BELIZE   

Win een droomreis - Kies jouw favoriete bestemming!

Belize Kade in de Zon Foto:Kent Wang

Het klimaat van Belize is subtropisch en verdeeld in een regenseizoen en een droog seizoen. Globaal gesproken loopt het droge seizoen van december tot en met mei. De maanden februari, maart, april en mei zijn de droogste maanden. Gedurende deze maanden valt er slechts gemiddeld op vijf dagen neerslag. De hoeveelheid regen kan van jaar tot jaar erg verschillen.
De natste maanden zijn juni, juli en augustus. Het regenseizoen kent een droge periode van ca. zes weken, het "mauger"-seizoen genaamd, in augustus en september. De regenval varieert sterk van noord naar zuid. Gemiddeld valt er in noorden 1295 mm en in het zuiden 4445 mm. Het noorden kent een droog seizoen dat in september begint en drie tot vier maanden duurt, terwijl het zuiden hoogstens één maand met droog weer kent. Toch kan het ook tijdens een droge periode wel eens flink regenen. In de morgen is het meestal droog waarna 's middags en 's avonds de meeste regen valt.
In het moerassige kustgebied varieert de temperatuur van 10°C op de koudste winterdagen tot 35,5 °C op de warmste zomerdagen, maar de hitte wordt meestal getemperd door de oostelijke passaatwinden. Van januari tot en met april waait het maar lichtjes; in mei en juni trekt de wind aan tot een licht briesje en van augustus tot en met december waait het harder. Met name in november en december kan het vanuit het noorden hard waaien waardoor de temperaturen dalen.
De gemiddelde dagtemperatuur ligt in geheel Belize op 26°C. In het binnenland zijn de temperatuurschommelingen veel groter. De gemiddelde minimum dagtemperatuur in Belize City is 19°C in januari en 24°C van mei tot en met augustus. De gemiddelde maximum dagtemperatuur in Belize City is 24°C in januari en 31°C in de maanden mei tot en met augustus. Op de cays voor de kust wordt de temperatuur het hele jaar getemperd door de passaatwinden.
De luchtvochtigheid aan de kust is het hele jaar door zeer hoog met 87%. In de maanden november, december en januari is het zeer onaangenaam door het drukkende weer. Dit geldt met name voor de regio rond de hoofdstad Belmopan waar het gedurende de zomer overdag nauwelijks te harden is. In de bergachtige streek rond San Ignacio koelt het 's avonds af tot een graad of twaalf.
Belize ligt ten westen van de route die de meeste orkanen volgen waardoor ze net om of langs Belize trekken. Een goed voorbeeld is de orkaan "Mitch" die in oktober 1998 bijna letterlijk om Belize heen trok en weinig schade berokkende. De laatste dertig jaar heeft Belize dan ook maar van vier orkanen veel last gehad. Dat Belize weer een keer getroffen wordt door een alles verwoestende orkaan is vrijwel zeker. De maanden met de meeste kans op orkanen zijn augustus tot en met oktober.

BELIZE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Beliza Vliegtickets.nl
• Vakantie Belize
• Rondreis Belize
• Belize Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Belize
• Hotels Belize
• Belize Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Eliza was here

Nuttige links

Belize Reisfoto's
Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Romans over Belize (N)
Startpagina Belize (N)
Telefoongids Belize
Artikelen en Reisverhalen over BELIZE
  rondreis MH4  La Route Maya Belize
  Belgen in Belize

Bronnen

Belize
APA

Bradbury, A. / Belize
Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize
Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook
Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems