Landenweb.nl

VANUATU
Economie

To read about VANUATU in English - click here

Rondreis Vanuatu

Economie

Algemeen

De traditionele bestaansbronnen visserij en landbouw worden de laatste jaren overschaduwd door de inkomsten uit toerisme en offshore banking. Zo was tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kopra nog het belangrijkste exportproduct, goed voor 70% van de totale exportinkomsten. In 1993 was dit gedaald tot 37% en ondertussen in 2017 slechts goed voor 1% van de inkomsten.

advertentie

Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij

De voornaamste sector van de economie was traditioneel de landbouw, zowel de op export gerichte plantages, die voornamelijk in handen van Fransen en Britten zijn, waar kokosnoten, yamswortel, vruchten en groente verbouwd worden. Tot deze sector horen ook zeker de kleine bedrijfjes die gericht zijn op voorziening van de eigen levensbehoeften.

Ongeveer twee derde van de totale beroepsbevolking is op de een of andere manier betrokken bij de agrarische sector. Vanuatu heeft over het algemeen zeer vruchtbare grond die voor 40% gebruikt zou kunnen worden voor de landbouw. Op dit moment wordt maar ongeveer de helft van de grond daarvoor gebruikt, het grootste gedeelte om in de eigen levensbehoeften te voorzien.

Kopra is gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot dat voor de helft geproduceerd wordt op grote plantages op Santo en Malekula. De belangrijkste buitenlandse afnemers zijn Nederland, Belgie en Frankrijk, die de kopra gebruiken in zeep, margarine en industriële producten. Er staan ongeveer 100 tot 160 kokospalmen op één hectare waar elk jaar 50 tot 80 kokosnoten van geoogst worden. Bedreigingen voor de kopra-productie vormen de cyclonen en de sterk fluctuerende prijzen op de wereldmarkt.

Van toenemend belang is de veehouderij. Vlees is op dit moment het tweede exportproduct van Vanuatu. De nationale kudde telt meer dan 150.000 dieren, waarvan meer dan de helft te vinden is op Santo. Het vee graast vaak in de kokosplantages tussen de bomen. Het meeste vlees wordt geëxporteerd naar Japan en 20% van de jaarproductie wordt ingeblikt.

Steeds belangrijke voor de economie wordt ook de productie van kava, de nationale sterke drank, die trouwens gedronken wordt in de gehele Pacific. Kava wordt voornamelijk geproduceerd op de eilanden Pentecost, Epi en Tanna. Het is zelfs zo dat veel huishoudens van Noord-Pentecost geen eigen groente en fruit meer verbouwen, maar dit kopen van de kava-inkomsten. Kava wordt in het Bislama ook wel"aelan bia" (eilandbier) genoemd en gemaakt van de wortels van een struik (40 soorten), de Piper methysticum. Kava wordt ook als medicijn gebruikt. Het is wetenschappelijk nog niet duidelijk wat de effecten zijn van het levenslang gebruik van Kava.

Hoewel 35% van het land bedekt is met regenwoud is de bosbouw economisch van weinig belang. Dit komt onder andere door het geaccidenteerde terrein, het gebrek aan commercieel interessante soorten hout en de relatief kleine bomen. Op enkele eilanden wordt de bosbouw op commerciële basis, voornamelijk ten behoeve van de houtindustrie, bedreven. Ongeveer de helft van de totale productie komt van internationale ondernemingen. De rest wordt geproduceerd door een toenemend aantal kleine lokale bedrijven.

In 1994 nam de regering een besluit om de houtkap geheel op te schorten om het milieu te beschermen. Australie steunt deze maatregel ook financieel door het stimuleren van ecologisch verantwoorde bosbouw.

De zeevisserij op voornamelijk tonijn, waarin veel werkgelegenheid is, is voornamelijk in Japanse handen. De lokale visindustrie groeit gestadig en brengt substantiële exportinkomsten. Er wordt diepzeevis ingeblikt voor de Aziatische markt. De belangrijkste havens zijn die van Vila en Santo. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Vanuatu.

advertentie

Mijnbouw, industrie en handel

De winning van mangaanertsen is jaarlijks goed voor 60.000 ton. Andere ertsvoorraden zijn te klein om rendabel te kunnen exploiteren. De industriële activiteiten zijn van weinig betekenis en betreffen voornamelijk de verwerking van landbouwproducten. Er zijn vlees- en visconservenfabrieken. Kleine handwerkbedrijven vervaardigen manden, boten en vaatwerk.

Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Groot-Brittannië geven op grote schaal ontwikkelingshulp. In plaats van geldelijke steun wordt de nadruk steeds meer gelegd op steun van deskundigen op bepaalde gebieden. De handelsbalans is chronisch negatief. Ingevoerd worden rijst, voertuigen, aardolie, machines, bouwmaterialen, voedings- en genotmiddelen en kleding. Voornaamste importpartners zijn China, Singapore, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Uitgevoerd worden kopra, cacao, vlees- en visconserven, vis en hout. Voornaamste exportpartners afnemers zijn: Thailand Ivoorkust en Japan.

Belastingparadijs en financieel centrum

Vanuatu's derde bron van inkomsten, na landbouw en toerisme, komt voort uit de status als financieel centrum en belastingparadijs. Sinds 1971 kunnen buitenlandse bedrijven en individuen gebruik van maken van de belastingvoordelen en andere diensten die geleverd worden door de banken in de hoofdstad Vila. Er staan al meer dan 2000 buitenlandse bedrijven in Vanuatu geregistreerd.

Verder varen er op dit moment meer dan 500 buitenlandse schepen onder de vlag van Vanuatu.

VANUATU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Rondreis Vanuatu
• Hotels Vanuatu
• Boeken, ook tweedehands, over VANUATU bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vanuatu (N)
Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Vanuatu Startnederland (N+E)

Bronnen

O'Byrne, D. / Vanuatu

Lonely Planet

Stanley, D. / South Pacific Handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems