Steden RUSLAND

RUSLAND   

Rusland heeft over het algemeen een landklimaat, met name de centrale regio’s, maar kent eigenlijk bijna alle soorten klimaten. Alleen een tropisch klimaat komt nergens voor, terwijl het in Centraal Rusland wel warmer kan worden dan aan de evenaar.
In de centrale gebieden zijn grote verschillen te noteren tussen zomer en winter, waarin vaak grote hoeveelheden sneeuw vallen. Opvallend is ook de snelle overgang van winter naar zomer en omgekeerd. Er is wel sprake van een lente en een herfst, maar die zijn in feite van korte duur.
De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Moskou bedraagt in de warmste zomermaand juli 19°C en in de koudste wintermaand januari -9°C.

In het noorden van Rusland en in Siberië heerste en poolklimaat met zeer koude, lange winters en warme, korte zomers. In de stad Irkoetsk bedraagt de gemiddelde temperatuur in januari -20,8°C en 17,9°C in juli. In het uiterste noorden van Siberië zijn minimumtemperaturen van rond de -50°C geen uitzondering. De laagste gemiddelde januaritemperatuur komt voor in Verchojansk in Oost-Siberië (-50°C), waar ook de laagste gemiddelde jaartemperatuur wordt aangetroffen (-16,1°C). In Verchojansk zijn temperaturen geneten van -69°C in de winter tot +32°C in de zomer!

In het zuiden van Rusland, rond de Zwarte Zee en in de Kaukasus, heerst een subtropisch klimaat, langs de Noordelijke IJszee een ijzig toendraklimaat. De winters zijn hier lang en extreem koud, maar tijdens de korte zomer worden temperaturen boven het vriespunt genoteerd, waarbij het kan voorkomen dat alle sneeuw smelt.

De hoeveelheid neerslag neemt in het algemeen van west naar oost af, behalve aan de kust van de Grote Oceaan en in het bergland aan de grens met Mongolië. De meeste neerslag valt aan de Kaukasische kust van de Zwarte Zee, terwijl in de woestijn- en steppegebieden van Oost-Siberië veel minder regen, soms nog geen 50 mm per jaar.
In het midden van de Europese zone van de Russische Federatie bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag meestal tussen de 500 en 600 mm, en dat is minder dan in Nederland. In het binnenland valt de meeste neerslag in voorjaar en zomer, terwijl in het gebied ten oosten van de Zwarte Zee de meeste neerslag in de wintermaanden valt. In het Centraal-Aziatische deel van Rusland zijn de zomers heet en droog. De meeste regen valt hier in de lente.

Een koude valwind, de Bora, komt in de winter voor en de temperaturen blijven dan meestal ver beneden 0°C. Andere lokale winden zijn de Boeran in Zuid-Rusland en Siberië en de Poerga in Noord-Rusland. Beiden worden gekenmerkt doordat koude, continentaal polaire lucht met grote snelheid wordt verplaatst, veelal gepaard gaande met driftsneeuw.

RUSLAND LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Rusland Vliegtickets.nl
• D-Reizen Rusland
• Djoser Rondreis Rusland
• Rondreizen en Cruises Rusland Kras
• Transsiberië Express
• Rusland Hotels
• Rusland Vliegtickets WTC
• Transsiberië express reizen
• Baobab Rondreizen Rusland
• Autoverhuur Sunny Cars Rusland
• Rondreizen Rusland
• Rusland Vliegtickets Tix.nl
• Transport Rusland - TTS Quality Logistics B.VRusland
• Ferry overtochten van en naar Rusland

Nuttige links

Alles over Rusland: Startpagina (N)
Reisinformatie Rusland (N)
Reizendoejezo – Rusland (N)
Rondreis door Rusland (N)
Rondreis Rusland (N)
Rusland Foto's
Rusland Reisstart (N+E)
Rusland Reisverhalen en Foto's (N)
Artikelen en Reisverhalen over RUSLAND
  Per oldtimer naar Petersburg  Van Novisibirsk naar Irkutsk
  van Moskou naar Kazan per oldtim..  Authentiek Rusland te Vologda
  Moskou en Sint Petersburg  Oud en Nieuwjaar wensen vanuit R..

Bronnen

Graaf, A. van der / Reis-handboek Sovjet-Unie
Elmar

Rusland, Centraal-Azië en de Kaukasus
The Reader’s Digest,

Russia & Belarus
Lonely Planet

Te gast in Rusland
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems