Landenweb.nl

Brisbane
 

Djoser Australie Rondreis

To read about Brisbane in English - click here

advertentie
Bouw je eigen Australie Rondreis Djoser Australie Rondreis

Algemeen

Brisbane is de hoofdstad van de Australische staat Queensland. Volgens de volkstelling van 2010 bedroeg de bevolking van het grootstedelijk gebied 2.043.185 inwoners. Het centrale deel van de stad met de zakenwijk ligt op de plaats van de oorspronkelijke Europese nederzetting in een bocht van de Brisbane River 23 kilometer van de monding. Het grootstedelijk gebied strekt zich uit langs de uiterwaarden van de Brisbane River tussen de baai en de Great Dividing Range.

BrisbaneBrisbaneFoto: Lachlan Fearnley CC 3.0 Unported no changes made

De haven van Brisbane is de derde belangrijkste haven van Australië en ligt aan de oever van de Brisbane River en op Fisherman's Island. Brisbane bestaat niet alleen uit de stad Brisbane, maar ook de steden van Ipswich, Moreton Bay, Logan City en Redland maken deel uit van de agglomeratie.

advertentie
Droomvakanties naar Australie vergelijken Hotels Brisbane

Ligging

Brisbane in de NachtBrisbane in de NachtFoto: EzykronHD CC 3.0 Unported no changes made

De coördinaten van Brisbane zijn 27°28 Zuiderbreedte en 153°01 Oosterlengte. Brisbane ligt in de zuidoostelijke hoek van Queensland in het graafschap Stanley.

Het grondgebied strekt zich uit over 5.904 km². Brisbane ligt op 931 km ten noorden van Sydney, 1.692 km ten noordoosten van Melbourne en 1.450 km ten noordoosten van Canberra. De omgeving van Brisbane is heuvelachtig tot 300 meter boven de zeespiegel. De stad is gebouwd op lage uiterwaarden met risico op overstromingen.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Brisbane Vliegticket Brisbane | Vliegennaar.nl

Weer

Brisbane heeft een vochtig subtropisch klimaat met warme en vochtige zomers en droge, gematigde winters. Van november tot maart komen regelmatig onweersbuien voor, vaak met schadelijke hagel, stortregens en zware stormen. Stofstormen zijn uiterst zeldzaam in Brisbane, maar in september 2009, kreeg een zware stofstorm greep op Brisbane en andere delen van Oost-Australië. Hoewel Brisbane binnen de gordel van tropische wervelstormen ligt zijn gewelddadige cyclonen tot nu toe vooral langs de stad getrokken.

De gemiddelde maximum temperatuur bedraagt 26,4° C per jaar. De gemiddelde minimum temperatuur bedraagt 16,2° C. per jaar. De jaarlijkse neerslag bedraagt 1.149 mm. Het gemiddeld aantal dagen met neerslag is 122.

Geschiedenis

De eerste bewoners voordat de Europeanen verschenen, waren de Turrbal en Jagera stammen. Ze noemden het gebied Mian-jin, wat betekent "plaats in de vorm van een piek".

De eerste Europese nederzetting in de regio was een (straf) kolonie in Redcliff uit 1824, op 28 kilometer ten noorden van het huidige centrale zakelijke district van Brisbane. De nederzetting werd in 1825 verplaatst naar de plaats die we nu kennen als Brisbane. De rivier die hier stroomt draagt dezelfde naam als de stad. Brisbane werd in 1859 de hoofdstad van de provincie Queensland. De stad kreeg rond 1880 elektrische straatverlichting, maar bleef door de geïsoleerde ligging achter bij de zuidelijk gelegen steden van Australië, zoals Sydney.

Brisbane in de jaren 1920Brisbane in de jaren 1920Foto: Publiek domein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Brisbane, juist door de oostelijke ligging, het centrum van de geallieerde campagne en het hoofdkwartier van generaal Douglas MacArthur. Hij was het hoofd van de geallieerde strijdkrachten in de Stille Oceaan tot augustus 1944. In de stad waren duizenden Australische en Amerikaanse militairen gelegerd. Brisbane was in feite één van de belangrijkste verdedigingslinies van Australië tijdens de oorlog.

Brisbane opening Commonwealth games in 1982Brisbane opening Commonwealth games in 1982Foto: Hullwarren CC 4.0 International no changes made

In de jaren na de oorlog groeide Brisbane en ontwikkelde zich tot een belangrijke bestemming voor migratie. Brisbane was de gastheer van de Commonwealth Games in 1982 en van de Wereldtentoonstelling in 1988 (plaatselijk bekend als World Expo 88). Deze gebeurtenissen hebben de stedenbouw en de infrastructuur gestimuleerd en zorgden voor snelle ontwikkeling van de stad. Brisbane heeft nu een bloeiende kunst- en muziekscene.

Bezienswaardigheden

Toerisme speelt een belangrijke rol in de economie van Brisbane, want het is een van de belangrijke toeristische bestemmingen in Australië na Sydney en Melbourne. Populaire toeristische- en recreatiegebieden in Brisbane zijn de South Bank Parklands, Roma Street Parkland, de City Botanic Gardens, Brisbane Forest Park en Portside Wharf.

Story Bridge in BribaneStory Bridge in BribaneFoto: Kgbo CC 4.0 International no changes made

Story Bridge is zonder twijfel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brisbane, deze opvallende brug werd gebouwd in de late jaren 1930. De brug overspant de brede rivier de Brisbane en werd indertijd beschouwd als een enorme technische prestatie.

Brisbane City HallBrisbane City HallFoto: Publiek domein

Het stadhuis ligt in het centrum van Brisbane en dit prachtige monument is een mooi voorbeeld van klassieke Victoriaanse architectuur. Het gebouw stamt uit het midden van de 19e eeuw. Het stadhuis heeft een hoge toren met een grote wijzerplaat en een indrukwekkende ronde concertzaal, waar veel van de belangrijkste voorstellingen van Brisbane worden uitgevoerd.

Queensland Museum BrisbaneQueensland Museum BrisbaneFoto: Figaro in het publieke domein

Het Queensland Museum, in het South Bank gebied ligt in de buurt van het Performing Arts Centre, de Victoria Bridge en het conservatorium. Het museum heeft onder meer een uitgebreide natuurhistorische afdeling met een indrukwekkende collectie skeletten van dinosaurussen en fossielen. Een groot deel is gewijd aan de geschiedenis van de inheemse bevolking van Australië en de vroege kolonisten. Populair is ook de wetenschapsafdeling met veel interactieve mogelijkheden vooral gericht op kinderen.

Queensland Gallery of Modern Art in BrisbaneQueensland Gallery of Modern Art in BrisbaneFoto: Fairfieldstation in het publieke domein

De Queensland Gallery of Modern Art (GOMA) is geopend in december 2006, het museum heeft een aantal van de meest beroemde Australische uitingen van moderne kunst, maar ook enkele waardevolle voorwerpen uit het buitenland. GOMA is het grootste moderne kunstmuseum in Australië. De Asia Pacific Triënnale (APT), legt de nadruk op hedendaagse kunst uit Azië en de Stille Oceaan en heeft een verscheidenheid aan media van schilderkunst tot videokunst. Het museum heeft veel impact. Zo was er de Andy Warhol tentoonstelling met het grootste overzicht van zijn werk in Australië. Het museum van Moderne Kunst ligt naast de State Library of Queensland.

State Library of Queensland in BrisbaneState Library of Queensland in BrisbaneFoto: Daniel Neville CC 2.0 Generic no changes made

De State Library Of Queensland in de levendige wijk South Bank, is de grootste bibliotheek van Brisbane. Hier vind je van een schat aan boeken en historische documenten. De State Library Of Queensland heeft uitzicht op de nabijgelegen rivier de Brisbane, een café en een goed gevulde cadeauwinkel.

Lone Pine Koala Sanctuary in BrisbaneLone Pine Koala Sanctuary in BrisbaneFoto: Figaro in het publieke domein

De Lone Pine Koala Sanctuary was het eerste Koala opvangcentrum in de wereld en stamt uit 1927. Ook andere Australische dieren zoals kangoeroes, wallaby's, wombats, dingo's, slangen en zelfs krokodillen leven hier aan de rivier de Brisbane.

Dagelijkse zijn er roofvogelshows en zie je er vogelbekdieren en Tasmaanse duivels gevoed worden. Populair is de 'knuffelen met een koala' foto of een kiekje met een slang of baby krokodil.

Tips

Lytic Theatre in BrisbaneLytic Theatre in BrisbaneFoto: Kgbo CC 3.0 Unported no changes made

Brisbane heeft een groeiende live muziek scene, zowel populair als klassiek. Het Queensland Performing Arts Centre is gevestigd in South Bank en bestaat uit het Lyric Theatre, een concertzaal, het Cremorne theatre en het Playhouse Theatre.

Het Queensland Ballet, de Opera van Queensland, de Queensland Theatre Company en andere performance art groepen treden op in verschillende kunstcentra. Het Queensland Orchestra heeft een uitstekende reputatie.

Brisbane River FestivalBrisbane River FestivalFoto: Andrew Mercer CC 4.0 International no changes made

Brisbane heeft meer dan 27 km aan fietspaden, vooral rond de Brisbane River en het stadscentrum. Vandaag de dag zijn vissen en varen erg populaire sportactiviteiten. In Brisbane kun je ook klimmen op de Kangaroo Point kliffen.

Grote culturele evenementen in Brisbane zijn onder meer de Royal Queensland Show in augustus en het River Festival in september.

Brisbane LINKS

Advertenties
• Vliegticket Brisbane | Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Droomvakanties naar Australie vergelijken
• Autoverhuur Sunny Cars Brisbane
• Bouw je eigen Australie Rondreis
• Brisbane Hotels
• Djoser Australie Rondreis
• Boeken, ook tweedehands, over Brisbane bij Bol.com

Nuttige links

Brisbane Verzamelgids
Startpagina Brisbane (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems