Landenweb.nl

VANUATU
Godsdienst

To read about VANUATU in English - click here

Rondreis Vanuatu

Godsdienst

De eerste christelijke missionarissen, voornamelijk presbyterianen, waren zeer strikt in hun geloof. Hun uiteindelijke succes in de bekering van de ni- Vanuatu had onder andere te maken met de soms treffende overeenkomsten tussen verhalen uit de bijbel en lokale legendes. Zo wordt er in de verhalen van de ni- Vanuatu gesproken over een man en een vrouw die van verboden vruchten snoepen (Adam en Eva in de bijbel) en over Tagaro of Tahara, de geniale maker van de hemelen. Ze vonden die naam opmerkelijk veel lijken op Jehovah. Het patroon was vroeger zo dat een bepaalde zending neerstreek in een dorp, en dat dat dorp dan en bloc deze religie volgde. Soms is een dorp verdeeld tussen twee of meer christelijke kerkgenootschappen of traditionele religies. Hierdoor zijn de dorpen zelfs fysiek verdeeld; de verschillende groepen leven in verschillende delen van het dorp en zijn gescheiden door een open vlakte of een fysieke barrière.

Vanuatu's traditionele religies zijn voornamelijk gebaseerd op totemisme of voorouderverering. Totemisme is de opvatting dat de stam waartoe men behoort, verwant is met een diersoort of soms een plant, en dat stam en diersoort teruggaan op een gemeenschappelijke stamvader. Op dit moment is ongeveer 90% van de bevolking christen, waarvan ongeveer de helft presbyteriaans. Verder zijn er nog grote groepen rooms-katholieken en anglicanen. De niet christelijke ni-Vanuatu zijn voornamelijk aanhangers van de Jon Frum sekte en van traditionele religies. Aanhangers van de Jon Frum-sekte geloven in een verlosser, Jon Frum, die welvaart brengt, voorafgegaan door schepen vol geschenken. Jon Frum wordt daarom ook een"cargo cult" genoemd.

De meeste christenen zijn extreem devoot, en elk groter dorp heeft wel een kerkgebouw. Het merendeel van de bevolking is christen: presbyteriaans (63%), anglicaans en rooms-katholiek (tezamen 17%).

advertentie

VANUATU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Rondreis Vanuatu
• Hotels Vanuatu
• Boeken, ook tweedehands, over VANUATU bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vanuatu (N)
Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Vanuatu Startnederland (N+E)

Bronnen

O'Byrne, D. / Vanuatu

Lonely Planet

Stanley, D. / South Pacific Handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems