Landenweb.nl

ABU DHABI
Godsdienst

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Godsdienst

advertentie

Koran in Arabisch schriftPhoto: Publiek domein

De daden en woorden van de profeet Mohammed zorgden er in de 7e eeuw op het Arabische schiereiland voor dat de islam zich snel verbreidde. Mohammed zou bezocht zijn door de aartsengel Gabriël, die hem het heilige woord van Allah (God) plechtig voorlas. Deze woorden van Allah werden op geschrift gezet en dat kennen wij nu als de Koran. Mohammed was de laatste van een serie profeten, onder andere Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus, die door Allah naar de aarde was gestuurd. De woorden van Mohammed namen dan ook de plaats in van de woorden van alle voorgaande profeten en in de Koran staat dan ook hoe de mensen zouden moeten leven. De boodschap van Mohammed verbreidde zich snel en bereikte uiteindelijk in het westen de Atlantische kust en in het oosten de afgelegen eilanden van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

De islam is gebaseerd op vijf 'zuilen', die structuur zouden moeten geven aan het dagelijkse leven van moslims. De eerste zuil (shahadah) is de islamitische getuigenis 'er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. De tweede zuil (salat) is de plicht om vijfmaal per dag te bidden in de richting van Mekka. De derde zuil (zakat) is het geven van aalmoezen, in de Verenigde Arabische Emiraten wordt 10% van het vermogen als belasting geheven. De vierde zuil (saum) is de vastenmaand ramadan, waarbij tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten en gedronken mag worden. De vijfde zuil (hadj) is de bedevaart naar Mekka, die minstens éénmaal in het leven van een moslim volbracht moet worden.

De twee grote stromingen in de islam zijn het sjiisme en het soennisme. Deze tweedeling ontstond vrijwel meteen na de dood van de pfofeet Mohammed in 632 n.Chr. en gaat over de opvolging van Mohammed. Soennieten vinden dat Mohammed geen opvolger benoemd had en maakten daarom zelf een keuze uit de twee schoonvaders van Mohammed, en de keuze viel op Aboe Bakr, de vader van Mohammeds favoriete vrouw Aisjah. Sjieten vinden dat Mohammed wel degelijk een opvolger had aangewezen, namelijk de man van Mohammed dochter Fatima, en dus zijn schoonzoon, Ali ibn Abi Talib. Ali werd vermoord en zijn volgelingen eisten dat zijn nakomelingen hem zouden opvolgen. Volgens de soennieten kan iedereen leider van de moslimwereld worden indien hij toeziet op de juiste uitoefening en uitleg van de regels van de islam. Sjiieten leven vooral in Iran, Zuid-Irak, Koeweit en als minderheid in landen als India, Pakistan, Libanon en een aantal Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Soennieten, sowieso ca. 85% van alle moslims, leven vooral in landen als Saoedi-Arabië, Pakistan, Afghanistan, Indonesië en veel landen in het Midden-Oosten.

advertentie

Mekka wordt als bedevaartplaats altijd druk bezochtPhoto: Muhammad Mahdi Karim CC2.5 Generic no changes made

Volgens Artikel 7 van de voorlopige grondwet van de VAE is de islam de officiële staatsgodsdienst van de VAE. De overheid subsidieert bijna 95% van moskeeën en betaald de imams. Ongeveer 5% van de moskeeën zijn volledig prive, en een aantal moskeeën krijgen grote particuliere schenkingen. Ongeveer 75% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten zijn soennitische moslims.

Dubai heeft ook grote christen-, hindoe-, sikh-, boeddhisten- en andere religieuze minderheden. Abu Dhabi heeft een bloeiende christelijke gemeenschap. Niet-islamitische groepen kunnen over eigen gebedshuizen beschikken, waar ze hun godsdienst vrij uit kunnen oefenen. De distributie van religieuze literatuur is echter ten strengste verboden op straffe van strafrechtelijke vervolging, opsluiting en uitzetting.

De Sjeik Zayed-moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld (ca. 22.000 m2), de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en kan 40.000 moslims herbergen, maar ook niet-moslims zijn op bepaalde tijden welkom. De moskee herbergt het grootste, in Iran gemaakte, tapijt ter wereld (5.627 m2), de grootste kandelaar ter wereld (diameter 10 m, hoogte 15 m, gewicht 12.000 kg), 28 soorten marmer, 82 koepels en vier minaretten, waarvan de twee grootste 115 meter hoog zijn. De moskee is genoemd naar de stichter en eerste president sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die ook in het in 2005 voltooide en geopende gebouw begraven ligt.

advertentie

Sjeik Zayed-moskeePhoto: Starbust 245 CC4.0 Internationaal no changes made

In 1992 ontdekte men op Sir Bani Yas Island de resten van het enige christelijke klooster in de Verenigde Arabische Emiraten. Archeologen schatten in dat het klooster rond het jaar 600 is gebouwd, maar al in ca. 750 weer werd verlaten.

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems