Landenweb.nl

Sint-Petersburg
 

Djoser Rondreis Rusland

To read about Saint-Petersburg in English - click here

advertentie
Rondreizen Rusland Hotels Trivago

Algemeen

Sint-Petersburg is een van de grootste steden van Rusland. De Russische hoofdstad Moskou is de enige stad die nog groter is. Als we spreken over steden met geschiedenis is Sint-Petersburg heer en meester. In zijn verleden wisselde de stad diverse keren van leider (of overheerser) en van naam. Een interessante stad om te bezoeken en om over te lezen.

Sint-PetersburgSint-PetersburgFoto: Graham CC 2.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Sint-Petersburg Djoser Rondreis Rusland

Ligging

Sint Petersburg beslaat 1.400 km² langs de Neva rivier. Met een inwoneraantal van 4.750.000 is het de meest noordelijk gelegen metropool. De stad ligt aan de Golf van Finland aan de Baltische Zee.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Sint Petersburg Rusland Verre Reizen van de ANWB

Weer

Het klimaat van Sint-Petersburg laat zich het best omschrijven als een mild zeeklimaat. Door zijn ligging aan de Baltische Zee blijven de temperaturen ’s winters gematigd met een gemiddelde temperatuur van -7°C. In de zomer is het meestal bijzonder aangenaam in Sint-Petersburg en ligt de gemiddelde temperatuur op 18°C.

Geschiedenis

Standbeeld Peter de Grote Sint PetersburgStandbeeld Peter de Grote Sint PetersburgFoto: Lite CC 3.0 Public no changes made

Sint-Petersburg dankt zijn naam aan de patroonheilige Sint Peter. Dit was de favoriete heilige van niemand minder dan tsaar Peter de Grote die als tienjarig jongetje de troon van Rusland besteeg. De stad werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote en werd gekozen vanwege zijn strategische ligging aan de Oostzee. Officieel was dit gedeelte toen nog eigendom van Zweden, maar tijdens een oorlog werd het ingenomen. Zowel van 1713 tot 1728 als van 1732 tot 1918 was niet Moskou, maar Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland.

Toen tsaar Peter de Grote in 1725 overleed telde Sint-Petersburg 40.000 inwoners.

Na zijn dood werd Sint-Petersburg voornamelijk geregeerd door vrouwen en werden er mooie, veelal barokke, bouwwerken gebouwd. Een bijzondere vrouw die er aan de macht was, was Catherina III die haar man Peter III vermoordde om zelf de dienst uit te maken in Sint-Petersburg. Na haar wrede daad bracht ze het culturele leven in de stad tot grote hoogte.

Toen Catherina de Grote in 1796 ook overleed, ving er een nieuwe periode aan. Haar zoon Paul I voerde allerlei conservatieve wetten in waarmee hij Rusland tot een ware bureaucratische staat maakte. Door de jaren heen werden de boeren in Rusland die lijfeigenen waren steeds ontevredener en onder Nicolaas I kwam het tot grote opstanden. Alexander II schafte de slavendienst uiteindelijk af, maar door de hoge grondprijzen trokken de boeren naar fabriekssteden.

Kaart Sint-Petersburg 1903Kaart Sint-Petersburg 1903Foto: Publiek Domein

De laatste tsaar Nicolaas II werd afgezet tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin Rusland veel manschappen verloor. Tijdens deze oorlog werd de naam Sint-Petersburg veranderd in het minder Duits klinkende Petrograd.

Toen Lenin met zijn communisme aantrad, ontstond de Sovjet-Unie. Petrograd werd Leningrad. Stalin volgde Lenin op en onder zijn leiderschap vonden tien miljoen Russen de dood tijdens de hongersnood van 1931-1932. In ’41 werd de stad bijna 2,5 jaar bezet door Duitsland, maar Stalins bewind duurde voort tot aan zijn dood in 1953. In 1991 kwam er uiteindelijk een einde aan de communistische Sovjet-Unie en werd Sint-Petersburg weer Sint-Petersburg.

Bezienswaardigheden

Paleisplein Sint PetersburgPaleisplein Sint PetersburgFoto: Jason Rogers (CC BY 2.0) no changes made

Het Paleisplein is een van de meest centrale en weelderige openbare pleinen van Sint-Petersburg. Het plein wordt begrensd door spectaculaire gebouwen en bezienswaardigheden, zoals het Winterpaleis. In de loop der jaren hebben veel belangrijke historische gebeurtenissen plaatsgevonden op het plein, zoals bloedige zondag een dikke 100 jaar geleden. Tien jaar later gevolgd door de Russische Oktoberrevolutie van 1917. Het plein wordt gedomineerd door de Alexander zuil en de aangrenzende Paleisbrug die het plein verbindt met de Nevsky Prospekt.

Sint-Petersburg HermitageSint-Petersburg HermitageFoto: Randreu CC 3.0 Unported no changes made

De Hermitage is de bekendste bezienswaardigheid van Sint-Petersburg. Het is bovendien één van de grootste en oudste musea ter wereld. Catherina de Grote stichtte het museum in 1764. De collectie van de Hermitage bestaat uit meer dan drie miljoen stukken. Ook de gebouwen waarin het museum gevestigd is zijn het bekijken waard. Vooral het Winterpaleis is een lust voor het oog.

Moskee Sint-PetersburgMoskee Sint-PetersburgFoto: Dezidor CC 3.0 Unported no changes made

Een ander bijzonder mooi bouwwerk is de Moskee van Sint-Petersburg. Dit gebedshuis stamt uit 1913 en was bij de opening de grootste moskee van Europa. De 40 meter hoge koepel heeft een prachtige zee-blauwe kleur en de minaretten zijn zelfs 48 meter hoog.

Smolny Kathedraal en Klooster Sint-PetersburgSmolny Kathedraal en Klooster Sint-PetersburgFoto: MrPanyGoff CC 2.0 Unported no changes made

Een van de meest beroemde gebouwen van Rastrelli, een opmerkelijke Italiaanse architect uit de 18e eeuw, is de kathedraal Smolny die is gecentreerd binnen een groot klooster. De kathedraal werd gebouwd tussen 1748 en 1757 en is onlangs gerestaureerd. Veel mooie details zijn in uitstekende conditie, zoals de gedetailleerde barokke architectuur, de koepels en de hoge torens. De Smolny kathedraal doet erg denken aan een traditioneel Russische klooster en bezoekers kunnen een van de 63-meter hoge klokkentorens beklimmen en van het uitzicht genieten.

Kerk van de Verlosser Sint-PetersburgKerk van de Verlosser Sint-PetersburgFoto: Dionysus CC 2.5 Algemeen no changes made

De Kerk van de Verlosser van het verspilde Bloed wordt ook vaak aangeduid als de kathedraal van de opstanding van Christus en is vernoemd naar Tsaar Alexander II van Rusland, die werd vermoord op deze plek in 1881. De kerk werd gebouwd tussen 1883 en 1907. De kathedraal straalt traditionele Russische architectuur uit en is afgewerkt met een serie felgekleurde uivormige koepels, die vaak worden vergeleken met de kathedraal in Moskou.

Nationaal Russisch Museum Sint-PetersburgNationaal Russisch Museum Sint-PetersburgFoto: A. Savin CC 3.0 Unported no changes made

Het Gosudarstvennyi Russkii Muzei (Nationaal Russisch Museum) op de Inzhenernaia Ulitsa ligt in het centrum van Sint-Petersburg en bevat de grootste verzameling Russische schilderijen in de wereld. Het museum is gesticht aan het einde van de 19e eeuw en bezit meer dan 400.000 werken, die een periode van iets meer dan 1000 jaar beslaan.

Tips

Mariinsky Theater Sint PetersburgMariinsky Theater Sint PetersburgFoto: Yair Haklai CC 2.5 Generic no changes made

Sint-Petersburg kent een rijk cultureel leven met ballet, opera, klassieke muziek en andere podiumkunsten. Aan een avond in Sint-Petersburg kan een bezoek aan een theater of iets dergelijks eigenlijk niet ontbreken. In het nachtleven zijn alle muziekstijlen overigens vertegenwoordigd; van jazz tot techno en van pop tot rock.

Rondvaart Sint-PetersburgRondvaart Sint-PetersburgFoto: Erin Nikitchyuk CC3.0 Unported no changes made

Om de architectuur van een aantal van de meest indrukwekkende en historische toeristische attracties in St. Petersburg ten volle te waarderen, zou je een cruise op de rivier de Neva kunnen maken. Zorg ervoor dat je een camera bij je hebt om de vele bezienswaardigheden te fotograferen, met name langs de Engelse Kade in het gebied dat bekend staat als Centraal Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Rusland verre reizen van de ANWB
• Sint-Petersburg Hotels
• Djoser Rondreis Rusland
• Autoverhuur Sunny Cars Sint Petersburg
• Rondreizen Rusland
• Boeken, ook tweedehands, over Sint-Petersburg bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems