Landenweb.nl

VANUATU
Taal

To read about VANUATU in English - click here

Taal

Vanuatu claimt het hoogste aantal verschillende talen per hoofd van de bevolking ter wereld te hebben. Er komen minstens 105 verschillende talen voor naast de officiële talen Engels, Frans en Bislama. Al deze talen worden door niet meer dan 5000 mensen gesproken. De vele inheemse talen zijn een gevolg van het feit dat de ni-Vanuatu altijd in kleine geïsoleerde gemeenschappen geleefd hebben.

Het Bislama (Frans: Bichlamar of Bichelamar) is een"lingua franca", een gemeenschappelijk taal waardoor mensen met verschillende taalkundige achtergronden toch met elkaar kunnen communiceren. Ook de leerlingen die onderwijs volgen op de Franstalige scholen en de Engelstalige scholen kunnen door het Bislama met elkaar communiceren. Het Bislama evolueerde van het zakelijke Engels (pidgin), dat door de Europeanen gebruikt werd die vanaf ca. 1830 handel dreven in de Pacific. De Solomonseilanden en Papoea Nieuw-Guinea hebben een vergelijkbare taal, hoewel het Bislama van Vanuatu ook nog beïnvloed is door het Frans.

Hierna volgen enkele woorden in het Engels, Bislama en Frans:

EngelsBislamaFrans
onewanun
twotudeux
threetritrois
tentendix
twentytwantevingt
hundredhandredcent
good morninggudmorningbonjour
I'm sorrymi sori tomaspardon
riverrevarivière
volcanovolkenovolcan
churchjojéglise
winewaenvin
saturdaysatedesamedi
sundaysandedimanche

Het Engels heeft ongeveer 35.000 woorden, het Bislama heeft er maar ongeveer 2500. Het vereist dus de nodige vindingrijkheid om dat verschil te overbruggen, en dat heeft dan ook kleurrijke uitdrukkingen opgeleverd. Zo werden de Fransen"man wiwi" genoemd, dat letterlijk betekent"mensen die oui oui (Frans voor ja) zeggen".

advertentie

VANUATU LINKS

Advertenties
• Vanuatu Vliegtickets.nl
• Hotels Vanuatu
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over VANUATU bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vanuatu (N)
Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Telefoongids Vanuatu
Vanuatu Startnederland (N+E)