Landenweb.nl

ABU DHABI
Economie

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Economie

Algemeen

De VAE hebben van de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) na Saoedi-Arabië de grootste economie. Het BNP bedraagt ongeveer een derde van dat van Saoedi-Arabië en het vijfvoudige van Qatar. Doordat de VAE de olie-industrie niet heeft genationaliseerd, profiteert het land van de nieuwste technologieën die bij de multinationale oliemaatschappijen worden ontwikkeld. De VAE is in sterke mate afhankelijk van de olie-inkomsten, zodat het huidige economische beleid is gericht op diversificatie en privatisering. Tevens probeert de overheid werkgelegenheid te scheppen voor de groeiende autochtone bevolking (emiratisering). Het bevorderen van werkgelegenheid in de private sector en het beperken van het aantal buitenlandse gastarbeiders spelen daarbij een belangrijke rol.

advertentie

Abu Dhabi exportPhoto: Alexander Simoes Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Olie

In 1958 werd er in het emiraat Abu Dhabi, in het olieveld Umm Shaif, voor het eerst olie ontdekt en in 1959 volgde het on-shore-veld Murban no. 3. In 1962 werd het Bu Hasa-veld ontdekt en vanaf die tijd werd de olie geëxporteerd. In 1965 werd het Zakum offshore-veld ontdekt. Naast de al genoemde olievelden zijn op dit moment de belangrijkste onshore velden Asab, Sahil en Shah, en offshore al-Bunduq en Abu al-Bukhoosh.

Vrijhandel

Het emiraat Abu Dhabi is goed voor ongeveer tweederde van de totale economie van de Verenigde Arabische Emiraten, ca. 400 miljard dollar. In Abu Dhabi-stad zijn naast de Abu Dhabi Securities Exchange (aandelenbeurs) en de Central Bank of the United Arab Emirates ook veel hoofdkantoren van grote internationale bedrijven en multinationals gevestigd.

advertentie

Abu Dhabi financieel centrumPhoto: Ian Pudsey CC3.0 Unported no changes made

Het valutaverkeer is vrij en afgezien van een standaard invoertarief van 4% bestaan nauwelijks handelsbeperkingen. De meeste buitenlandse bedrijven kiezen Dubai als hun regionaal centrum. Er vindt een groot aantal vakbeurzen plaats. De Jebel Ali Free Zone heeft zich enorm uitgebreid van circa 200 vestigingen in 1991 tot ongeveer 1000 bedrijven op dit moment, inclusief een vijftal Nederlandse). In deze Free Zone is 100% eigendom voor buitenlandse firma's mogelijk, waar dit in de VAE beperkt is tot 49%.

De belangrijke uitdagingen op lange termijn zijn de afhankelijkheid van olie, het grote aantal buitenlandse arbeidskrachten en de groeiende inflatiedruk. Het strategisch plan van de VAE voor de komende jaren is gericht op diversificatie, met name toerisme en financiële dienstverlening wordt steeds belangrijker, en het creëren van meer mogelijkheden voor haar onderdanen door een betere opleiding en meer werkgelegenheid in de particuliere sector.

advertentie

Maquette van de dependance van het Guggenheim-museumPhoto: Asy arch CC3.0 Unported no changes made

Toerisme

Abu Dhabi is in tegenstelling tot Dubai nog lang geen massale toeristische bestemming, bezoekers zijn vooral zakenlieden. Om meer toeristen te trekken wil Abu Dhabi op het eiland Saadiyat twee ware toeristenmagneten creëren, namelijk dependances van het Guggenheim Museum en het Louvre. In 2007 gerenommeerde financiële tijdschrift Fortune Abu Dhabi-stad uit tot de rijkste stad ter wereld.

advertentie

Abu Dhabi International AirportPhoto: Rizwan Ullah Wazir CC 3.0 Unported no changes made

Verkeer

Abu Dhabi International Airport is een van de snelst groeiende luchthavens ter wereld qua passagiers, nieuwe luchtvaartmaatschappijen en infrastructuur. In 2017 vlogen 41 maatschappijen naar 90 steden in 54 landen op alle continenten. Op dat moment konden alleen Dubai International Airport, Johannesburg Airport en Hamad International Airport (Qatar), daar aan tippen. In 2013 verwerkte de luchthaven ongeveer 16,5 miljoen reizigers. Abu Dhabi International Airport dient als overstapluchthaven (hub) voor Etihad Airways. In 2018 staat de opening gepland van het nieuwe Midfied Teminal Complex met een capaciteit van uiteindelijk 30-40 miljoen reizigers.

Diverse steden

De economie van de grote Liwa Oase is grotendeels afhankelijk van dadelpalmen en toerisme. Er staan nu al verschillende hotels, waarvan Liwa Rest House bedoeld is voor zakenlieden en ambtenaren. Historisch gezien waren visvangst, het bouwen van dhows, houten vissersboten, en parelduiken de belangrijkste economische activiteiten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Al Ruwais is een stad die op zo'n 240 km ten westen van Abu Dhabi-stad in de woestijn ligt. Het Ruwais industriële en huizencomplex is met vele miljoenen oliedollars in de jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en draagt nu in aanzienlijke mate bij aan de economie van de Verenigde Arabische Emiraten. Het complex werd in 1982 officieel geopend door sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, de latere president van de Verenigde Arabische Emiraten, heerser over het emiraat Abu Dhabi en de visionair achter de opmerkelijke ontwikkeling en rijkdom van Abu Dhabi. De werknemers en hun familie wonen in prima huizen gelegen in een prachtige omgeving. Het complex heeft eigen winkels, scholen, banken, moskeeën, sportfaciliteiten en een ziekenhuis. In Al Batteen, een van de duurste wijken van Abu Dhabi-stad, is nog een dhow-scheepswerf gevestigd waar traditionele houten dhows gebouwd worden.

advertentie

Kamelenmarkt Al Ayn Abu DhabiPhoto: Jon Connell CC2.0 Generic no changes made

De tweede stad van Abu Dhabi, Al Ayn, is het landbouwkundige centrum van Abu Dhabi. Dat hier vruchtbare grond voorhanden is, komt door de ca. 200 natuurlijke bronnen die hier onder de grond te vinden zijn. Net ten zuiden van Al Ayn is de grootste kamelen- en dromedarissenmarkt van de Verenigde Arabische Emiraten te vinden.

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems