Landenweb.nl

WALES
Godsdienst

To read about WALES in English - click here

Steden WALES

Cardiff

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Godsdienst

advertentie

13e eeuws kerk WalesFoto: Rhodri Jones CC 2.0 Generic no changes made

Het christendom arriveerde in de 5e eeuw in Wales. Tot halverwege de 18e eeuw waren de Welshmen in overgrote meerderheid lid van de Anglicaanse kerk. Vanaf 1735 werd de Church of England van binnenuit bestreden door de methodisten, die de nadruk legden op vroomheid, eenvoud en armoede.

In 1811 stichtten de Welshe methodisten na een afsplitsing van de Church of England de calvinistisch-methodistische Kerk, die tegenwoordig de presbyteriaanse Kerk van Wales wordt genoemd en weer deel uitmaakt van de Church of England. Ook non-conformistische groeperingen als baptisten, unitariërs en wesleyanen groeiden explosief door hun sociale en educatieve activiteiten.

In die tijd verloor de Anglicaanse Kerk en groot deel van haar gelovigen, maar het duurde nog tot 1914 voordat de Church of England haar positie als staatskerk verkreeg. In 1920 stichtten de overgebleven anglicanen de Church in Wales, een autonome kerkprovincie binnen de mondiale Anglicaanse Kerk met zes bisdommen en een eigen aartsbisschop.

Het aantal rooms-katholieken, voornamelijk wonend in het noordoosten, is sinds de Tweede Wereldoorlog toegenomen tot ca. 60.000. De al eerder genoemde non-conformistische kerken en groeperingen liepen in ledental fors terug. In de grote steden Cardiff, Newport en Swansea leven kleine religieuze groepen boeddhisten, Hindoes, joden, Sikhs en moslims.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

WALES LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Wales
• Wales Hotels
• Wales Vliegtickets.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Wales Campings
• Boeken, ook tweedehands, over WALES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Wales (N)
Reizendoejezo – Wales (N)
Startpagina Wales (N+E)