Geografie   
To read about BARBADOS in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadBridgetown
   Oppervlakte430 km²
   Inwoners286.960 (mei 2019)
   MunteenheidBarbadiaanse dollar (BBD)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..bb | BRB | +1-246

Algemeen

Barbados is het meest oostelijke eiland van de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. Het eiland heeft de vorm van een avocado en ligt op circa 175 kilometer ten oosten van St. Vincent in de Atlantische Oceaan. Barbados heeft een oppervlakte van 431 vierkante kilometer en is ongeveer dertig kilometer lang en twintig kilometer breed.

Barbados SatellietfotoPhoto:Publiek domein

Landschap

Barbados Landschap Photo:Postdlf Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Het eiland is ontstaan uit een koraalrif dat boven de zeespiegel is komen te liggen. Het landschap is over het algemeen dan ook vrij vlak. Alleen in het binnenland liggen enkele heuvels, waarvan Mount Hillaby met 336 meter de hoogste is.

De westkust van het eiland bestaat grotendeels uit zandstranden. Hier bevinden zich ook de meeste hotels. De noordoostkust is grillig en woest en bezaaid met rotsen en puin. Het zuidoostelijke deel is rustiger en bezit enkel fraaie zandstranden, waaronder het befaamde Crane Beach. Aan een baai aan de zuidwestkust ligt de hoofdstad Bridgetown.

Klimaat

Barbados Zonsondergang Photo:Berit Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Barbados heeft een aangenaam klimaat met temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt meer dan drieduizend. De tropische warmte wordt heerlijk verzacht door een constant waaiende zeebries. 's Nachts zakt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het regenseizoen valt in de maanden juli tot november. Tijdens deze periode valt er af en toe een verfrissende, korte bui. Het eiland ligt buiten de zogeheten Hurricane Belt en heeft dus niets te duchten van de jaarlijks terugkerende orkanen die het Caribisch gebied kunnen teisteren. De beste reistijd is tussen januari en mei, de droogste periode in Barbados.

Planten

Andromeda Botanical Gardens Barbados Photo:Postdlf Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De flora is sterk afhankelijk van de regenval. Door de warme zomers maakt Barbados een dorre indruk. De bloemen bloeien van september tot eind april. Vooral de botanische tuinen van Andromeda Gardens zijn in deze periode een bezoek waard. Dat geldt ook voor het Flower Forest met zijn kleurrijke, exotische planten en bloemen. Een wandeling door de dichtbegroeide wouden van Welchman Hall Gully en Turners Hall Woods is voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar een belevenis. Op Barbados komen de volgende planten en bomen veel voor:casuarina, flamboyant, frangipani, ixora, mahonie, mango en palm

Dieren

Barbados Green Monkey Photo:Postdlf Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De fauna is op Barbados erg beperkt. Er lopen veel geiten los. In het Barbados Wildlife Reserve in het noorden kan onder andere de unieke Barbados green monkey worden bewonderd. De voorouders van deze aapsoort zijn afkomstig uit West-Afrika. Het dier vormde na verloop van tijd een bedreiging voor de landbouw en er is lange tijd op grote schaal jacht op gemaakt. Momenteel schat men dat er op Barbados nog circa vijfduizend green monkey's in het wild leven.
Dieren die in Barbados voorkomen zijn onder meer aap, boomkikker, geit, haas, kolibrie, mangoeste, reiger en wasbeer.

Koraal

Vlak voor de westkust ligt een prachtig koraalrif waar vele soorten koraal en kleurrijke vissen kunnen worden bewonderd.

To read about BARBADOS in English - click here

BARBADOS LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Barbados Vliegtickets.nl
• Hotels Barbados
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Barbados Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Barbados Reisstart (N+E)
Barbados Startnederland (N+E)
Reisinformatie Barbados (N)
Reizendoejezo - Barbados (N)
Schrijf uw artikel over BARBADOS

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems