Landenweb.nl

WALES
Economie

To read about WALES in English - click here

ANWB vakantie boeken Wales

Steden WALES

Cardiff

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Economie

Mijnbouw en industrie

Jarenlang zijn de steenkoolwinning en de ijzer- en staalindustrie de pijlers van de economie geweest. In 1920 werkten er nog ca. 300.000 mensen in de kolenmijnen die voornamelijk in Zuid-Wales en rond Wrexham. In 1971 werkten er nog 120.000 mensen in de kolen- en staalsector, nu zijn dat er nog maar ca. 20.000. Van de 450 mijnen die er rond 1900 waren zijn er nog maar een paar over die aan ca. 2000 mensen werk verschaffen. Het aantal staalfabrieken is afgenomen van 63 in 1973 tot een stuk of tien op dit moment. De leisteenindustrie was op het einde van de 19e eeuw op haar hoogtepunt, maar is nu zo goed als verdwenen.

advertentie

Staalindustrie WalesFoto: Publiek domein

Vooral na 1945 zijn er andere industrieën in Wales gevestigd, zoals kunststoffen, lichte machine- en kledingindustrie; belangrijke producten zijn voorts plastics, motoronderdelen en chemische producten; (micro-)elektronische industrie werd gevestigd in de jaren vijftig. Zuid-Wales, met steden als Newport, Cardiff, Swansea, Llanwern en Port Talbot, is het belangrijkste industriegebied.

Hier is de recessie in de jaren zeventig het hardst aangekomen; tal van fabrieken werden gesloten en het percentage werklozen in Wales lag met ruim 15% van de beroepsbevolking hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook in het noorden, eens een belangrijk steenkoolgebied, zijn vele mijnen gesloten; de staalindustrie in Deeside werd opgeheven.

advertentie

Welsh Development Agency

In het midden van de jaren zeventig werden de Welsh Development Agency en de Development Board for Rural Wales opgericht; met name door het inrichten van industrieterreinen, het verbeteren van weg- en treinverbindingen en het geven van subsidies aan met name de dorpen en steden in de vroegere mijnbouwgebieden werd getracht de werkgelegenheid te bevorderen.

Hiermee is een groot aantal moderne bedrijven aangetrokken, waaronder buitenlandse (m.n. Japanse en Zuid-Koreaanse), waardoor de bedrijvigheid is toegenomen en de werkgelegenheid een aanzienlijke impuls heeft gekregen. Vooral elektrische, elektronische en assemblagebedrijven vestigden zich in de valleien van Zuid-Wales.

advertentie

Landbouw en veeteelt

advertentie

Schapen houden WalesFoto: Roger Kidd CC 2.0 Generic no changes made

Tachtig procent van het grondgebied wordt gebruikt voor agrarische doeleinden, maar slechts één vijfde daarvan is geschikt voor intensieve verbouwing, met name langs de kust en in het grensgebied met Engeland. Pembrokeshire in het zuidwesten wordt ook wel de ‘Garden of Wales’ genoemd.

De eindeloze heuvels van Midden-Wales en de ruige bergstreken van Noord-Wales kennen veel rundvee-, varkens- en vooral schapenhouderijen (ca. 7 miljoen schapen), die voor veel melk, vlees, wol zorgen.

De schapenteelt heeft ernstige schade geleden van de radioactieve neerslag na de kernramp in Tsjernobyl, maar nog steeds houdt ruim de helft van de 30.000 agrarische bedrijven schapen. De meest voorkomende soorten zijn: Welsh Mountain Bred, Beulah Speckled Face, Half Bred en Lanwenog.

Diverse sectoren

advertentie

Craigh Gogh Dam in de Ewan ValleyFoto: William Matthews CC 2.0 Generic no changes made

De dienstensector biedt de meeste werkgelegenheid. Belangrijk zijn ook de energiebedrijven (gas en elektriciteit). In Midden-Wales zijn grote stuwdammen aangelegd (Claerwen en Elan Valley) die elektriciteit opwekken.

De belangrijkste havens zijn Holyhead en Fishguard met veerdiensten op Ierland, en Port Talbot, Swansea, Burry, Cardiff en Newport voor de import van ijzererts en aardolie.

Milford Haven, op de zuidwestpunt, is een belangrijk centrum voor de aanvoer en verwerking van aardolie.

WALES LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Wales? VliegenNaar.nl
• ANWB vakantie boeken Wales
• Hotels Trivago
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Wales Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Boeken, ook tweedehands, over WALES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Wales (N)
Reizendoejezo – Wales (N)

Bronnen

Beeftink, A. / Zuid-Engeland en Wales

Van Reemst

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Danse, W. / Midden-Engeland en Wales

ANWB

Fröhlich, D. / Wales

Deltas

Hendriksen, B. / Wales

Van Reemst

Hestler, A. / Wales

Marshall Cavendish

King, J. / Wales

Lonely Planet

Westphal, U. / Wales

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems