Landenweb.nl

BARBADOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Bridgetown
  Oppervlakte  430 km²
  Inwoners  286.960
  (mei 2019)
  Munteenheid  Barbadiaanse dollar
  (BBD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .bb
  Code.  BRB
  Tel.  +1-246

To read about BARBADOS in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Barbados is het meest oostelijke eiland van de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. Het eiland heeft de vorm van een avocado en ligt op circa 175 kilometer ten oosten van St. Vincent in de Atlantische Oceaan. Barbados heeft een oppervlakte van 431 vierkante kilometer en is ongeveer dertig kilometer lang en twintig kilometer breed.

advertentie

Barbados SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Barbados LandschapPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

Het eiland is ontstaan uit een koraalrif dat boven de zeespiegel is komen te liggen. Het landschap is over het algemeen dan ook vrij vlak. Alleen in het binnenland liggen enkele heuvels, waarvan Mount Hillaby met 336 meter de hoogste is.

De westkust van het eiland bestaat grotendeels uit zandstranden. Hier bevinden zich ook de meeste hotels. De noordoostkust is grillig en woest en bezaaid met rotsen en puin. Het zuidoostelijke deel is rustiger en bezit enkel fraaie zandstranden, waaronder het befaamde Crane Beach. Aan een baai aan de zuidwestkust ligt de hoofdstad Bridgetown.

Klimaat en Weer

advertentie

Barbados ZonsondergangPhoto: Berit CC 2.0 Generic no changes made

Barbados heeft een aangenaam klimaat met temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt meer dan drieduizend. De tropische warmte wordt heerlijk verzacht door een constant waaiende zeebries. 's Nachts zakt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het regenseizoen valt in de maanden juli tot november. Tijdens deze periode valt er af en toe een verfrissende, korte bui. Het eiland ligt buiten de zogeheten Hurricane Belt en heeft dus niets te duchten van de jaarlijks terugkerende orkanen die het Caribisch gebied kunnen teisteren. De beste reistijd is tussen januari en mei, de droogste periode in Barbados.

Planten en Dieren

Planten

Andromeda Botanical Gardens BarbadosPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

De flora is sterk afhankelijk van de regenval. Door de warme zomers maakt Barbados een dorre indruk. De bloemen bloeien van september tot eind april. Vooral de botanische tuinen van Andromeda Gardens zijn in deze periode een bezoek waard. Dat geldt ook voor het Flower Forest met zijn kleurrijke, exotische planten en bloemen. Een wandeling door de dichtbegroeide wouden van Welchman Hall Gully en Turners Hall Woods is voor de avontuurlijk ingestelde wandelaar een belevenis. Op Barbados komen de volgende planten en bomen veel voor: casuarina, flamboyant, frangipani, ixora, mahonie, mango en palm.

Dieren

Barbados geelgroene meerkatPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

De fauna is op Barbados erg beperkt. Er lopen veel geiten los. In het Barbados Wildlife Reserve in het noorden kan onder andere de unieke Barbados geelgroene meerkat worden bewonderd. De voorouders van deze aapsoort zijn afkomstig uit West-Afrika. Het dier vormde na verloop van tijd een bedreiging voor de landbouw en er is lange tijd op grote schaal jacht op gemaakt. Momenteel schat men dat er op Barbados nog circa vijfduizend geelgroene meerkatten in het wild leven.

Dieren die in Barbados voorkomen zijn onder meer aap, boomkikker, geit, haas, kolibrie, mangoeste, reiger en wasbeer.

Koraal

Vlak voor de westkust ligt een prachtig koraalrif waar vele soorten koraal en kleurrijke vissen kunnen worden bewonderd.

Geschiedenis

Barbados Kaart 1736Photo: Publiek domein

Op Barbados bestaat de bevolking voornamelijk uit afstammelingen van Afrikaanse slaven en mulatten. Het eiland werd vroeger bewoond door de Arowakken-indianen die zijn uitgestorven door Europese ziekten en de zware omstandigheden waaronder zij slavenarbeid moesten verrichten. Zoals in veel andere Caraïbische landen werden ook hier slaven uit Afrika geïmporteerd . Het eiland werd bezocht door de Spanjaarden en de Portugezen, waarna het land door de Britten werd bezet in 1627. Op 16 april 1816 begon de zwaarste slavenopstand die Barbados heeft gekend, onder aanvoering van Bussa. In 1838 werd de slavernij definitief afgeschaft. Barbados was even lid van de West-Indische Federatie (1958 - 1962) en verkreeg uiteindelijk zelfbestuur in 1961. In 1962 werden de verkiezingen gewonnen door de Democratische Labour-partij, aangevoerd door Errol Walton Barrow, die eerste minister werd na de onafhankelijkheid op 30 november 1966. Sinds 1998 is Owen Arthur van de Labour-partij eerste minister.

David Thompson BarbadosPhoto: Edgar Alberto Domínguez Cataño CC 2.0 Generic no changes made

In januari 2008 wint Labour opnieuw de verkiezingen en wordt David Thompson premier. Thompson wint een motie van wantrouwen die de oppositie aan had gespannen vanwege zijn afhandeling van de financiële crisis. David Thompson overlijdt in oktober 2010 en wordt opgevolgd door Freundel Stuart. In februari 2013 wint de regerende DLP nipt. In maart 2014 kondigt de regering aan de doodstraf af te schaffen. In april 2015 verkrijgt Biiliton een concessie om naar olie te zoeken in de wateren ten zuidoosten van Barbados. De verkiezingen van 2018 worden overtuigend gewonnen door de BLP en Mia Mottley wordt de nieuwe premier.

Uittredend gouverneur-generaal Sandra Mason, de laatste vertegenwoordiger van de Britse kroon, werd in november 2021 de eerste president van Barbados. Zij werd de maand ervoor door het parlement gekozen. Ondanks het besluit om in 2020 een republiek te worden, blijft Barbados lid van het Gemenebest.

Minister van Financiën De Croo nam in oktober 2020 het roer over van een interim-regering onder leiding van Sophie Wilmès, die nu minister van Buitenlandse Zaken is. De heer De Croo, een liberale Vlaamse politicus, is sinds 2012 vicepremier met verschillende verantwoordelijkheden en staat aan het hoofd van een zevenpartijencoalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten.

Bevolking

Barbados SchoolkinderenPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

De bevolkingsdichtheid bedraagt 669/km² (2017). Het land is dus overbevolkt, en de bevolking neemt nog steeds toe, met een groeipercentage van 0,28% per jaar ( 2017). De levensverwachting bedraagt 75,5 jaar(2017).

Barbados telt momenteel 292.363 (2017) inwoners en is daarmee één van de dichtstbevolkte eilanden van het Caribisch gebied. Ruim 31% van de bevolking woont in de stad of in de buitenwijken van Bridgetown. Het niet-stedelijke deel van de bevolking leeft voornamelijk in houten huizen rond de grote landbouwbedrijven. Er zijn slechts enkele dorpen met stenen huizen. Ongeveer negentig procent van de bevolking is buitenechtelijk geboren. Bij de opvoeding zijn vaak alleen de moeder en oma betrokken, de vader speelt slechts een kleine rol.

Bayaners

De inwoners van Barbados zijn voor een groot deel negroïde en noemen zichzelf Bayaners. Deze naam is, evenals de naam van het eiland, afgeleid van de bomen die de Portugezen hier aantroffen toen zij het eiland ontdekten.

Taal

Engels TaalkaartPhoto: Kobolen CC 3.0 Unported no changes made

De officiële taal van Barbados is Engels. Engels wordt gebruikt bij juridische aangelegenheden. In het bedrijfsleven en in het onderwijs, in de media en bij de openbare dienstverlening, zowel als geschreven als als gesproken taal. Hoewel Engels de officiële taalstatus heeft, wordt het niet zo veel gesproken onder de eilandbewoners als het Bajan-dialect.

In een informele setting wordt vooral Bajan gesproken, dit is een op het Engels gebaseerde creoolse taal. Bajan wordt onder de eilandbewoners erkend als hun eigen moedertaal en maakt integraal deel uit van hun cultuur.

Godsdienst

Saint Andrew Parish Church, BarbadosPhoto: Postdlf CC 3.0 Unported no changes made

Circa 49,4% van de bevolking is Christen. Naast de Anglicanen (26,3%) zijn er veel christenen op Barbados die behoren behoren tot de zogenaamde opwekkingskerken.

Naast het christendom treft men ook andere godsdiensten aan op Barbados, zoals het hindoeïsme en de islam.

Samenleving

Staatsinrichting

Barbados ParlementsgebouwPhoto: David Broad CC 3.0 Unported no changes made

Barbados is sinds 1966 een onafhankelijke constitutionele monarchie binnen het Britse Gemenebest. De Britse vorstin is het staatshoofd en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal. De wetgevende vergadering (één van de oudste van het Gemenebest - 1629) wordt voor een periode van vijf jaar gekozen en bestaat uit twee kamers. Barbados is administratief ingedeeld in twaalf gemeenten, die direct onder verantwoordelijkheid van de centrale regering vallen. De uitvoerende macht ligt in de handen van de minister-president en het kabinet. De premier is meestal de leider van de grootste partij. Het parlement bestaat uit twee kamers. Het lagerhuis, de Assemblée, bestaat uit 30 leden. Zij worden via algemeen kiesrecht gekozen. Het Hogerhuis, de Senaat, bestaat uit 21 leden. Zij worden door de gouverneur-generaal aangewezen. De actuele politieke situatie is beschreven bij het hoofdstuk geschiedenis.

Gemeenschappen

Barbados is aangesloten bij de Verenigde Naties en een aantal van haar suborganisaties, het Gemenebest en de CARICOM (Caribische Gemeenschap). Barbados is verder geassocieerd lid van de Europese Unie. Hoewel de politieke macht in handen is van het zwarte bevolkingsdeel, berust de economische macht grotendeels bij een kleine, voornamelijk blanke (buitenlandse) elite.

Economie

Algemeen

Barbados ExportPhoto: R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al. CC3.0 Unported no changes made

De economie van het grondstofarme Barbados is nogal divers. Handel en diensten, industrie, overheidsdiensten en toerisme vormen de belangrijkste bestanddelen van het bruto nationaal product. Tot in de jaren zestig was de economie volledig gebaseerd op de suikerindustrie. De regering stimuleert ook binnen de landbouwsector diversificatie. Naast suiker worden ook maïs, katoen, uien, pinda's en fruit verbouwd. Men probeert ten aanzien van visconsumptie zelfvoorzienend te worden. Het eiland heeft een Bruto Nationaal Produkt per hoofd van de bevolking van 17.500 $ per inwoner (situatie in 2017).

Industriële sector

In de industriële sector zijn de aardolie-industrie en de verwerkende industrie (rum, elektronica, textiel en chemicaliën) van belang. Om buitenlandse investeerders aan te trekken, biedt de overheid onder meer belastingfaciliteiten en een tolvrije invoer van grondstoffen. De financiële dienstverlening (offshore) groeidt snel. Hoge verwachtingen worden gekoesterd van de computertechnologie en -kennis. De betalingsbalans vertoont een chronisch tekort. De totale buitenlandse schuld bedraagt ongeveer negentig procent van het bruto nationaal product.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Barbados StraatbeeldPhoto: Ranveig (CC BY-SA 4.0) no changes made

Barbados is slechts een klein eiland, maar het heeft voor elk wat wils. Een rijke en gevarieerde kustlijn omspoeld door warm zeewater of met een wilde branding, een weelderig begroeid, heuvelachtig binnenland en een fascinerende geschiedenis. Het fantastische tropische klimaat met slechts geringe seizoenschommelingen trekt badgasten uit de hele wereld aan. De gemiddelde temperatuur op Barbados bedraagt het hele jaar door ongeveer 28°C.

Harrison's Cave BarbadosPhoto: Berit CC 2.0 Generic no changes made

Een van dé bezienswaardigheden van Barbados is Harrison's Cave, grotten tot honderd meter hoog met prachtige stalactieten, stalagmieten en rotspartijen, die voor een groot gedeelte per treintje te bekijken zijn. Geologisch gezien is Harrison's Cave verbonden met natuurpark Welchman Hall Gully.

Een van de oudste parlementsgebouwen ter wereld is dat van Barbados, waarin de Engelse invloeden duidelijk te herkennen zijn. St. Nicholas Abbey is een herenhuis uit 1660 met een rumdistilleerderij en een stoommolen, en waarin ook een rum- en suikermuseum gevestigd is. Een van de oudste kerken in het Caribisch gebied is St. James Church (ca. 1660).

Miami Beach BarbadosPhoto:Joe Ross CC BY-SA 2.0 no changes made

Bij de plaats Oistins, in het zuiden van Barbados, ligt een van de mooiste stranden van Barbados, Miami Beach, maar ook Accra Beach is erg populair. De Animal Flower Cave, met mooi koraal en zee-anemonen, is een zeegrot die enkele meters boven de Atlantische Oceaan ligt. Graeme Hall Nature Sanctuary is een beschermd gebied met bossen, meren en een rijke fauna (vogels) en flora, waaronder rode en witte mangrove.

Ten zuiden van Bridgetown, tussen St. Lawrence Bay en Dover Beach ligt de meer dan een kilometer lange straat St. Lawrence Gap, en hier zijn de beste restaurants, nachtclubs en discotheken te vinden. Het centrale plein van Bridgetown heet net als in Londen Trafalgar Square, en ook hier staat een standbeeld van admiraal Horatio Nelson, neergezet in 1813. Op Trafalgar Square staat ook de Dolphin Fountain, een fontein aangelegd in 1861. De geschiedenis van Barbados is te zien in Barbados Museum, waar ook concerten en toneelstukken gehouden worden.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BARBADOS LINKS

Advertenties
• Barbdos verre reizen van ANWB
• Barbados Vliegtickets.nl
• Hotels Barbados
• Boeken, ook tweedehands, over BARBADOS bij Bol.com

Nuttige links

Barbados Reisstart (N+E)
Barbados Startnederland (N+E)
Reisinformatie Barbados (N)
Reizendoejezo - Barbados (N)