Landenweb.nl

VANUATU
 

Basisgegevens
  OfficiĆ«le
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Port Vila
  Oppervlakte  12.189 km2
  Inwoners  319,800
  (2021)
  Munteenheid  vatu
  (VUV)
  Tijdsverschil  +10
  Web  .vu
  Code.  VAN
  Tel.  +678

To read about VANUATU in English - click here

Rondreis Vanuatu

Geografie en Landschap

Geografie

Vanuatu, tot 1980 de Nieuwe Hebriden (officieel in het Bislama: Ripablik blong Vanuatu; in het Engels: Republic of Vanuatu), is een republiek in de Grote Oceaan en wordt gevormd door een eilandengroep bestaande uit ca. tachtig eilanden. De eilanden zijn te verdelen in drie groepen: de Torres en Banks eilanden in het noorden, Espíritu Santo, Maewo en Efate centraal gelegen en de Tafea eilanden Tanna, Aniwa, Futuna, Erromango en Aneityumin het zuiden. Vanuatu is een onderdeel van Melanesië.

Melanesië is een eilandenwereld in de Grote Oceaan en een onderdeel van Oceanië, met een totale landoppervlakte van ca. 967.000 km2 en 5 miljoen inwoners. Het gebied omvat Nieuw-Caledonië en de staten Papoea Nieuw-Guinea, Solomoneilanden, Vanuatu en Fiji. De naam Melanesië (van Grieks melas = zwart en nesos = eiland) heeft betrekking op de huidskleur van de bewoners, die raciaal tot het negroïde ras worden gerekend.

Vanuatu ligt 170 km ten zuiden van de Solomoneilanden, 230 km ten noordoosten van Nieuw-Caledonië, 800 km ten westen van Fiji en ca. 1900 km ten noordoosten van Brisbane, Australie. De totale landoppervlakte beslaat 12.190 km2 en de totale zeeoppervlakte beslaat ca. 860.000 km2. De grootste eilanden zijn Espíritu Santo (4010 km2), Malakula of Mallicolo (2069 km2), Efate of Vaté (980 km2) en Erromanga (900 km2). De twaalf grootste eilanden beslaan 93% van de totale landoppervlakte.

advertentie

NASA Satellietfoto VanuatuPhoto: Publiek domein

De hoofdstad Port Vila ligt op het eiland Efate. Vanuatu rees ca. 22 miljoen jaar geleden uit de oceaan omhoog nadat aardverschuivingen op de oceaanbodem een aantal bergen veroorzaakten. Eerst verschenen de eilanden Santo, Malakula en de Torres groep. Daarna Maewo en Pentecost tussen 5 en 11 miljoen jaar geleden. De andere eilanden verschenen minder dan vijf miljoen jaar geleden. Pas zo'n twee miljoen jaar geleden werden de eilanden langzaam omhooggeduwd en kregen hun huidige vormen en afmetingen. Nog steeds komt er nieuw land bij door vulkanische activiteiten.

Landschap

De meeste uit vulkanisch gesteente bestaande eilanden zijn bergachtig of op z'n minst bedekt met steile heuvels en ze worden omgeven door koraalriffen. Ca. 35% van de totale landoppervlakte ligt boven 300 meter en 55% van de hellingen heeft een stijgingspercentage van meer dan 20%. De hoogste top van Vanuatu is de Mount Tabwemasana op het eiland Espíritu Santo met ca. 1811 meter. De eilanden Ambae, Ambrym en Tanna (o.a. Mount Yasur) hebben toppen hoger dan duizend meter. Sommige gebieden zijn zo diep doorsneden met ravijnen dat ze praktisch ondoordringbaar zijn. De steile heuvels zijn over het algemeen dichtbebost, terwijl het smalle kustgebied wordt gedomineerd door kokosplantages en andere agrarische activiteiten.

advertentie

Mount Yasur op het eiland Tanna, VanuatuPhoto: Bruno.menetrier in het publieke domein

Vanuatu ligt precies op de top van de"Pacific Ring of Fire". In feite liggen de eilanden precies op de rand van het Pacific tektonisch plat, dat over het Indo-Australisch plat schuift. Hierdoor komen er frequent aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor. Sommige gebieden op Vanuatu worden jaarlijks twee centimeter opgetild, terwijl andere gebieden verzakken. Seismografen registreren dagelijks talloze bevingen, waarvan de meeste echter nauwelijks voelbaar zijn. Een aardbeving in 1994 met meer dan zeven op de schaal van Richter richtte veel schade aan. Eerdere aardbevingen zorgden in 1875 en 1948 voor tsoenamis (vloedgolf die ontstaat als gevolg van een geheel of gedeeltelijk onderzeese aardbeving of aardverschuiving), die hele dorpen verwoestten. Vanuatu heeft negen actieve vulkanen (waarvan twee onder water) op de eilanden Tanna, Ambrym, Gaua en Lopevi. Verder zijn er veel actieve geisers en warmwaterbronnen. Op 10 januari 2001 werd Vanuatu getroffen door een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter.

VANUATU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Rondreis Vanuatu
• Hotels Vanuatu
• Boeken, ook tweedehands, over VANUATU bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vanuatu (N)
Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Vanuatu Startnederland (N+E)

Bronnen

O'Byrne, D. / Vanuatu

Lonely Planet

Stanley, D. / South Pacific Handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems