Steden RUSLAND

RUSLAND   
To read about RUSSIA in English - click here

Samenstelling

Russische voetbalfansFoto:?????? ?????????? Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Ca. 77,7% van de totale bevolking van Rusland bestaat uit Russen (2017). Verder wonen er verspreid over het enorme land nog zo’n honderd kleinere volken, waarvan de grootste en bekendste de Tataren (3,7%) en de Oekraïners (1,4%) zijn. Fins-Oegrische volken wonen in het noordoosten van het Europese deel, in het Wolga-Kamagebied en verder oostelijk. De Mongolen leven bij het Bajkalmeer en de Kaspische Zee en de Toengoezen leven in het gebied tussen Jenisej en Lena, tussen Lena en de Zee van Ochotsk en in het stroomgebied van de Indigirka.

Van de noordelijke volken zijn de Nenets (35.000) uit de streek van Archangelsk het talrijkst, gevolgd door de Evenki (30.000) van de regio Krasnojarsk, de Eveni (17.000) van de Enisej en de Tsjoektsjen (15.000) van het noorden van Kamtsjatka.
Van de Dolgans op het schiereiland Tajmyr zijn er nog geen 7000 over en andere groepen zijn nog kleiner: de Nganasans van Tajmyr (1300), de Jenets van de Neder-Enisej (200), de Joekaghir van Kolyma (1100), de Inuit van de Beringstraat (1700), de Aleoeten van Kamtsjatka (700) en de Nivkhs (4600) en de Oroks (700) van Sachalin.

Spreiding

Moskovieten wandelen op straatFoto:Pawel Maryanov Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Het grootste deel van de bevolking woont in het Europese deel van Rusland; het dunst bevolkt zijn de landsdelen ten oosten van de Oeral en het noorden van Europees Rusland. Het centrum, rond Moskou gelegen, heeft de hoogste totale bevolkingsdichtheid.

Van de bevolking woont 74,4% in een stedelijk gebied, maar dit percentage verschilt sterk per regio: in Centraal-Rusland woont maar liefst 83% van de bevolking in de steden, in de Noord-Kaukasus is dat maar 57%. De belangrijkste twee steden zijn Moskou (10,5 miljoen inwoners) agglomeratie: 12,4 miljoen) en Sint-Petersburg (5,4 miljoen inwoners).
Er wonen in Rusland ruim 8 personen per km2 en daarmee is Rusland van de grootste landen na Canada het land met de laagste bevolkingsdichtheid.

Demografische gegevens

In Rusland woonden in 2017 142.527.519 inwoners, en daarmee het qua bevolkingsaantal het tiende land ter wereld. De economische en sociale veranderingen in de jaren negentig zorgden voor negatieve demografische ontwikkelingen. De bevolking vergrijst door een dalend geboortecijfer (in 2017: 11per 1000 inwoners) en een stijgend sterftecijfer (in 2017: 13 per 1000 inwoners).

De verslechterende sociaal-medische omstandigheden (waaronder drank- en drugsgebruik) zijn terug te zien in de relatief lage gemiddelde levensverwachting, vooral voor mannen: in 2017 63,5 jaar voor mannen en 77,1 jaar voor vrouwen. Russen die in de jaren negentig terugkeerden uit andere voormalige sovjetrepublieken zorgden enige tijd voor een balans, maar in 2004 was het immigratiesaldo gedaald tot 1,02% per 1000 inwoners. Ze verlieten vooral de crisisgebieden van naburige landen als Tadzjikistan, Georgië en Azerbeidzjan.

Leeftijdsopbouw bevolking

0-14 jaar 17,1%
15-64 jaar 68,7%
65+ 14,2%

Bevolkingsgroepen

De Rusissche Federatie telt meer dan 120 verschillende
nationaliteiten en etnische groeperingen.

Russen 77,7%
Tataren 3,7%
Oekraïners 1,4%
Overigen 17,2%

To read about RUSSIA in English - click here

RUSLAND LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Rusland Vliegtickets.nl
• D-Reizen Rusland
• Djoser Rondreis Rusland
• Transsiberië Express
• Rusland Hotels
• Transsiberië express reizen
• Rondreizen Rusland
• Rusland Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Rusland
• Transport Rusland - TTS Quality Logistics B.VRusland

Nuttige links

Alles over Rusland: Startpagina (N)
Reisinformatie Rusland (N)
Reizendoejezo – Rusland (N)
Rondreis door Rusland (N)
Rondreis Rusland (N)
Rusland Foto's
Rusland Reisstart (N+E)
Rusland Reisverhalen en Foto's (N)
Artikelen en Reisverhalen over RUSLAND
  Moskou en Sint Petersburg  Per oldtimer naar Petersburg
  Van Novisibirsk naar Irkutsk  Authentiek Rusland te Vologda
  van Moskou naar Kazan per oldtim..  Oud en Nieuwjaar wensen vanuit R..

Bronnen

Graaf, A. van der / Reis-handboek Sovjet-Unie
Elmar

Rusland, Centraal-Azië en de Kaukasus
The Reader’s Digest,

Russia & Belarus
Lonely Planet

Te gast in Rusland
Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems