Landenweb.nl

ABU DHABI
Bevolking

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Bevolking

advertentie

Abu Dhabi studentenPhoto: Firas Elayan CC4.0 International no changes made

Volgens een telling in 2020 heeft het emiraat Abu Dhabi ongeveer 3 miljoen inwoners, maar is slechts 30% van de oppervlakte van Abu Dhabi bewoond. Abu Dhabi-stad en omgeving telt ca. 1,4 miljoen inwoners, de tweede stad van het emiraat is Al Ayn met ca. 600.000 inwoners en Al Gharbia met ca. 250.000 inwoners. Abu Dhabi-stad is na Dubai de grootste stad van de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege de zware klimatologische omstandigheden wonen er weinig mensen buiten de steden, slechts 12% van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten woont in dorpen of in compounds voor expats. De bevolking van Abu Dhabi is in nauwelijks vijftig jaar tijd explosief toegenomen, van ongeveer 90.000 inwoners in 1960 tot bijna 3 miljoen op dit moment.

De bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten telt ongeveer 150 nationaliteiten. Het merendeel van de inwoners van Abu Dhabi (ca. 80%) bestaat dan ook uit expats en gastarbeiders uit Azië, Afrika, Australië, Europa en Noord-Amerika, maar ook illegalen, voornamelijk uit Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan en Bangladesh.

advertentie

Abu Dhabi buitenlandse bouwvakkers rusten uit
Photo: Piotr Zarobciewicz CC3.0 Unported no changes made

Van de niet-Golf-Arabieren, vaak met een hoge opleiding, in tegenstelling tot de andere Aziatische buitenlanders, komen de meeste uit de landen Egypte, Syrië, Palestina, Libanon, Jordanië en Algerije. De meerderheid van de westerse buitenlanders komt uit Engeland, de rest komt uit landen als de Verenigde Staten, Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Canada.

Uniek voor de Verenigde Arabische Emiraten in het algemeen en dus ook voor Abu Dhabi is de zeer opmerkelijke bevolkingssamenstelling met twee keer zoveel mannen als vrouwen, met name onder de werkende bevolking van 15-65 jaar, waar 70% van de bevolking toe behoort. De verhouding tussen autochtonen is ongeveer 50/50, onder de expats en gastarbeiders is 72% van het mannelijk en 28% van het vrouwelijk geslacht.

Verdeling bevolking over de verschillende emiraten:

Abu Dhabi34%
Dubai32%
Sharjah19%
Ajman5%
Ras Al Khaimah5%
Fujairah3%
Umm Al Quwain1%
advertentie

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Hotels Trivago
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems