Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels, Fijisch, Fijisch Hindoestani
   HoofdstadSuva
   Oppervlakte18.274 km²
   Inwoners917.857 (mei 2019)
   MunteenheidFiji-dollar (FJD)
   Tijdsverschil+11
   Web | Code | Tel..fj | FJI | +679

Algemeen

Fiji is een eilandengroep in Oceanië in het centrale gedeelte van de zuidelijke Stille Oceaan. Fiji ligt in het overgangsgebied van Melanesië naar Polynesië.

Rondom liggen de eilandstaten Tuvalu, Wallis & Futuna, Tonga (in het noorden en oosten) en Nieuw-Caledonië en Vanuatu (in het westen). Recht onder Fiji ligt Nieuw-Zeeland. De 18.376 vierkante kilometer metende archipel bestaat uit twee grote eilanden (Viti Levu, 10.499 vierkante kilometer, en Vanua Levu, 5.556 vierkante kilometer), omringd door 318 kleine eilandjes, waarvan de helft bewoond is, en honderden riffen en rotsen die voor bewoning ongeschikt zijn. Ver in het noorden ligt het eenzame Rotuma. Het totale land- en wateroppervlak bedraagt ongeveer 1.290.000 vierkante kilometer.

Fiji SatellietfotoPhoto:Publiek domein

Landschap

De grote eilanden zijn van vulkanische oorsprong, de kleine bestaan uit koraalriffen, versteende resten van schaaldiertjes die zich hebben gehecht aan de rand van ondergelopen vulkanen. De eilanden zijn erg bergachtig. De hoogste top op Viti Levu (Groot Fiji) is de door een hoog plateau omgeven Tomanivi (1324 meter); op Vanua Levu (Groot Land) ligt de top op 1032 meter. Geen van de vulkanen is actief. De eilanden zijn bedekt met tropische bossen.

Noordkust Vanua Levu, Federatie MicronesiëPhoto:catlin.wolfard Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Klimaat

Eén van de kenmerken van de tropische klimaatzone waarbinnen de meeste eilanden in de Stille Oceaan liggen, is de vrij constante temperatuur. Zowel in Nadi aan de westkant van het hoofdeiland Viti Levu als in Suva aan de oostzijde ligt de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door rond de 25 graden. De verschillen in neerslag zijn groter. De oostelijke eilanden ontvangen veel meer regen dan de westelijke. Nadi krijgt gemiddeld 1921 millimeter regen per jaar, Suva maar liefst 3161 millimeter. De meeste neerslag valt tijdens de maanden oktober totmaart, vrij droog is de periode juni tot september. Tussen november en april (op het zuidelijke halfrond het zomerseizoen) komen de meeste tropische cyclonen voor.

Planten

Plantenkundigen schatten het aantal soorten op ruim drieduizend, waarvan ongeveer eenderde endemisch (inheems) is. Sommige spectaculaire boomsoorten, zoals de dakua, zijn verdwenen als gevolg van kap ten behoeve van de kano's, maar daar staat tegenover dat actief wordt gewerkt aan herbebossing met bomen die ook van economisch nut zijn, zoals mahonie. De kustvlakten zijn bebouwd met kokosplantages. Van nog groter economisch belang waren en zijn nog steeds de uitgestrekte suikerrietvelden. In beide gevallen gaat het dus om ingevoerde en aangeplante soorten. Langs enkele lagunes komen mangrovebossen voor. Voorkomende planten zijn bamboe, banyan, cacao, den, kokospalm, mango, orchidee en schroefpalm.

Dieren

Nagenoeg alle landzoogdieren zijn ingevoerd, met name door de Indiërs ten behoeve van kleinschalige veeteelt en de uitroeiing van schadelijke dieren die de suikerrietplantages bedreigden. Verder zijn er flinke aantallen reptielen en amfibieën, waaronder de Zuid-Amerikaanse gestreepte iguana. Veel spectaculairder is de grote en kleurrijke vogelpopulatie, die overigens weer bedreigd wordt door de ontbossing. Zoals overal in de Pacific is de onderwaterwereld mooi, zeker in de lagunes en in de onmiddellijke nabijheid van de koraalriffen. Verder komen op Fiji fregatvogels, honden, kippen, mangoesten, papegaaien, zeeschildpadden en zwijnen voor.

FIJI LINKS

Advertenties
• Rondreis Fiji
• Fiji Vliegtickets.nl
• Hotels Fiji
• Vakantie Fiji
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Fiji Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Fiji Reisstart (N+E)
Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)
Telefoongids Fiji
Schrijf uw artikel over FIJI

Bronnen

Wikipedia

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems