Landenweb.nl

BELIZE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Belmopan
  Oppervlakte  22.966 km²
  Inwoners  404,914
  (2021)
  Munteenheid  Belizaanse dollar
  (BZD)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .bz
  Code.  BLZ
  Tel.  +501

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Belize OnderwaterwereldPhoto: jayhem CC 2.0 Generic no changes made

Het enige Engelstalige land in Midden-Amerika is Belize, een land met een tropisch klimaat, een rijke (Maya)-geschiedenis en een prachtige, grotendeels onaangetaste natuur.

Belize is een waar onderwaterparadijs voor duikliefhebbers, die met een beetje geluk walvishaaien, rifhaaien, schildpadden, zeekoeien en dolfijnen te zien krijgen. Maar ook het tropisch oerwoud en de ca. 280 kilometer lange kustlijn met witte palmenstranden trekken veel toeristen. In het zuiden en westen van het land is nog veel van de Maya-cultuur terug te vinden, veel grotten en onderaardse gangen zijn te bezoeken voor de actieve en wat avontuurlijk aangelegde personen. Voor de kust van Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld en het langste op het noordelijk halfrond, omringd door enorm veel koraaleilanden. Hier ligt ook het UNESCO-werelderfgoed 'The Great Blue Hole', een honderd meter diepe onderwatergrot.

advertentie

Caracol BelizePhoto: Pgbk87 CC 3.0 Unported no changes made

De ruïnes van de Maya-stad Caracol, gelegen in het Chiquibul Woudreservaat, werden pas in 1938 ontdekt en men wil hier een even grote toeristische trekpleister van maken als van de Maya-ruïnes (25 tempels en paleizen) van Xunantunich, nu een van de bekendste bezienswaardigheden van Belize. De architectonische erfenis van de Maya's is verder nog te bewonderen op plaatsen als Altun Ha en Lamanai. De belangrijkste toeristencentra aan de kust zijn Ambegris Caye, het reggae-eiland Caye Caulker voor een schitterende duikvakantie, en Plancencia met het bekende Garifuñastrand en het Cocksomb jaguarreservaat.

advertentie

Thousand Foot Falls in BelizePhoto: Pgbk87 CC 3.0 Unported no changes made

In het binnenland is dat San Ignacio met het natuurgebied Mountain Pine Ridge, een omgeving met een dennenwoud, grotten, watervallen (o.a. Hidden Valley Falls met de hoogste waterval van Midden-Amerika, de Thousand Foot Falls), mahoniebossen, de pas ontdekte Mayagrot Chechem Ha Mayan en Maya-ruïnes van het paleiscomplex Cahal Pech.

Crooked Tree Wildlife Sanctuary is bij uitstek geschikt voor vogelliefhebbers, met tussen november een maart een ware zondvloed aan trekvogels. Voor natuurliefhebbers zijn er nog het Guanacaste National Park en Barton Creek Cave, waar een bootexcursie over een ondergrondse rivier is te boeken.

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems