ABU DHABI   

Win een droomreis - Kies jouw favoriete bestemming!

Planten

Hoewel de diversiteit aan flora en fauna in de Verenigde Arabische Emiraten niet zo groot is als in sommige andere delen van de wereld, is het toch een aantal planten- en dierensoorten gelukt om zich aante passen aan de harde klimatologische omstandigheden, soms met behulp van de mens. Zo heeft de gemeente Abu Dhabi -stad een uitgebreid groen-programma opgestart waardoor het langs de wegen en straten van Abu Dhabi zeer kleurig en fleurig uitziet met gras, palmbomen en bloemen. Een speciaal team van groenarbeiders zorgt ervoor dat alles wat groeit en bloeit 24 uur per dag bewaterd wordt. Dit team draagt ook de zorg voor de vele parken die zich in Abu Dhabi-stad bevinden.

Abu Dhabi Dadelpalm Foto:Seweryn Olkowicz

Er zijn ongeveer 3500 soorten bomen, planten en bloemen geteld in de Verenigde Arabische Emiraten, en dat is verrassend veel gezien het hoge zoutgehalte in de bodem en het harde klimatologische milieu. De bekendste verschijing is natuurlijk de dadelpalm, die overal voorkomt. In de bergachtige gebieden zorgen acacia's en grassen voor een landschap dat enigszins lijkt op een Afrikaanse savanne. In de woestijn liggen een aantal oases, die zelfs in de extreem droge zomermaanden een groene aanblik vertonen.

Dieren

Abu Dhabi Dromedaris Foto:Jjron

Tot de inheemse fauna behoren onder de Arabische luipaard en de Nubische steenbok of ibex, maar de kans op deze dieren voor de lens te krijgen, is zo goed als onmogelijk. Realistisch gezien zijn de enige grote zoogdieren die overal te zien zijn kamelen, dromedarissen en geiten. In de woestijn leven verder nog woestijn- of zandkatten, zandvossen, Kaapse hazen, woestijnratten of gerbils, egels, slangen en gekko's.

Recente studies hebben uitgewezen dat het aantal gespotte vogelsoorten ieder jaar weer toeneemt, waarschijnlijk als gevolg van de vele groen-activiteiten die in Abu Dhabi gestart worden. De Verenigde Arabische Emiraten liggen op een route voor trekvogels tussen Centraal-Aziƫ en Oost-Afrika. Maar ook het meer Al Bathba, gelegen ten zuiden van Abu Dhabi-stad, vormt een rustplaats voor veel trekvogels. Abu Dhabi trekt dan ook steeds meer vogelaars en ornithologen aan, want er strijken vogels neer die in Europa of het Midden-Oosten niet vaak te zien zijn. Ongeveer 80 vogelsoorten broeden in Abu Dhabi, meer dan 400 soorten zijn trekvogels.

Hieronder een opsomming van vogels die vogelaars graag voor de lens zouden willen krijgen:

Arabische Aaaqlschover Foto:Nepenthes

Arabische aalscholvergrote kanoetmaskerklauwierstekelstaartsnip
Arabische babbelaargrote vale spotvogelMongoolse pieperSykes' spotvogel
Arabische sternHemprichs' meeuwmonnikstapuitvale rotszwaluw
Aziatische wespendiefHumes' tapuitoostelijke roodstaarttapuitwitbandleeuwerik
Barbarijse valkIndische karekietPerzische pijlstormvogelwitstaartkievit
bergkalanderleeuwerikIndische ralreigerpicatatapuitwoestijnoehoe
bleke rotsmusIndische rotsmusrenvogelwoestijnvalk
brilsternkeizerarendreuzenzwartkopmeeuwwoestijnvink
bruinnekraafkleine veldleeuwerikroodbuikzandhoenzijdestaart
dwergtjiftjafkrabplevierroodoorbuulbuulzwartkruinvinkleeuwerik
Egyptische nachtzwaluwlangsnavelpieperrosse woestijnleeuwerik
gestreepte dwergooruilLichtensteins zandhoenSaunders' dwergstern
gestreepte gorsmaquiszangersmyrnagors

Abu Dhabi Arabisch Oryx op Sir Bani Yas Foto: Losttraveller

Voor de kust van Abu Dhabi ligt het eiland Sir Bani Yas, een natuurbeschermingsproject met vooral dieren van het Arabisch schiereiland, maar ook uit Afrika, Zuid-Amerika en Aziƫ, waaronder algazel, Indische antilope, Arabische of witte oryx, duingazelle, berggazelle, jachtluipaard, manenschaap of tedal, Kaapse klipdas of rotsklipdas, Arabische haas, kraagtrap en Abessijnse egel.

Bu Tinah, een kleine archipel voor de kust van Abu Dhabi, heeft een rijke natuurlijke habitat met koraal, zeegras, mangroves, flamingo's, dolfijnen, schildpadden en zeekoeien. Door deze unieke combinatie is Bu Tinah genomineerd als wereldnatuurwonder.

Witte Tijger in de dierentuin van Abu Dhabi

De dierentuin van Abu Dhabi heeft een internationale reputatie op het beschermen en fokken van bedreigde diersoorten, waaronder de in het wild uitgestorven algazel (ook wel sabelantilope of sabeloryx), de Arabische of witte oryx, de addax of Mendes-antilope, de woestijn- of zandkat, de witte tijger en de zeldzame Arabische luipaard.

Jerboa Abu Dhabi Foto:Elias Neideck

Voor de kust van Abu Dhabi herbergt de zee een rijke verscheidenheid aan leven, waaronder tropische vissen, kwallen, koraal, de dugong of zeekoe, en haaien. Acht walvis- en zeven dolfijnsoorten zijn waargenomen in de wateren van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast ook schildpadsoorten als de onechte karetschildpad, de 'echte' karetschildpad en de groene zeeschildpad of soepschildpad. Algemeen voorkomende reptielen zijn de doornstaartagame, de zandadder, de zaagschubadder en de valse cobra. Een bijzonder dier, als een kangoeroe springend, is de jerboa of springmuis.

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Abu Dhabi Vliegtickets.nl
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Abu Dhabi Vliegtickets Tix.nl
• Abu Dhabi Hotels
• Abu Dhabi Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Abu Dhabi
• Eliza was here

Nuttige links

Abu Dhabi Reisstart (N+E)
Abu Dhabi Startnederland (N)
Schrijf uw artikel over ABU DHABI

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt juni 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems