Landenweb.nl

Cardiff
 

Hotels Cardiff

To read about Cardiff in English - click here

advertentie
Hotels Cardiff Autoverhuur Sunny Cars Wales

Algemeen

Cardiff is een jonge hoofdstad in Europa en er vindt een enorme hoeveelheid stadsvernieuwing en restauratie plaats. Cardiff is een van de meest modieuze steden in het Verenigd Koninkrijk en is pas iets meer dan 50 jaar de hoofdstad van Wales, met chique en moderne winkelcentra, historische Victoriaanse winkelgalerijen en toprestaurants.

Cardiff BayCardiff BayFoto: Publiek Domein

Cardiff Bay is een hotspot, waar restaurants, cafés, bars en winkels aan het water allemaal profiteren van de transformatie van deze voormalige havengebieden. De stad heeft desondanks veel groen weten te behouden.

Wood Street is het belangrijkste toeristeninformatiecentrum van de stad en ligt dicht bij de rivier de Taff, het centraal station, het Millennium Stadium en het Cardiff Arms Park.

Populaire toeristische attracties zijn onder andere Cardiff Castle, een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Wales met meer dan 2000 jaar geschiedenis binnen de muren. Castell Coch, het 'Rode Kasteel' van de stad met sprookjesachtige ronde torens en rode torentjes. De kathedraal van Llandaff, met de prachtige moderne sculptuur 'Christus in Majesteit'. De Mermaid Quay, met een bijzonder hoge concentratie aan uitgaansgelegenheden en Caerphilly Mountain, met een panoramisch uitzicht over zowel de stad als het omliggende schilderachtige platteland van Wales.

advertentie
ANWB vakantie boeken Wales Cardiff vliegtickets? VliegenNaar!

Ligging

Cardiff is de grootste stad van Wales en ligt in het uiterste zuiden van het land, naast het Bristol Channel. Cardiff is tevens de hoofdstad van South Glamorgan en heeft momenteel een inwonersaantal van bijna 350.000. Het stadscentrum ligt ongeveer 1,5 km landinwaarts, te bereiken via de Lloyd George Boulevard. Het centrum van Cardiff is relatief vlak en wordt begrensd door heuvels in het oosten, noorden en westen. Het hoogste punt in de gemeente is Garth Hill, 307 meter boven zeeniveau.

river Taff by CardiffRiver Taff by CardiffFoto: James Garreth CC 2.0 Generic no changes made

Cardiff grenst in het westen aan het landelijke district van de Vale of Glamorgan, in het oosten aan de stad Newport; in het noorden aan de South Wales Valleys en in het zuiden aan het Bristol Channel. De rivier de Taff slingert door de stad en mondt samen met de rivier de Ely uit in het zoetwatermeer van Cardiff Bay. Een derde rivier, de Rhymney, stroomt door het oosten van de stad direct in de Severn-monding.

advertentie
Hotels Trivago Djoser Wandel - wandelreis Wales

Weer

Windwijzer New George Steet CardiffWindwijzer New George Steet CardiffFoto: Mick Lobb CC 2.0 Generic no changes made

Cardiff ligt in de noordelijke gematigde zone en heeft een maritiem klimaat, gekenmerkt door mild weer dat vaak bewolkt, nat en winderig is. Het weer is typerend voor dat van het Verenigd Koninkrijk en kan dus behoorlijk onvoorspelbaar zijn.

De zomermaanden mei, juni, juli, augustus en september zijn over het algemeen de warmste maanden, met de meeste dagen mooi, zonnig weer. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen tussen 19 en 22° C. De wintermaanden in Cardiff zijn de natste en koudste maanden en dus het meest veranderlijk, maar zelfs dan is het weer in Cardiff soms goed en mild, met heldere dagen en zonnig weer. De temperatuur blijft over het algemeen boven nul.

De lente is een bijzonder populaire tijd om Cardiff te bezoeken en het weer is in maart, april en mei vrij mild, hoewel sommige dagen regenachtig en winderig kunnen zijn. Veel bomen beginnen in deze tijd van het jaar te bloeien en de parken en tuinen van Cardiff zijn getooid met lentekleuren. De temperaturen blijven net als in de herfst boven de 14 °C. Cardiff heeft meer dan 1500 zonuren in een gemiddeld jaar en minder regen dan het gemiddelde in Wales.

Geschiedenis

Cardiff heeft een fascinerende geschiedenis. De stad gaat helemaal terug tot aan de Romeinen, die hier rond 55 na Christus een fort bouwden. Ze hebben de plek verstandig gekozen, omdat hier drie rivieren samenkomen, namelijk de Taff, Ely en Rhymney. Cardiff heeft de naamgeving misschien ook aan de Romeinen te danken.

Het stond toen bekend als Caer Didus, wat mogelijk het 'fort van Didius' betekende, naar de eerste Romeinse gouverneur, Aulus Didius Gallus. De Romeinen bleven hier tot ongeveer 350 na Christus.

Kaart van Cardiff 1610Kaart van Cardiff 1610Foto: Publiek Domein

De Noormannen arriveerden kort na de Slag bij Hastings in Wales. Ze begonnen in 1091 aan de bouw van een kasteel op de ruïnes van het oude Romeinse fort.

Oorspronkelijk was het kasteel van hout, maar het werd in de 12e eeuw herbouwd met steen. Bij de zuidelijke ingang van het kasteel ontstond een ommuurde middeleeuwse stad. In 1404 verwoestte het binnenvallende leger van de Welshe krijgsheer Owain Glyndwr zowel het kasteel als de omliggende stad. Tegen de 16e eeuw was Cardiff weliswaar geen rijke haven maar wel een drukke. In 1573 mocht het douanerechten innen. Tweehonderd jaar later was de stad in verval, er woonden minder dan 2.000 mensen in de stad.

Bute docks in CardiffBute docks in CardiffFoto: Publiek domein

Door de aanleg van de dokken in Cardiff in de jaren 1830 kon de stad eindelijk profiteren van de enorme steenkoolreserves in het gebied. Steenkool werd het belangrijkste exportproduct, wat leidde tot een soort bevolkingsexplosie hier. In 1881 had Cardiff uiteindelijk de positie als grootste stad van Wales herwonnen.

Tegen het einde van de 19e eeuw bouwde de machtige Bute-familie het Glamorganshire-kanaal. Door Merthyr Tydfil met Cardiff te verbinden werd de stad een van de grootste kolen-exporterende havens ter wereld. De familie Bute was ook verantwoordelijk voor de renovatie en uitbreiding van Cardiff Castle.

In 1916 werd een rooms-katholiek aartsbisdom opgericht en werden veel nationale instituties gebouwd, zoals het National Museum of Wales. Zo'n vijftig jaar later versloeg Cardiff de concurrent Caernarvon en werd de hoofdstad van Wales.

Vandaag de dag vormen meer dan 50 verschillende nationaliteiten de multiculturele gemeenschap van de stad. Recente ontwikkelingen in de stad zijn onder meer de bouw van het Millennium Stadium, waar de jaarlijkse National Eisteddfod of Wales wordt gehouden en vele grote sportevenementen.

Bezienswaardigheden

Cardiff CastleCardiff CastleFoto: Mario Sánchez Prada CC 2.0 Generic no changes made

Cardiff Castle is het beroemdste gebouw van Wales en het ligt in het centrum van de stad. Dit immense en indrukwekkende kasteel omvat ongeveer 2000 jaar geschiedenis. De oorsprong is Romeins en overblijfselen van de Romeinse muur zijn nog steeds te zien.

Na de Normandische verovering kreeg de burcht vorm. De eerste donjon, gebouwd door Robert Fitzhamon, de Normandische heer van Gloucester, was waarschijnlijk van hout. In de loop der jaren volgden nog meer middeleeuwse vestingwerken en werd alles dat van hout was vervangen door steen.

In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Bute. John Bute, die rond 1860 bekend stond als de rijkste man ter wereld gaf de beroemde architect William Burgess opdracht om de kasteelverblijven te transformeren. Binnen gotische torens creëerde hij weelderige interieurs, rijk aan muurschilderingen, glas in lood, marmer, verguldsel en gedetailleerd houtsnijwerk. Elke kamer heeft zijn eigen speciale thema. John Bute stierf in 1900 en zijn zoon, hoewel in geldnood, voltooide de restauratie, waaronder de wederopbouw van de Romeinse muur.

Na de dood van de 4e Markies van Bute besloot de familie het kasteel en een groot deel van het park aan de stad Cardiff te schenken. 25 jaar lang was het kasteel de thuisbasis van het National College of Music and Drama en sinds 1974 is het een van de populairste bezoekersattracties van Wales geworden.

Bute Park heeft een populaire waterbushalte bij Canton Bridge en is belangrijk voor de lokale fauna. Er leven onder andere zilverreigers, ijsvogels en spechten. Het arboretum bevat een aantal prachtige en ongebruikelijke solitaire bomen, waarvan een aantal de grootste van hun soort zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Naast Cardiff Castle zijn er in de stad en directe omgeving nog meer kastelen te bewonderen. Wales heeft tenslotte de hoogste concentratie aan kastelen in het Verenigd Koninkrijk.

Caerphilly CastleCaerphilly CastleFoto: DeFacto CC 4.0 International no changes made

Hoewel even aantrekkelijk als zijn tegenhanger in Cardiff, is het verbluffende Caerphilly Castle op 15 minuten rijden ten noorden van de stad van veel recentere datum. Het werd gebouwd in 1628 en is sindsdien het grootste kasteel van het land. Het diende als onderdeel van het netwerk van kastelen gebouwd door de Engelsen om controle te houden over het felbegeerde platteland van Wales. Gezien de grootte en de schaal kun je er gemakkelijk een dagdeel voor nemen om alles te zien. Opvallend zijn de twee enorme ophaalbruggen, die met de diepe gracht die ze overspannen, een indrukwekkend beeld geven van het doel van het kasteel, de vijand buiten houden. Binnen het kasteel zie je een verscheidenheid aan oude wapens en harnassen, waarvan een groot deel daadwerkelijk werd gebruikt.

Castell Coch CardiffCastell Coch CardiffFoto: Nilganion CC 4.0 no changes made

Castell Coch, ook wel bekend als het rode kasteel is maar 200 jaar oud. Maar het lijkt wel of dit kasteel, met zijn aantrekkelijke torentjes en torens rechtstreeks uit een sprookjesboek komt. Dit was dan ook inderdaad de bedoeling van de maker, de derde Markies van Bute. De aandacht voor detail, zowel binnen als buiten, is opmerkelijk en maakt het een bezoek zeker de moeite waard. Aantrekkelijk zijn onder meer het houtsnijwerk van wezens en religieuze iconen, waaronder enkele (je raadt het al) beroemde sprookjes uitbeelden. Bezoekers zien ook multimediale verkenningen van de unieke geschiedenis van het gebouw.

Stadhuis CardiffStadhuis CardiffFoto: User:Yummifruitbat CC 2.5 Generic no changes made

Het stadhuis van Cardiff staat in het hart van de stad. Het is geopend in 1906 en is voornamelijk een locatie voor conferenties, tentoonstellingen en evenementen, maar staat het ook open voor bezoekers van de stad. De indrukwekkende buitenkant van het stadhuis is gebouwd in Engelse renaissancestijl en opgetrokken uit Portland-steen. De binnenkant bestaat uit zeer decoratieve Edwardiaanse interieurs, waaronder de prachtige marmeren hal omzoomd met kolommen van Sienna-marmer en een fraaie raadzaal. Het stadhuis heeft een uitgebreide kunstcollectie, waaronder ‘Winter’ van Joseph Farquharson. Een boekje is gratis verkrijgbaar bij de receptie van het stadhuis, met alle details over de collectie. Je kunt het stadhuis gratis bezoeken

Llandaff cathedral CardiffLlandaff cathedral CardiffFoto: Peter Broster CC 2.0 Genericno changes made

De spectaculaire en beroemde kathedraal van Llandaff is te vinden in het pittoreske Llandaff-gebied en biedt het hele jaar door regelmatig diensten en concerten.

Hoogtepunten zijn onder meer een indrukwekkend modern Christusbeeld, gotische bogen en een spectaculair interieur en veel originele kenmerken. St. David's Cathedral wordt beschouwd als de tweede kathedraal van de stad en bevindt zich in het centrum. St. David's dateert uit de late 19e eeuw. De kathedraal werd halverwege de 20e eeuw gerestaureerd na schade tijdens de Tweede Wereldoorlog en befaamd zijn onder andere de hoge stenen torens, een enorm pijporgel en mooie glas-in-loodramen.

Norwegian Church CardiffNorwegian Church CardiffFoto: Nick Russill CC 2.0 Generic no changes made

De herontwikkeling van Cardiff Bay, beslaat vrijwel de hele voormalige scheepswerf en je kunt er veel leuke dingen doen, vooral als je met kinderen reist. Techniquest is een interactief, kindvriendelijk wetenschapscentrum. Het eersteklas planetarium van de faciliteit is ook het bezoeken meer dan waard. Ouders met kinderen die graag boeken lezen zoals Sjakie en de chocoladefabriek en de grote vriendelijke reus, moeten ook een kijkje nemen in de historische Noorse kerk, die de auteur van deze klassieke verhalen, Roald Dahl, vaak bezocht. Ook opmerkelijk is een van de nieuwste gebouwen van Cardiff Bay, de Senedd, waar de regeringskantoren van het land zijn gevestigd. De oude voormalige pakhuizen en werven zijn nu opgewaardeerd tot luxe woonhuizen en hotels en je vindt er enkele van de beste restaurants in Cardiff.

Tips

De musea van Cardiff zijn zeer de moeite waard, hieronder staan een aantal van de belangrijkste van de stad beschreven.

National Museum CardiffNational Museum CardiffFoto: Simon Burchell CC 4.0 International no changes made

Het National Museum ligt in het Cathays-district van Cardiff, is een uniek museum met een breed scala aan kunst- en wetenschapstentoonstellingen. Naast elegante kunstzalen met spectaculaire werken van wereldberoemde kunstenaars, tentoonstellingen ter ere van de 'Evolutie van Wales' en vele belangrijke historische artefacten, beschikt het National Museum and Gallery ook over een natuurhistorisch gedeelte met vele interactieve tentoonstellingen, die bijzonder populair zijn bij kinderen. Het museum staat is vooral bekend door de mooie collectie impressionisten, met werk van Monet, Renoir en van Gogh.

Celtic Village Museum of Welsh Life CardiffCeltic Village Museum of Welsh Life CardiffFoto: Publiek Domein

Het beroemde Museum of Welsh Life en is meer een klein dorp dat het verhaal van Wales beschrijft dan een echt museum. Gelegen in St. Fagans, aan de rand van Cardiff, beschikt het Museum of Welsh Life over vele historische gebouwen uit heel Wales, die zorgvuldig steen voor steen zijn verplaatst van hun oorspronkelijke locatie en herbouwd zijn op deze plek. Hoogtepunten in het Museum of Welsh Life zijn een 17e-eeuwse boerderij, een terras met ijzeren arbeidershuisjes, een klein kasteel en een middeleeuwse kerk. Het museum ligt op ongeveer 100 acres / 40 hectare grond en is een van de belangrijkste en meest populaire attracties in zijn soort in Wales geworden.

Watertoren CardiffWatertoren CardiffFoto: Mick Lobb CC 2.0 Generic no changes made

Zoals Dubrovnik wordt gelinkt met de serie Game of Thrones, zo speelt Cardiff een belangrijke rol in het universum van de science-fiction dramaserie Dr Who. Je kunt een twee uur durende wandeltocht maken onder begeleiding van een gids en tal van locaties bezoeken waar de filmopnames hebben plaatsgevonden. De gids vermaakt je onderweg met anekdotes en insidersverhalen over de acteurs en filmlocaties. De Watertower is te zien op de bovenstaande foto en speelt een belangrijke rol als filmlocatie in de spin-off Torchwood.

Cardiff LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Cardiff vliegtickets? VliegenNaar!
• ANWB vakantie boeken Wales
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Hotels Cardiff

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024