Landenweb.nl

WALES
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Welsh, Engels
  Hoofdstad  Cardiff (Caerdydd)
  Oppervlakte  20.761 km²
  Inwoners  ca. 3,170,000
  (2020)
  Munteenheid  pond sterling
  (GBP)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .uk
  Code.  GBR
  Tel.  +44

To read about WALES in English - click here

ANWB vakantie boeken Wales

Steden WALES

Cardiff

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Wales golvend landschapFoto:Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Toerisme is van toenemende economische betekenis. Wales trekt door de natuurlijke schoonheid van het landschap, de kastelen en de vele legendes veel toeristen. Er zijn ruige bergen, koele wouden, mysterieuze meren, een prachtige kustlijn en vele schilderachtige steden en dorpen. In de nationale parken zijn prachtige wandelpaden uitgezet en je kunt genieten van het natuurschoon. Historische plekken trekken toeristen uit de hele wereld. Behalve vele musea zijn er ook nog meer dan honderd indrukwekkende kastelen en resten van Romeinse forten en nederzettingen.

Hieronder staan een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Wales beschreven.

advertentie

Snowdonia National Park WalesFoto: Tim Felce CC 2.0 Generic no changes made

Snowdonia National Park ligt in het noorden van Wales en is een ruig en bergachtig gebied met op haar grondgebied Mount Snowdon. Dat is de hoogste berg (1088 meter) van Engeland en Wales. Er zijn een aantal prachtige wandelroutes die naar de top leiden van waaruit je kunt genieten van het omringende landschap.

advertentie

Caernarfon Castle WalesFoto: Manfred Heyde CC 3.0 Unported no changes made

Caernarfon Castle is gebouwd door koning Edward I in de 13e eeuw als zetel voor de eerste prins van Wales. Het is een van de grootste katelen in het land. Met zijn 13 torens en twee poorten wordt dit enorme kasteel gezien als een van de meest indrukwekkende en best bewaarde middeleeuwse forten in Europa. Caernarfon Castle ligt op de plaats van een nog ouder Normandisch kasteel en wordt aan de ene kant beschermd door de rivier de Seiont en de Menai-straat en aan de andere kant door een gracht. De koninklijke connectie van het kasteel gaat tot op de dag van vandaag door en in 1969 vond hier de inhuldiging van Prins Charles als Prins van Wales plaats.

advertentie

Breacon Beacon National park WalesFoto: Paul Lakin CC 3.0 Unported no changes made

Breacon Beacon National park is een populair gebied voor wandelaars en ligt in het zuiden van Wales. Het is heuvelachtig en ook geschikt voor de wat minder geoefende wandelaar. De bekendste wandeling is die naar de top van de hoogste berg in dit gebied, de Pen-y-Fan. Deze top is 886 meter hoog. De wandeling is prima te doen en je geniet van mooie vergezichten

advertentie

South Stack Vuurtoren, Angelsey WalesFoto: Paul Allison (CC BY-SA 2.0) no changes made

Het eiland Anglesey is gescheiden van het vasteland van Wales door de Menai Strait die overspannen is door de Menai Suspension. Je vindt hier een aantal pittoreske vissersdorpjes die langs de 160 kilometer lange e kustlijn zijn verspreid. Samen met de zandstranden en andere bezienswaardigheden zoals de South Stack vuurtoren, maakt dat dit eiland populair voor dagjesmensen Ten slotte herbergt het eiland een van 's werelds beroemdste spoorwegplatforms met de langste plaatsnaam ter wereld: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllandysiliogogogoch.

Uitzicht vanaf Cardiff Castle WalesFoto: GerritR CC 4.0 International no changes made

Cardiff is een van de meest modieuze steden in het Verenigd Koninkrijk en is pas iets meer dan 50 jaar de hoofdstad van Wales, met chique en moderne winkelcentra, historische Victoriaanse winkelgalerijen en toprestaurants. Cardiff Castle is het beroemdste gebouw van Wales en het ligt in het centrum van de stad. Dit immense en indrukwekkende kasteel omvat ongeveer 2000 jaar geschiedenis. De oorsprong is Romeins en overblijfselen van de Romeinse muur zijn nog steeds te zien. Na de Normandische verovering kreeg de burcht de vorm die we nu kennen. In de 18e eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Bute. John Bute, die rond 1860 bekend stond als de rijkste man ter wereld gaf de beroemde architect William Burgess opdracht om de kasteelverblijven te transformeren. Binnen gotische torens creëerde hij weelderige interieurs, rijk aan muurschilderingen, glas in lood, marmer, verguldsel en gedetailleerd houtsnijwerk. Elke kamer heeft zijn eigen speciale thema. Cardiff speelt een belangrijke rol in het universum van de science-fiction dramaserie Dr Who. Je kunt een twee uur durende wandeltocht maken onder begeleiding van een gids en tal van locaties bezoeken waar de filmopnames hebben plaatsgevonden. Lees meer op de Cardiff pagina van Landenweb.

WALES LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Wales? VliegenNaar.nl
• ANWB vakantie boeken Wales
• Hotels Trivago
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Wales Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Boeken, ook tweedehands, over WALES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Wales (N)
Reizendoejezo – Wales (N)

Bronnen

Beeftink, A. / Zuid-Engeland en Wales

Van Reemst

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Danse, W. / Midden-Engeland en Wales

ANWB

Fröhlich, D. / Wales

Deltas

Hendriksen, B. / Wales

Van Reemst

Hestler, A. / Wales

Marshall Cavendish

King, J. / Wales

Lonely Planet

Westphal, U. / Wales

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems