Landenweb.nl

BELIZE
Samenleving

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Samenleving

Bestuur

advertentie

Parlement BelizePhoto: Haakon S. Krohn CC 3.0 Unported no changes made

Belize is pas sinds 21 september 1981 onafhankelijk en daardoor de jongste onafhankelijke staat van Midden-Amerika. Groot-Brittannië bleef aanvankelijk verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, defensie en binnenlandse veiligheid. De Britse vorst(in), op dit moment Elizabeth II, is het staatshoofd en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal, die wel van Belizaanse afkomst moet zijn.

Het parlement bestaat uit een Huis van Afgevaardigden, waarvan de 29 leden voor vijf jaar worden gekozen via algemene verkiezingen, en een Senaat van acht leden, die door de gouverneur-generaal worden benoemd (vijf op voordracht van de premier, twee op voordracht van de oppositie en één in overleg met de Britse Belize Advisory Council). De gouverneur-generaal benoemt voorts de premier en, op diens voorspraak, de leden van de ministerraad. De wetgevende macht berust bij het parlement, de uitvoerende macht bij de ministerraad. Er bestaat algemeen kiesrecht voor personen boven de 18 jaar. Belize is administratief verdeeld in zes districten: Belize, Cayo, Corozal, Orange Walk, Stann Creek en Toledo.

Belize is o.a. lid van de Verenigde Naties en een aantal van haar suborganisaties, de CARICOM (Caribische Gemeenschap) en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Gemenebest.

Belize heeft twee politieke partijen: de Peoples United Party (PUP), opgericht in 1950, en de United Democratic Party (UDP) in 1974 ontstaan na een fusie van enkele kleine partijen. De eerste parlementsverkiezingen in Belize werden in 1984 gehouden. In 1998 won Said Wilbert Musa van de PUP de verkiezingen met 25 van de 29 zetels. Dit kwam doordat de regering van Esquivel door de Wereldbank gedwongen werd om de overheidsuitgaven sterk aan banden te leggen; duizenden ambtenaren werden vervolgens ontslagen. Bovendien werd de btw drastisch verhoogd. Deze beide maatregelen zorgden voor deze verschrikkelijke verkiezingsnederlaag.

Net als Costa-Rica is Belize een oase van rust in het vaak hectische Midden-Amerikaanse politieke leven.

De huidige Minister-President Said Musa is afkomstig uit de People's United Party en regeert sinds 1998. De laatste verkiezingen, gehouden in maart 2003, heeft de partij van premier Musa weer gewonnen. Zijn partij heeft 22 van de 29 zetels in het Huis van Afgevaardigden; de andere 7 zetels zijn voor de UDP. De PUP van premier Musa heeft een verlies van 3 zetels geleden in vergelijking tot de vorige verkiezingen. De huidige politieke situatie is beschreven bij het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

advertentie

Belize HighschoolPhoto: Bato93 CC 2.0 Generic no changes made

Basisonderwijs is verplicht voor kinderen tussen vijf en veertien jaar. Zowel basisonderwijs als vervolgonderwijs is gratis. Alle scholen zijn confessionele scholen. Ca. 90% van de bevolking kan lezen en schrijven, en dat is een zeer hoog percentage voor deze regio. De regering onderhoudt een school voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. In 1996 waren er 245 basisscholen en 31 scholen voor voortgezet onderwijs.

Speciale opleidingen zijn het Belize Technical College en het Belize Teachers College. Het Belize Vocational Training Centre in Belize City geeft beroepsonderwijs aan o.a. voortijdige schoolverlaters. Het Belize Youth Development Centre en het Belize College of Agriculture geeft agrarisch onderwijs. In 1996 opende de University of Belize haar poorten.

advertentie

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems