Landenweb.nl

BELIZE
Klimaat en Weer

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Klimaat en Weer

advertentie

Belize Kade in de ZonPhoto: Kent Wang CC 2.0 Generic no changes made

Het klimaat van Belize is subtropisch en verdeeld in een regenseizoen en een droog seizoen. Globaal gesproken loopt het droge seizoen van december tot en met mei. De maanden februari, maart, april en mei zijn de droogste maanden. Gedurende deze maanden valt er slechts gemiddeld op vijf dagen neerslag. De hoeveelheid regen kan van jaar tot jaar erg verschillen.

De natste maanden zijn juni, juli en augustus. Het regenseizoen kent een droge periode van ca. zes weken, het"mauger"-seizoen genaamd, in augustus en september. De regenval varieert sterk van noord naar zuid. Gemiddeld valt er in noorden 1295 mm en in het zuiden 4445 mm. Het noorden kent een droog seizoen dat in september begint en drie tot vier maanden duurt, terwijl het zuiden hoogstens één maand met droog weer kent. Toch kan het ook tijdens een droge periode wel eens flink regenen. In de morgen is het meestal droog waarna 's middags en 's avonds de meeste regen valt.

In het moerassige kustgebied varieert de temperatuur van 10°C op de koudste winterdagen tot 35,5 °C op de warmste zomerdagen, maar de hitte wordt meestal getemperd door de oostelijke passaatwinden. Van januari tot en met april waait het maar lichtjes; in mei en juni trekt de wind aan tot een licht briesje en van augustus tot en met december waait het harder. Met name in november en december kan het vanuit het noorden hard waaien waardoor de temperaturen dalen.

De gemiddelde dagtemperatuur ligt in geheel Belize op 26°C. In het binnenland zijn de temperatuurschommelingen veel groter. De gemiddelde minimum dagtemperatuur in Belize City is 19°C in januari en 24°C van mei tot en met augustus. De gemiddelde maximum dagtemperatuur in Belize City is 24°C in januari en 31°C in de maanden mei tot en met augustus. Op de cays voor de kust wordt de temperatuur het hele jaar getemperd door de passaatwinden.

De luchtvochtigheid aan de kust is het hele jaar door zeer hoog met 87%. In de maanden november, december en januari is het zeer onaangenaam door het drukkende weer. Dit geldt met name voor de regio rond de hoofdstad Belmopan waar het gedurende de zomer overdag nauwelijks te harden is. In de bergachtige streek rond San Ignacio koelt het 's avonds af tot een graad of twaalf.

Belize ligt ten westen van de route die de meeste orkanen volgen waardoor ze net om of langs Belize trekken. Een goed voorbeeld is de orkaan"Mitch" die in oktober 1998 bijna letterlijk om Belize heen trok en weinig schade berokkende. De laatste dertig jaar heeft Belize dan ook maar van vier orkanen veel last gehad. Dat Belize weer een keer getroffen wordt door een alles verwoestende orkaan is vrijwel zeker. De maanden met de meeste kans op orkanen zijn augustus tot en met oktober.

advertentie

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems