Steden WALES

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

WALES   
To read about WALES in English - click here

Mijnbouw en industrie

Jarenlang zijn de steenkoolwinning en de ijzer- en staalindustrie de pijlers van de economie geweest. In 1920 werkten er nog ca. 300.000 mensen in de kolenmijnen die voornamelijk in Zuid-Wales en rond Wrexham. In 1971 werkten er nog 120.000 mensen in de kolen- en staalsector, nu zijn dat er nog maar ca. 20.000. Van de 450 mijnen die er rond 1900 waren zijn er nog maar een paar over die aan ca. 2000 mensen werk verschaffen. Het aantal staalfabrieken is afgenomen van 63 in 1973 tot een stuk of tien op dit moment. De leisteenindustrie was op het einde van de 19e eeuw op haar hoogtepunt, maar is nu zo goed als verdwenen.

Staalindustrie Wales
Foto:Publiek domein

Vooral na 1945 zijn er andere industrieën in Wales gevestigd, zoals kunststoffen, lichte machine- en kledingindustrie; belangrijke producten zijn voorts plastics, motoronderdelen en chemische producten; (micro-)elektronische industrie werd gevestigd in de jaren vijftig. Zuid-Wales, met steden als Newport, Cardiff, Swansea, Llanwern en Port Talbot, is het belangrijkste industriegebied.
Hier is de recessie in de jaren zeventig het hardst aangekomen; tal van fabrieken werden gesloten en het percentage werklozen in Wales lag met ruim 15% van de beroepsbevolking hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook in het noorden, eens een belangrijk steenkoolgebied, zijn vele mijnen gesloten; de staalindustrie in Deeside werd opgeheven.

Welsh Development Agency

In het midden van de jaren zeventig werden de Welsh Development Agency en de Development Board for Rural Wales opgericht; met name door het inrichten van industrieterreinen, het verbeteren van weg- en treinverbindingen en het geven van subsidies aan met name de dorpen en steden in de vroegere mijnbouwgebieden werd getracht de werkgelegenheid te bevorderen.
Hiermee is een groot aantal moderne bedrijven aangetrokken, waaronder buitenlandse (m.n. Japanse en Zuid-Koreaanse), waardoor de bedrijvigheid is toegenomen en de werkgelegenheid een aanzienlijke impuls heeft gekregen. Vooral elektrische, elektronische en assemblagebedrijven vestigden zich in de valleien van Zuid-Wales.

Landbouw en veeteelt

Schapen houden WalesFoto:Roger Kidd Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Tachtig procent van het grondgebied wordt gebruikt voor agrarische doeleinden, maar slechts één vijfde daarvan is geschikt voor intensieve verbouwing, met name langs de kust en in het grensgebied met Engeland. Pembrokeshire in het zuidwesten wordt ook wel de ‘Garden of Wales’ genoemd.
De eindeloze heuvels van Midden-Wales en de ruige bergstreken van Noord-Wales kennen veel rundvee-, varkens- en vooral schapenhouderijen (ca. 7 miljoen schapen), die voor veel melk, vlees, wol zorgen.

De schapenteelt heeft ernstige schade geleden van de radioactieve neerslag na de kernramp in Tsjernobyl, maar nog steeds houdt ruim de helft van de 30.000 agrarische bedrijven schapen. De meest voorkomende soorten zijn: Welsh Mountain Bred, Beulah Speckled Face, Half Bred en Lanwenog.

Diverse sectoren

Craigh Gogh Dam in de Ewan ValleyFoto:William Matthews Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

De dienstensector biedt de meeste werkgelegenheid. Belangrijk zijn ook de energiebedrijven (gas en elektriciteit). In Midden-Wales zijn grote stuwdammen aangelegd (Claerwen en Elan Valley) die elektriciteit opwekken.
De belangrijkste havens zijn Holyhead en Fishguard met veerdiensten op Ierland, en Port Talbot, Swansea, Burry, Cardiff en Newport voor de import van ijzererts en aardolie.
Milford Haven, op de zuidwestpunt, is een belangrijk centrum voor de aanvoer en verwerking van aardolie.

To read about WALES in English - click here

WALES LINKS

Advertenties
• Wales Kras Reizen
• Wales Vliegtickets.nl
• D-Reizen Wales
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Wales Vliegtickets WTC
• Ferry overtochten van en naar Wales
• Cardiff Vliegtickets Tix.nl
• Wales Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Wales Campings

Nuttige links

Reisinformatie Wales (N)
Reizendoejezo – Wales (N)
Startpagina Wales (N+E)
Artikelen en Reisverhalen over WALES
  30 dagen met caravan door Wales

Bronnen

Beeftink, A. / Zuid-Engeland en Wales
Van Reemst

Berkien, G. / Wales
Kosmos-Z&K

Berkien, G. / Wales
Kosmos-Z&K

Danse, W. / Midden-Engeland en Wales
ANWB

Fröhlich, D. / Wales
Deltas

Hendriksen, B. / Wales
Van Reemst

Hestler, A. / Wales
Marshall Cavendish

King, J. / Wales
Lonely Planet

Westphal, U. / Wales
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems