Landenweb.nl

FIJI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Fijisch, Hindi
  Hoofdstad  Suva
  Oppervlakte  18.274 km²
  Inwoners  907,285
  (2021)
  Munteenheid  Fiji-dollar
  (FJD)
  Tijdsverschil  +11
  Web  .fj
  Code.  FJI
  Tel.  +679

To read about FIJI in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Fiji is een eilandengroep in Oceanië in het centrale gedeelte van de zuidelijke Stille Oceaan. Fiji ligt in het overgangsgebied van Melanesië naar Polynesië.

Rondom liggen de eilandstaten Tuvalu, Wallis & Futuna, Tonga (in het noorden en oosten) en Nieuw-Caledonië en Vanuatu (in het westen). Recht onder Fiji ligt Nieuw-Zeeland. De 18.376 vierkante kilometer metende archipel bestaat uit twee grote eilanden (Viti Levu, 10.499 vierkante kilometer, en Vanua Levu, 5.556 vierkante kilometer), omringd door 318 kleine eilandjes, waarvan de helft bewoond is, en honderden riffen en rotsen die voor bewoning ongeschikt zijn. Ver in het noorden ligt het eenzame Rotuma. Het totale land- en wateroppervlak bedraagt ongeveer 1.290.000 vierkante kilometer.

advertentie

Fiji SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De grote eilanden zijn van vulkanische oorsprong, de kleine bestaan uit koraalriffen, versteende resten van schaaldiertjes die zich hebben gehecht aan de rand van ondergelopen vulkanen. De eilanden zijn erg bergachtig. De hoogste top op Viti Levu (Groot Fiji) is de door een hoog plateau omgeven Tomanivi (1324 meter); op Vanua Levu (Groot Land) ligt de top op 1032 meter. Geen van de vulkanen is actief. De eilanden zijn bedekt met tropische bossen.

advertentie

Noordkust Vanua Levu, Federatie MicronesiëPhoto: catlin.wolfard CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Eén van de kenmerken van de tropische klimaatzone waarbinnen de meeste eilanden in de Stille Oceaan liggen, is de vrij constante temperatuur. Zowel in Nadi aan de westkant van het hoofdeiland Viti Levu als in Suva aan de oostzijde ligt de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door rond de 25 graden. De verschillen in neerslag zijn groter. De oostelijke eilanden ontvangen veel meer regen dan de westelijke. Nadi krijgt gemiddeld 1921 millimeter regen per jaar, Suva maar liefst 3161 millimeter. De meeste neerslag valt tijdens de maanden oktober totmaart, vrij droog is de periode juni tot september. Tussen november en april (op het zuidelijke halfrond het zomerseizoen) komen de meeste tropische cyclonen voor.

Planten en dieren

Planten

Plantenkundigen schatten het aantal soorten op ruim drieduizend, waarvan ongeveer eenderde endemisch (inheems) is. Sommige spectaculaire boomsoorten, zoals de dakua, zijn verdwenen als gevolg van kap ten behoeve van de kano's, maar daar staat tegenover dat actief wordt gewerkt aan herbebossing met bomen die ook van economisch nut zijn, zoals mahonie. De kustvlakten zijn bebouwd met kokosplantages. Van nog groter economisch belang waren en zijn nog steeds de uitgestrekte suikerrietvelden. In beide gevallen gaat het dus om ingevoerde en aangeplante soorten. Langs enkele lagunes komen mangrovebossen voor. Voorkomende planten zijn bamboe, banyan, cacao, den, kokospalm, mango, orchidee en schroefpalm.

Dieren

Nagenoeg alle landzoogdieren zijn ingevoerd, met name door de Indiërs ten behoeve van kleinschalige veeteelt en de uitroeiing van schadelijke dieren die de suikerrietplantages bedreigden. Verder zijn er flinke aantallen reptielen en amfibieën, waaronder de Zuid-Amerikaanse gestreepte iguana. Veel spectaculairder is de grote en kleurrijke vogelpopulatie, die overigens weer bedreigd wordt door de ontbossing. Zoals overal in de Pacific is de onderwaterwereld mooi, zeker in de lagunes en in de onmiddellijke nabijheid van de koraalriffen. Verder komen op Fiji fregatvogels, honden, kippen, mangoesten, papegaaien, zeeschildpadden en zwijnen voor.

Geschiedenis

De Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman heeft waarschijnlijk als eerste Europeaan de archipel waargenomen. Hij voer in 1634 langs Taveuni, op zoek naar het Zuidland dat later Australie bleek te zijn. Kapitein Cook bezocht Lau.

De ontdekking van sandelhout lokte de eerste handelaren naar Fiji. Nadat alle bossen waren gerooid, gingen de vreemdelingen over op de handel in 'bêche-de-mer', een koraaldier dat in China als lekkernij gold. Europeanen vermengden zich met de lokale bevolking en bezorgden stamhoofd Cakobau zoveel macht dat hij zich kon uitroepen tot koning van heel Fiji.

Het neerslaan van een opstand met Tongaanse hulp rond 1855 manoevreerde Fiji in een onderdanige positie ten opzicht van Tonga, waaraan Britse interventie een einde maakte. Toch werd Fiji pas in 1874 een Britse kolonie. De bevolking werd onder indirect bestuur geplaatst, wat inhield dat de lokale 'chiefs' hun macht behielden. De Britten voerden Fiji in korte tijd naar de twintigste eeuw, onder meer door het opzetten van grote suikerrietplantages.

De nodige mankracht kwam uit Brits-Indië. Tussen 1879 en 1916 werden 63.000 contractarbeiders aangetrokken, waarvan meer dan de helft na afloop van hun contract op de eilanden bleven. Onbewust schiepen de Britten hiermee een sociale scheiding. Enerzijds de welgestelde kolonisten, de machtige Australische zakenlui en de in welstand toenemende Indiërs, anderzijds de in hun ontwikkeling achterblijvende Fijianen.

In 1970 werd Fiji onafhankelijk, maar bleef wel deel uitmaken van het Brits gemenebest. Na een staatsgreep in 1987 werd Fiji een republiek en de naam gewijzigd van Dominion of Fiji naar Republic of Fiji, Ganiilau werd de eerste president. In 1992 werd Rabuka van de FPP premier na algemene verkiezingen. In 1994 overlijdt Ganilau en wordt Ratu Sir Kamisese Mara president. Rond de eeuwwisseling is het erg onrustig in Fiji,

Dat blijf zo in het eerste decennium van de 21e eeuw. In 2009 wordt Fiji uit het Commonwealth gezet. Bainimarama lijdt diverse militaire regimes. Australië en Nieuw-Zeeland herstellen de diplomatieke betrekkingen nadat Bainimarama zegt in 2014 vrije verkiezingen te organiseren. De verkiezingen worden uiteindelijk in juli 2015 gehouden en Bainimarama wint 32 van de 50 te behalen zetels. Sinds november 2015 is Konrote president van Fiji. In februari 2016 wordt Fiji hard getroffen door de zwaarste storm op het Zuidelijke halfrond de Cycloon Winston en is Fiji het eerste land dat het klimaatakkoord van Parijs tekent. In november 2021 wordt Williame Katonivere de nieuwe president van Fiji.

Bevolking

De bevolking van Fiji bestaat uit 920.983 mensen. De inheemse Fijianen, die bijna 57% van de totale bevolking uitmaken, zijn Melanesisch van uiterlijk, maar hebben door vermenging met vooral Tonganen veel Polynesische trekjes. Dat uit zich onder meer in een lichtere huidskleur dan die van Melanesiërs en in de Polynesisch georiënteerde samenleving. Terwijl de Melanesische volkeren veelal een matriarchale maatschappij voorstaan, zijn de Fijianen patriarchaal. De 'chiefs' erven hun status van hun vader en dat geldt ook voor de vererving van grond en andere eigendommen. De Fijianen zijn doorgaans ook langer dan hun westerburen. Melanesisch is daarentegen weer het overheersen van krulhaar.

De iets kleinere gemeenschap van allochtone Indiërs stamt af van de tienduizenden contractarbeiders die naar de suikerrietplantages werden gehaald en in veel gevallen niet meer naar hun land terugkeerden. Door emigratie (vooral naar Australië, als gevolg van de staatsgrepen) en een betere geboorteplanning is aan de kortstondige numerieke meerderheid, zoals die in de jaren veertig tot en met tachtig bestond, een einde gekomen.

In percentages in 2017 zijn inheemse Fijianen (56,8%), Indiërs (37,5%), overigen (5,7%). De gemiddelde levensverwachting in 2017 is 73 jaar, mannen worden gemiddeld 70,3 jaar en vrouwen 75,8 jaar.

Taal

In Fiji wordt Fijiaans, Hindi en Engels gesproken. Fijisch is een Austronesische taal. De taal behoort tot de Malayo-Polynesische familie, niet al te verschillend van het Hawaiiaans en het Maori. Het type Fijisch dat tegenwoordig op de eilanden wordt gesproken, staat bekend als Bauan. Indo-Fijiërs spreken voornamelijk een lokale variant van het Hindi, bekend als het Fiji Hindi. Engels is een overblijfsel van de Britse koloniale overheersing over de eilanden en was de officiële taal tot 1997. Het wordt veel gebruikt bij de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs.

Godsdienst

De inwoners van Fiji hangen de volgende Godsdiensten aan: Christendom (53%, vnl. methodisme), hindoeïsme (38%), islam (8%), overig (1%). De inheemse Fiji-eilanders zijn hoofdzakelijk christenen, de meeste mensen met Aziatische voorouders zijn hindoes, moslims of sikhs. De grootste christelijke denominatie is de Methodistenkerk, maar ook andere protestantse denominaties en de Rooms-Katholieke Kerk hebben een aanzienlijke aanhang.

Samenleving

De politieke macht van de Indiërs nam toe binnen het zeer beperkte zelfbestuur dat werd toegestaan door de Britten, die overigens zelf de zijde van de Fijianen kozen (de bekende verdeel-en-heers-politiek). De Tweede Wereldoorlog ging aan Fiji voorbij, hoewel de kolonie troepen leverde voor de strijd op de Salomonseilanden. In de jaren zestig ontstonden de eerste raciale conflicten door de confrontatie tussen separatistische Indiërs die zich achtergesteld voelden en gezagsgetrouwe Fijianen (pas sinds 1963 stemgerechtigd). Op 10 oktober 1970 verwierf Fiji onafhankelijkheid, onder de Britse Kroon en binnen het Gemenebest.

Voor de actuele politieke situatie zie het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De cijfers wijzen op een langzaam groeiend economisch potentieel voor de eilanden. Van de uitvoerproducten neemt rietsuiker 15 procent in beslag. Nog altijd zijn het de Indiërs die de plantages bewerken. Eigenaar is het staatsbedrijf Fiji Sugar Corporation. Het leunen op een dergelijke kwetsbare pijler (voor een groot deel afhankelijk van de prijspolitiek van bijvoorbeeld de EU) dwingt de regering tot het zoeken naar alternatieven. De houtindustrie (naaldhout en mahonie) biedt enig alternatief en wellicht kan een verdere groei van het toerisme bijdragen tot een betere betalingsbalans. De economische groei ligt in 2017 op de 3 %, maar 30% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het BBP is $ 9.800 per hoofd van de bevolking per jaar (2017).

De voornaamste handelspartners zijn Australie en Groot-Brittannië.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De meeste toeristen komen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Door hun bestedingsbeleid is het toerisme de grootste groeisector geworden. Na het dure en drukke Hawaii is Fiji nu al de tweede bestemming in Oceanië naar aantal bezoekers. Een aantal attracties is hieronder beschreven.

Veel delen van de kust van Viti Levu zijn bedekt met mangrovebossen. Deze gebieden zijn zeer rijk aan wild en zijn favoriete plekken voor de lokale visserij. Een boottocht door de kronkelende gangen van de mangrovebossen in de delta van de Rewa vanaf Nausori staat garant voor een avontuurlijke reis.

De duinen bij de kust van de rivier de Sigatoka zijn gedurende miljoenen jaren gevormd en zijn een van de natuurlijke hoogtepunten van Fiji. De ruige duinen zijn heel anders dan die van de Sahara. Het zand is grijsbruin van kleur en bedekt met struiken. De duinen zijn ook een van de oudtse begraafplaatsen in de Stille Oceaan.

Ideale watercondities, grote golven en het hele jaar door een briesje maakt windsurfen in Fiji geweldig. De meeste resorts bieden de sport aan, indien gewenst met instructie. Maar ben je gevorderd en op zoek naar iets speciaals, ga dan windsurfen bij de Mamanuca eilanden. Door het kristalheldere water die de eilanden omringen, is er geen tekort aan andere watersporten. Duiken, zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, vissen, kajakken en nog veel meer kun je op bijna alle eilanden.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

FIJI LINKS

Advertenties
• Rondreis Fiji
• Fiji Vliegtickets.nl
• Hotels Fiji
• Vakantie Fiji
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over FIJI bij Bol.com

Nuttige links

Fiji Reisstart (N+E)
Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)
Telefoongids Fiji