Landenweb.nl

ABU DHABI
Geschiedenis

To read about ABU DHABI in English - click here

Naar Abu Dhabi met Sunweb

Geschiedenis

Oudheid en middeleeuwen

Het emiraat Abu Dhabi is rijk aan archeologische vondsten, onder andere bij Jebel Hafeet in de buurt van Al Ayn en op het eiland Umm al Nar, die aantonen dat de eerste nederzettingen al in het 3e millennium v.Chr. op het grondgebied van het huidige emiraat gevestigd werden. De levensstijl van die eerste mensen was nomadisch met een sterke nadruk op veeteelt en visserij.

advertentie

Heritage Village laat onder andere het leven van de bedoeïenen zienPhoto: Ljanderson977 in het publieke domein

15e tot en met de 19e eeuw

In 1515 werd het gebied rond Abu Dhabi bezet door de Portugezen vanwege de strategische ligging. Rond 1650 werden de Portugezen verdreven door de Ottomanen. De belangrijke Bani Yas-bedoeïenen leefden in die tijd in de Liwa-oase en was verdeeld in ca. 20 onderafdelingen, waarvan de Al Bu Falah-stam zich vanwege de vondst van vers water in 1793 vestigde op het eiland waar nu Abu Dhabi-stad ligt. Een van de families van Al Bu Falah was de Al Nahyan-familie, die tot nu toe de heersers over Abu Dhabi zou leveren.

Onder sjeik Zayed bin Khalifa ontwikkelde Abu Dhabi zich door de parelhandel, en in 1892 werd er een belangrijk verdrag gesloten tussen Abu Dhabi en Groot-Brittannië. De Britten waren zich zeer bewust van de strategische positie, onder andere om de piraterij te bestrijden, van Abu Dhabi ten opzichte van India en het Verre Oosten en wisten middels een verdrag de sjeikdommen nog sterker aan zich te binden waardoor de ze in feite een protectoraat van Groot-Brittannië werden. In 1820 waren deze sjeikdommen al samengegaan onder de naam Verdragsstaten of Verdragskust (Engels: Trucial States).

advertentie

Zayed bin Khalifa (1840-1909)Photo: Briguy brn in het publieke domein

20e eeuw

Begin 20e eeuw kwam er echter een economische kink in de kabel, Japan's parelindustrie werd een geduchte concurrent voor Abu Dhabi en ook de economische depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw hakte er in. Daar kwam nog bij dat Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan in 1928 overleed en dat leverde een onzekere tijd op voor Abu Dhabi.

Sjeik Saqr bin Zayed l Nahyan was de derde heerser over Abu Dhabi. Hij was de broer van Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan, die van 1922 tot 1926 over Abu Dhabi heerste. Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan werd in 1928 doodgeschoten door sjeik Saqr bin Zayed Al Nahyan uit wraak over de dood van hun oudere broer sjeik Hamdan. Saqr bin Zayed Al Nahyan was ook de oom van Zayed bin Sultan Al Nahyan en Shakhbut bin Sultan Al Nahyan, die hem opvolgde nadat hij op nieuwjaarsdag 1928 vermoord werd door leden van de Al-Bu Shaar afdeling van de Al Manaseer groepering. Shakhbut bin Sultan Al Nahyan was heerser over Abu Dhabi van 1928 tot 1966 en werd opgevolgd door Zayed bin Sultan Al Nahyan, die tot ziijn dood op 2 november 2004 heerste en in 1968 de federatieve Verenigde Arabische Emiraten formeerde na een dreigement van Groot-Brittannië om zich uit de Golfregio terug te trekken.

advertentie

Abu Dhabi Zayed bin Sultan Al Nahyan (1918-2004)Photo: Publiek domein

21e eeuw

Zayed bin Sultan Al Nahyan realiseerde zich echter dat hij de hulp van de Britten nodig had om de sterke positie van de Verenigde Arabische Emiraten in de olieindustrie intact te houden. Hij werd de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten en startte met zijn plannen voor de ontwikkeling van de Verenigde Arabische Emiraten, gesteund door de steeds maar toenemende inkomsten uit de olie-industrie. Zayed bin Sultan Al Nahyan werd daardoor uiteraard met name in zijn thuisemiraat Abu Dhabi populair en uitgeroepen tot 'Vader van de Natie'.

Na zijn dood in 2004 werd hij opgevolgd door zijn zoon sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan die naast heerser over Abu Dhabi ook president van de Verenigde Arabische Emiraten werd. Om niet geheel afhankelijk te zijn van de olie werden de oliewinsten door hem vooral geïnvesteerd in de toeristenindustrie, ca. 3 miljoen toeristen zouden er in 2015 richting Abu Dhabi moeten afreizen.

advertentie

Abu Dhabi Khalifa Zayed bin Sultan Al NahyanPhoto: Imre Solt CC 3.0 Unported no changes made

Sinds 5 januari 2006 is Mohammed bin Rashid Al Maktoum regeringsleider en vice-president.

advertentie

Head of Government Mohammed bin Rashid Al Maktoum Abu DhabiPhoto: World Economic Forum CC2.0 Generic no changes made

Op 24 januari 2014 werd Khalifa bin Zayed Al Nahyan getroffen door een hersenbloeding, maar zou na een operatie stabiel zijn. Berichten over zijn gezondheid op social media werden daarna door de voorlichtingsdienst afgedaan als geruchten.

advertentie

Logo Etihad AirwaysPhoto: Publiek domein

In oktober 2014 werd bekend dat Lufthansa zou stoppen met vluchten tussen financieel centrum Frankfurt en Abu Dhabi. Lufthansa kon de concurrentiestrijd tussen het staatsbedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, Etihad Airways, niet bolwerken; de verbinding tussen de twee steden was voor Lufthansa niet meer rendabel, onder andere vanwege de oneerlijke concurrentie volgens Lufthansa. Zie verder ook de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten.

In november 2017 opent het Louvre in Abu Dhabi haar deuren, het is een zustermuseum van het Louvre in Parijs.

In februari 2019 bezoekt paus Franciscus Abu Dhabi en houdt een openluchtmis voor 180.000 gelovigen, een unicum in een land waar de Islam staatsgodsdienst is.

Sjeik Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, lid van de Uitvoerende Raad van Abu Dhabi en voorzitter van het Uitvoerende Bureau van Abu Dhabi, opende in februari 2023 de Umm Yifeenah-brug, een nieuwe 11 kilometer lange supersnelweg die een snelle trans-city verbinding creëert tussen Al Reem Island, Umm Yifeenah Island en Sheikh Zayed bin Sultan Street, waardoor het verkeer afneemt en de luchtkwaliteit in Abu Dhabi verbetert.
De Umm Yifeenah-brug is de eerste fase van het Mid-Island Parkway-project dat momenteel wordt ontworpen en dat uiteindelijk Al Reem Island en Saadiyat Island, Al Raha Beach en Khalifa City met elkaar zal verbinden. Het grotere netwerk moet in 2028 klaar zijn en wordt ontworpen met fietspaden, wandelpaden en duurzame landschappen die uitzicht bieden op de natuurlijke omgeving van het gebied en de skyline van Abu Dhabi.

In maart 2023 werd pal naast een moskee ook een rooms-katholieke kerk en een synagoge geopend in Abu Dhabi. De synagoge, de Mozes Ben Maimon-synagoge, was de tweede in de Arabische wereld in bijna honderd jaar. Het zogeheten Abraham Familiehuis is bedoeld als een baken van wederzijds begrip en harmonie tusen de drie wereldreligies en een gevolg van steeds betere betrekkingen sinds 2020, door de Abraham-vredesakkoorden, tussen een aantal Golfstaten en Israël.

ABU DHABI LINKS

Advertenties
• Naar Abu Dhabi met Sunweb
• Abu Dhabi Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Abu Dhabi
• Auto huren in Abu dhabi
• Abu Dhabi Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over ABU DHABI bij Bol.com

Nuttige links

Abu Dhabi Startnederland (N)
Startpagina Abu Dhabi (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

www.landenweb.nl/verenigde-arabische-emiraten

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems