als een echte drugsstaat, maar kwam in november 1999 niet meer voor op de Amerikaanse zwarte lijst van drugsstaten.

Verbetering van de infrastructuur staat hoog op de prioriteitenlijst van de Belizaanse regering. Zo heeft men er in relatief korte tijd voor gezorgd dat 98% van de afgelegen dorpen voorzien is van elektriciteit.

De staatsschuld bedraagt 99% van het BNP (2017). De verwachting is een gemiddelde groei van het BNP van zo’n 1% in de komende jaren door toedoen van investeringen in agrarische export, hydrocultuur en toerisme, alsmede de voortgezette vraag naar informele-sectorgoederen en diensten. Op dit moment wordt er veel geïnvesteerd in de ‘cruisemarkt’. Zo is er een overeenkomst gesloten met de havenautoriteiten van Miami om de knowhow betreffende deze sector in Belize te versterken. Ook is er US$ 50 miljoen geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe cruiseschipterminal.

advertentie

Landbouw, bosbouw, veeteelt, visserij

advertentie

Belize Bananen uitsorterenPhoto: Paul Stokstad in het publieke domein

Tot ver in de 19de eeuw was de productie en export van tropische houtsoorten (vooral mahonie) de belangrijkste economische activiteit. Na 1860 kwam in het noorden de commerciële landbouw tot ontwikkeling (vooral suiker). Van het voor landbouw geschikte areaal was in 1981 15% in productie gebracht. De landbouw is een belangrijke sector van de economie: 10% van de beroepsbevolking is werkzaam in land- en bosbouw en visserij. De export (vooral van suiker en melasse - goed voor 40%, bananen, citrusvruchten en, illegaal, marihuana) zorgt voor veel deviezen.

De jaarlijkse productie van suiker ligt op ca. 80.000 ton per jaar. De bananenplantages aan de zuidkust van Belize (Stann Creek District) lijken een schot in de roos. Vruchtbare grond, een warm klimaat en voldoende neerslag maken dit gebied perfect voor het telen van bananen. Cacao wordt een steeds belangrijker exportproduct. Voor de binnenlandse markt produceert de landbouw rijst, bonen, maïs, tabak en koffie. Belize was een van de belangrijkste exporteurs van marihuana naar de Verenigde Staten, maar werd in november 1999 geschrapt van de Amerikaanse zwarte lijst van drugsstaten.

Bosbouw is relatief veel minder belangrijk; er wordt hardhout en chicle uitgevoerd; naaldhout (pijnboom- en cederhout) wordt primair voor de binnenlandse markt geëxploiteerd.

Veeteelt wordt slechts voor binnenlands gebruik bedreven maar wordt wel belangrijker doordat men pas sinds kort"geleerd" heeft om rundvlees op het menu te zetten.

Van belang is ook de visvangst in de Caribische Zee, o.a. tonijn, kreeft en garnalen. Door samen te werken kon men hogere prijzen gaan vragen voor de visproducten. Ook is men zich ervan bewust dat men niet het hele jaar door ongelimiteerd kan vissen. Zo mag men geen kreeften meer vangen tussen 15 februari en 15 juni. Belangrijkste exportlanden zijn de Verenigde Staten, Mexico en Jamaica. Canada heeft zich opgeworpen om de Belizaanse visindustrie te moderniseren.

Het kweken van zeedieren is een nieuwe activiteit in Belize. Er zijn bijvoorbeeld al verschillende garnaalkwekerijen en Taiwan helpt Belize met het verder ontwikkelen van deze economische activiteit. Zo probeert men nu om zelf garnaallarven te kweken, zodat men die niet meer duur hoeft te kopen in het buitenland.

advertentie

Industrie en handel

advertentie

Belize OliePhoto: Belizian CC 3.0 Unported no changes made

De industriële sector is beperkt en omvat voornamelijk verwerking van agrarische en bosbouwproducten, o.a, houtzagerij, fineer, triplex, meubels, scheepsbouw, bier, rum, suikerraffinage en zuivel.

Olie werd in 1981 ontdekt, maar niet in commercieel interessante hoeveelheden.

Handels- en betalingsbalans vertonen een chronisch tekort. Alle verbruiksgoederen, machines en energiedragers moeten worden ingevoerd. De totale export leverde in 2017 483 miljoen dollar op en de belangrijkste exportpartners waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de landen van de Europese Unie, de Caricom-landen, Canada en Mexico. De totale import bedroeg in 2017 944 miljoen dollar en de belangrijkste importpartners waren de Verenigde Staten, Mexico, Groot-Brittannië, de landen van de Europese Unie en de Caricom-landen.

Het bnp was in 2017 ca. 3,2 miljard dollar. Belize blijft sterk afhankelijk van buitenlandse financiële steun, m.n. van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, in mindere mate ook van Canada en de EU.

advertentie

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems