Landenweb.nl

BARBADOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Bridgetown
  Oppervlakte  430 km²
  Inwoners  287,711
  (2021)
  Munteenheid  Barbadiaanse dollar
  (BBD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .bb
  Code.  BRB
  Tel.  +1-246

To read about BARBADOS in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

Barbados is het meest oostelijke eiland van de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. Het eiland heeft de vorm van een avocado en ligt op circa 175 kilometer ten oosten van St. Vincent in de Atlantische Oceaan. Barbados heeft een oppervlakte van 431 vierkante kilometer en is ongeveer dertig kilometer lang en twintig kilometer breed.

advertentie

Barbados SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Barbados LandschapPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

Het eiland is ontstaan uit een koraalrif dat boven de zeespiegel is komen te liggen. Het landschap is over het algemeen dan ook vrij vlak. Alleen in het binnenland liggen enkele heuvels, waarvan Mount Hillaby met 336 meter de hoogste is.

De westkust van het eiland bestaat grotendeels uit zandstranden. Hier bevinden zich ook de meeste hotels. De noordoostkust is grillig en woest en bezaaid met rotsen en puin. Het zuidoostelijke deel is rustiger en bezit enkel fraaie zandstranden, waaronder het befaamde Crane Beach. Aan een baai aan de zuidwestkust ligt de hoofdstad Bridgetown.

Klimaat en Weer

advertentie

Barbados ZonsondergangPhoto: Berit CC 2.0 Generic no changes made

Barbados heeft een aangenaam klimaat met temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt meer dan drieduizend. De tropische warmte wordt heerlijk verzacht door een constant waaiende zeebries. 's Nachts zakt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het regenseizoen valt in de maanden juli tot november. Tijdens deze periode valt er af en toe een verfrissende, korte bui. Het eiland ligt buiten de zogeheten Hurricane Belt en heeft dus niets te duchten van de jaarlijks terugkerende orkanen die het Caribisch gebied kunnen teisteren. De beste reistijd is tussen januari en mei, de droogste periode in Barbados.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Andromeda Botanical Gardens BarbadosPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

De flora is sterk afhankelijk van de regenval. Door de warme zomers maakt Barbados een dorre indruk. De bloemen bloeien van september tot eind april. Vooral de botanische tuinen van Andromeda Gardens zijn in deze periode een bezoek waard. Dat geldt ook voor het Flower Forest met zijn kleurrijke, exotische planten en bloemen. Een wandeling door de dichtbegroeide wouden van Welchman Hall Gully en Turners Hall Woods is voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar een belevenis. Op Barbados komen de volgende planten en bomen veel voor: casuarina, flamboyant, frangipani, ixora, mahonie, mango en palm.

Dieren

advertentie

Barbados geelgroene meerkatPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

De fauna is op Barbados erg beperkt. Er lopen veel geiten los. In het Barbados Wildlife Reserve in het noorden kan onder andere de unieke Barbados geelgroene meerkat worden bewonderd. De voorouders van deze aapsoort zijn afkomstig uit West-Afrika. Het dier vormde na verloop van tijd een bedreiging voor de landbouw en er is lange tijd op grote schaal jacht op gemaakt. Momenteel schat men dat er op Barbados nog circa vijfduizend geelgroene meerkatten in het wild leven.

Dieren die in Barbados voorkomen zijn onder meer aap, boomkikker, geit, haas, kolibrie, mangoeste, reiger en wasbeer.

Koraal

Vlak voor de westkust ligt een prachtig koraalrif waar vele soorten koraal en kleurrijke vissen kunnen worden bewonderd.

BARBADOS LINKS

Advertenties
• Barbados Tui Reizen
• Voja Travel Barbados
• Hotels Trivago
• Auto huren in Barbados
• Hotels Barbados
• Boeken, ook tweedehands, over BARBADOS bij Bol.com

Nuttige links

Barbados Startnederland (N+E)
Reisinformatie Barbados (N)
Reizendoejezo - Barbados (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems