Landenweb.nl

HONDURAS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Tegucigalpa
  Oppervlakte  112.088 km²
  Inwoners  10,168,669
  (2021)
  Munteenheid  lempira
  (HNL)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .hn
  Code.  HND
  Tel.  +504

To read about HONDURAS in English - click here

Rondreizen Honduras

Geografie en Landschap

Geografie

Honduras ligt in Midden-Amerika. In het noordwesten grenst Honduras aan de Caribische Zee. Ten westen liggen Guatemala, El salvador en de Grote Oceaan. In het zuiden ligt Nicaragua. De oppervlakte van Honduras is ruim 112.000 vierkante kilometer. Honduras is daarmee ongeveer drie keer zo groot als Nederland.

advertentie

Honduras SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het meest opvallende aspect in het Hondurese landschap zijn de bergen en bergketens die driekwart van het landoppervlak beslaan. De bergen en heuvels variëren in hoogte van 300 tot bijna 2900 meter, met als hoogste top de Cerro las Minas of Pico Celaque (2870 m). De Cerro las Minas ligt ik het Parque National Montaña de Celaque. De helft van het land ligt op meer dan zeshonderd meter hoogte.

advertentie

Cerro las Minas, HondurasPhoto: Etxeverz in het publieke domein

Vlaktes zijn er alleen langs de kust en in de valleien van de rivieren. De twee belangrijkste rivieren in Honduras zijn de Ulúa en de Coco. Het Yojoameer is het grootste van het land.

Klimaat en Weer

Honduras heeft in het laagland een (sub)tropisch klimaat en in de bergen een meer gematigd klimaat. De warmste en koudste temperatuur liggen niet meer dan vijftien graden uit elkaar en het regent vaak. In de meest vochtige gebieden valt tot zeven meter regen per jaar! Gemiddeld is het twee tot drie meter. Door de bergketens en passaatwinden kent Honduras verschillende regenzones. Aan de Caribische kust regent het eigenlijk het hele jaar door. De natste maanden zijn september tot februari. In het algemeen geldt dat de gemiddelde temperatuur rond 25 graden ligt en het in het binnenland stukken koeler is dan aan de kust.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Maar liefst 37 procent van het land is bebost. In de tropische regenwouden (vooral in het noordoosten van het land) kun je honderden verschillende boomsoorten aantreffen, waaronder de laurier, peperbomen, bamboe, mahonie, palmbomen, esdoorns, eiken en dennen.

advertentie

Dieren

Een kleine greep uit de dieren die in Honduras voorkomen: gordeldieren, luiaards, jaguars, wilde zwijnen, apen, alligators, hagedissen en wasberen.

Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, ijsvogels en toekans.

Rond de Bahía-eilanden in de Caribische Zee bevolken diverse tropische vissen de onderwaterwereld. Er zijn ondermeer kreeften, barracuda's, trompetvissen en inktvissen.

HONDURAS LINKS

Advertenties
• Honduras VliegenNaar
• Rondreizen Honduras
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Honduras
• Hotels Honduras
• Autoverhuur Sunny Cars Honduras
• Boeken, ook tweedehands, over HONDURAS bij Bol.com

Nuttige links

Honduras Startnederland (N)
Reisinformatie Honduras (N)
Reizendoejezo - Honduras (N)
Rondreis Honduras (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems