Landenweb.nl

PAPOEA NIEUW-GUINEA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Hiri Motu, Tok Pisin
  Hoofdstad  Port Moresby
  Oppervlakte  462.840 km²
  Inwoners  9,239,416
  (2021)
  Munteenheid  kina
  (PGK)
  Tijdsverschil  +9
  Web  .pg
  Code.  PNG
  Tel.  +675

To read about PAPUA NEW GUINEA in English - click here

Hotels Papoea Nieuw-Guinea

Geografie en Landschap

Geografie

Papoea Nieuw-Guinea ligt in Zuid-Azië ten oosten van Indonesie en beslaat de oostelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea. Papoea Nieuw-Guinea grenst in het noorden aan de Bismarckzee, in het oosten aan de Solomonzee, in het zuiden aan de Koraalzee, de Golf van Papoea en de Straat Torres en in het westen aan het Indonesische Irian Jaya. De oppervlakte van Papoea Nieuw-Guinea is 462.840 vierkante kilometer. Papoea Nieuw-Guinea is daarmee bijna 14 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Papoea Nieuw-Guinea SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Het landschap is zeer afwisselend. Op de ene plaats vind je allemaal heuvels, terwijl je op andere plaatsen uitgestrekte mangroven vindt. In het westen is een groot gebied met vlak grasland. In het binnenland komen moerassige vlakten voor en ook enkele grote bergketens zoals het Centraalgebergte en de Owen Stanley Range. Het hoogste punt is de Mount Wilhelm met een hoogte van 4694 meter.

advertentie

Top van de Mount Wilhelm, Papoea Nieuw-GuineaPhoto: Nomadtales CC 2.1 Australia no changes made

Enkele van de bij Papoea-Nieuw-Guinea behorende eilanden, zoals New Britain en Bougainville, zijn bergachtig. Veel van de kleinere eilanden zijn atols: een ringvormig koraalrif dat een lagune omsluit en oprijst uit een zeebodem.

Klimaat en Weer

Papoea Nieuw-Guinea heeft een tropisch klimaat. Het klimaat is aan de kust en vooral in de laaggelegen gebieden in het binnenland heet, nat en vochtig. Er is sprake van een droog seizoen en een nat seizoen. Dit betekent echter niet meer dan dat de kans op neerslag afneemt danwel toeneemt. Vanaf december tot en met maart is er sprake van het natte seizoen. De maanden mei tot en met oktober vallen onder het droge seizoen.

De jaarlijkse gemiddelde neerslag neemt in het algemeen van oost naar west toe. De meeste neerslag valt in het Kikori-Kutubugebied in Papoea Nieuw-Guinea: tot negen meter per jaar. Langs de kust is de temperatuur zeer stabiel en ligt rond de 27 graden. Landinwaarts neemt de temperatuur af, de gemiddelde temperatuur ligt daar rond de twintig graden.

Planten en Dieren

Planten

In het bergachtige gebied van Papoea Nieuw-Guinea vind je de meeste plantensoorten van het eiland. Hoge pieken en diepe dalen karakteriseren dit deel, dat de ruggengraat van het eiland vormt. In het laaggelegen gebied groeien de meeste planten. Meer dan 9000 plantensoorten, waarvan meer dan 200 boomsoorten, leven tot op een hoogte van 3500 meter. Het grootste deel van Papoea Nieuw-Guinea is bebost, waaronder ook tropisch regenwoud.

Dieren

Nationale dieren van Papoea Nieuw-Guinea zijn de raggi's paradijsvogel, het varken en de kaurischelp.

Er zijn niet veel diersoorten en zeker niet veel 'ongewone' dieren. Er leven ongeveer 250 verschillende zoogdieren. De meeste daarvan zijn ratten of vleermuizen. Ook leven er kangoeroes. Er zijn wel zeer uiteenlopende en ook bijzondere soorten vogels. Maar liefst 38 van de 43 spectaculaire vogelsoorten op de wereld leven hier.

Wetenschappers ontdekten in 2010 in het Foja-gebergte tientallen nieuwe insecten, vogels, reptielen en amfibieën, waaronder een nieuwe soort van het vleermuizengeslacht Syconycteris, een nieuwe gekkosoort en een kikker met een slurfje.

In 2011 ontdekten onderzoekers in Papoea Nieuw-Guinea de kleinste gewervelde diersoort ter wereld, een kikkertje van slechts 7 à 8 millimeter lang. De donkerbruine minikikker is 'Paedophryne amauensis' genoemd, naar het dorp Amau waar het diertje is gevonden. De kikker heeft nauwelijks tenen maar wel relatief grote ogen en is vooral 's morgens en 's avonds actief met schrille geluidjes.

PAPOEA NIEUW-GUINEA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Papoea Nieuw Guinea - Vliegenaar.nl
• Hotels Papoea Nieuw-Guinea
• Boeken, ook tweedehands, over PAPOEA NIEUW-GUINEA bij Bol.com

Nuttige links

Papoea Nieuw-Guinea Startnederland (N+E)
Reizendoejezo - Papoea Nieuw-Guinea (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems