Landenweb.nl

ABU DHABI
Samenleving

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Wapen van Abu DhabiPhoto: Publiek domein

Het staatshoofd van Abu Dhabi is het federale staatshoofd van de VAE. Hij zit de Supreme Council voor die is samengesteld uit de staatshoofden van de zeven emiraten en die krachtens de in 1996 definitief aangenomen, uit 1971 daterende grondwet, het hoogste gezagsorgaan van de federatie is. Het zwaartepunt van de macht berust in Abu Dhabi. Het land kent sinds 2004 twee vrouwelijke ministers: voor economische zaken en voor sociale zaken.

Op federaal niveau wordt het regeringsbeleid eveneens in grote mate beïnvloed door de heerser van Abu Dhabi en zijn familie. Vooral buitenlandse politiek en onderwijs zijn federale aangelegenheden. Veel van de andere beleidsterreinen kennen een gedeelde verantwoordelijkheid. De federale ministerraad bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende emiraten. Dit geldt ook voor het Hooggerechtshof en de Federale Nationale Raad (FNC). De functionarissen worden benoemd door de lokale gezagsdragers. Abu Dhabi-stad is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

advertentie

Politiek

De Verenigde Arabische Emiraten is een land waar islam en Arabische identiteit op de voorgrond staan. Het land is echter wars van fundamentalisme en probeert een tolerante en liberale samenleving tot stand te brengen. Het mag op het persoonlijk conto van president Sheikh Zayed worden geschreven, dat de federatie politiek bijeen is gebleven en een economisch succes is geworden.

Traditioneel is er sprake van zware politieke concurrentie tussen de verschillende tribale samenlevingen, terwijl de economische verschillen tussen het olierijke Abu Dhabi en de kleinere afhankelijke emiraten de laatste decennia slechts zijn gegroeid. Momenteel is er echter een tendens waarneembaar die wijst op verdere economische en ook politieke integratie. De actuele politieke situatie is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

In 1976 werd de eerste universiteit van Abu Dhabi niet in Abu Dhabi-stad geopend, maar in Al Ayn. Het eerste jaar studeerden er aan de United Arab Emirates University ca. 500 studenten in vier faculteiten. In 2014 was het aantal emirati en internationale studenten gegroeid naar 14.000 en het aantal faculteiten bedraagt nu negen. Van die 14.000 is het overgrote deel vrouw, veel mannelijke studenten studeren namelijk in het buitenland.

Sinds 1976 zijn er nog verschillende universiteiten bijgekomen, waaronder de Abu Dhabi University, de Zayed University, de Paris-Sorbonne University Abu Dhabi en de New York University Abu Dhabi.

advertentie

Logo Abu Dhabi UniversityPhoto: Publiek domein

In februari 2015 werd bekendgemaakt dat er twee universiteiten uit Abu Dhabi staan in de nieuwe ranglijst van beste universiteiten in de Arabische wereld. De United Arab Emirates University stond op de 11e plaats, het Petroleum Institute Abu Dhabi op de 20e plaats.

Expats met schoolgaande kinderen kunnen kiezen uit vele privé-scholen. Veel bedrijven betalen de hoge kosten en reserveren op voorhand al plaatsen in deze scholen voor toekomstige expats. Arabische taal is verplicht en moslimleerlingen worden geacht om islamlessen te volgen. Aan kinderdagverblijven (nurseries en pre-schools) is geen gebrek, met name voor kinderen van 12-24 maanden tot 5 jaar. Op sommige nurseries kunnen baby's vanaf drie maanden oud terecht.

Openbare scholen zijn in de Verenigde Arabische Emiraten over het algemeen van een veel lagere kwaliteit dan de privé-scholen. In een rapport uit 2007 bleek dat van de 750 scholen ca. 60% kwalitatief ver onder de maat was. Een van de grootste klachten waren dat er nauwelijks mogelijkheden waren om fatsoenlijke gymlessen te geven. Scholen die vóór 2000 gebouwd waren, hadden totaal geen faciliteiten. Veel schoolgebouwen zijn al meer dan dertig jaar oud en moeten of vervangen of grondig opgeknapt worden.

De Nederlandse Vereniging Abu Dhabi (NVAD) is in 1982 opgericht om de contacten tussen de Nederlanders die in Abu Dhabi verblijven, te bevorderen. Er worden vele activiteiten, waaronder oer-Hollandse als Sint-Maarten en Sinterklaas, georganiseerd.

advertentie

Valkerij

advertentie

Jonge valkenier in Abu DhabiPhoto: TaniaRudenskykh CC4.0 International no changes made

Valkerij is het jagen met jachtvogels, met name valken, op andere dieren. Deze bijzondere manier van jagen wordt in de Verenigde Arabische Emiraten al eeuwenlang beoefend, en is tegenwoordig meer een sport dan een mogelijkheid om voedsel te verzamelen. De natuurlijke prooidieren voor valken zijn konijnen, vogels en andere kleine woestijndieren. Valken kunnen op markten gekocht worden of gevangen worden als ze naar het zuiden trekken om te overwinteren. Het is de kunst om de valk aan te leren om de gedode prooi naar de jager te brengen. De valkerij als sport wordt vooral beoefend in de wat koelere periode, van begin oktober tot eind maart.

De bijna mythische status van de valk in de Arabische cultuur wordt bevestigd door de aanwezigheid sinds 1999 van de grootste valkenkliniek ter wereld, waar gewonde of zieke 'patiënten' uit de hele regio behandeld worden. In de eerste veertien jaar van het bestaan van de kliniek werden er 67.000 valken behandeld, waarvan veel uit de Verenigde Arabische Emiraten maar ook steeds meer uit landen als Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit en Bahrein. Hier is ook een valkenmuseum te bezichtigen.

Parelduiken

Parelduiken was in de 19e eeuw, tot de vondst van de olie, een belangrijke economische activiteit in de Verenigde Arabische Emiraten en dus ook in Abu Dhabi. Toch was men, ondanks de inkomsten, bevreesd als het parelduikseizoen weer begon, want er was weinig romantiek te vinden, het was een keihard bestaan. Het seizoen begon namelijk in de gloeiend hete zomer, want het warme zeewater in die periode zorgde ervoor dat haaien en andere grote roofvissen zich niet zo gauw aan de duikers vergrepen, die houden meer van wat kouder, visrijker water. Ook had men last van giftige kwallen en een werkdag duurde al gauw twaalf uur, met slechts korte pauzes.

Eind 19e eeuw had Abu Dhabi meer dan 400 boten, de grootste vloot van de zogenaamde Verdragsstaten, de sjeikdommen die later de Verenigde Arabische Emiraten zouden vormen. Sharjah had er in die tijd 360, Dubai 335, Umm Al-Quwain 70, Ras Al-Khaimah 57 en Ajman 40. De kleine boten, eigenlijk geschikt voor slechts zes of zeven duikers, waren aan het begin van het seizoen overbevolkt tot wel 20 personen en ook nog eens beladen met proviand voor minstens vier maanden, want zolang bleven de duikers op zee.

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems