Landenweb.nl

Moskou
 

Moskou Tui Reizen

To read about Moscow in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Rusland Autoverhuur Sunny Cars Moskou

Algemeen

Moskou is veruit de grootste stad van Rusland. De Russische hoofdstad heeft meer dan 11,5 miljoen inwoners. Het is een indrukwekkende stad vol geschiedenis en cultuur met sinistere Sovjetgebouwen, brede straten en een bruisend nacht- en cultureel leven.

advertentie
Moskou Hotels Moskou Tui Reizen

Ligging

Moskou is de hoofdstad van Rusland en ligt in Oost-Europa. Moskou ligt in het midden van Rusland. De rivier de Moskva, met een lengte van 500 kilometer, stroomt door de stad. Ook de Yauza rivier doorkruist de stad. Moskou heeft een oppervlakte van 1.081 vierkante kilometer en 11.501.000 inwoners.

Moskva rivier MoskouMoskva rivier MoskouFoto: Superchilum CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Rusland Verre Reizen van de ANWB Hotels Trivago

Weer

Moskou kent een gematigd landklimaat. Dat houdt in dat de zomers er erg warm zijn en de winters behoorlijk koud kunnen uitvallen. In de wintermaanden is Moskou vaak bedekt onder een laag sneeuw en ligt de gemiddelde temperatuur tussen de -5°C en -15°C. In de zomermaanden kunnen de temperaturen daarentegen oplopen tot maar liefst 40°C. De beste periode om Moskou te bezoeken, is van mei tot augustus.

Geschiedenis

Moskou is waarschijnlijk ontstaan rond 1147 als een klein afgezonderd provinciestadje. We kennen Rusland allemaal van de roerige geschiedenis ten tijde van het Tsarenrijk en de daaropvolgende communistische tijd van de Sovjet Unie. In de 12e eeuw was er sprake van een van gestage groei en relatieve stabiliteit. Dit eindigde in de late jaren 1230, toen barbaren uit het Mongoolse Rijk de stad aanvielen. Hierna regeerde Ivan I Danilovich Kalita als de Prins van Moskou van 1325 tot 1340 en hij was verantwoordelijk voor de snelle stijging van de status van de stad. Het jaar 1480 was een keerpunt in de geschiedenis van Moskou omdat Ivan III van Rusland (Ivan de Grote) met succes de weg naar onafhankelijkheid leidde en Moskou bevrijdde van het toenmalige Tartaarse regime. De stad werd al snel het centrum van de Russische macht.

Moskou 17e eeuwMoskou 17e eeuwFoto: Publiek Domein

In 1712 werd Moskou vervangen door St. Petersburg als de hoofdstad van Rusland. Een verwoestende pestepidemie kostte in het begin van de jaren 1770 de levens van ongeveer 100.000 Moskovieten (inwoners van Moskou). De Grande Armée van Frankrijk was onder leiding van Napoleon Bonaparte op weg naar Moskou in 1812, als onderdeel van de Franse invasie van Rusland. De bevolking verbrandde de stad om te voorkomen dat de Fransen zouden profiteren van de rijkdom. Napoleon werd uiteindelijk verslagen als gevolg van koude, gebrek aan onderdak en honger. Moskou stond weer op uit de as nadat de Fransen hadden zich teruggetrokken.

Kaart van het Kremlin in 1760Kaart van het Kremlin in 1760Foto: Publiek Domein

Hierna kregen de tsaren de macht over Rusland. In 1917 ontstond de Russische Revolutie, bolsjewistische troepen marcheerden op naar het Rode Plein tegen de tsaristische autocratie en er kwam een einde aan de monarchie van Rusland. Na de revolutie kreeg Moskou weer de status van hoofdstad. Moskou werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschermd door het nationale leger van de Sovjet-Unie onder toezicht van de communistische Joseph Vissarionovich Stalin. Ondanks alle schade tijdens de oorlog koos Moskou er voor door te gaan met de bouw van haar moderne metro-netwerk. Dat netwerk werd geopend toen de oorlog eindigde.

Moskou Zomerspelen 1980Moskou Zomerspelen 1980Foto: Derzsi Elekes Andor CC 4.0 Internationa lno changes made

Een hoogtepunt voor Moskou was de organisatie van de prestigieuze Olympische Zomerspelen van 1980, maar na betrokkenheid van de Sovjet-Unie in Afghanistan, besloten atleten uit de VS en een aantal westerse landen om de spelen te boycotten om politieke redenen. In het jaar 1991 markeerde een mislukte staatsgreep in de stad de ontbinding van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig is Moskou een moderne stad met een mondiale economie. Winkelcentra, internationale restaurants en stijlvolle, eigentijdse architectuur sieren de straten van de hoofdstad.

Bezienswaardigheden

Rode Plein MoskouRode Plein MoskouFoto: Christophe Meneboeuf CC 3.0 Unported no changes made

Midden in het centrum van Moskou ligt het Rode Plein. De naam verwijst naar de rode muren van het Kremlin en is afgeleid van het Russische woord ‘krasnyj’ dat zowel ‘mooi’ als ‘rood’ betekent. Het Rode Plein is sinds de jaren '90 officieel opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein heeft gigantische afmetingen (100 meter breed en 550 meter lang) en wordt omgeven door het Kremlin met haar indrukwekkende kerken en paleizen. Het plein is altijd het toneel geweest voor belangrijke momenten in de geschiedenis van Rusland; van toespraken van de Tsaren tot grote militaire manifestaties en executies in de tijd van de Sovjet Unie.

Lenin Mausoleum MoskouLenin Mausoleum MoskouFoto: Jorge Lascar CC 2.0 Generic no changes made

Een andere interessante historische bezienswaardigheid van Moskou is het Leninmausoleum. Vladimir Lenin was het eerste hoofd van de Sovjet Unie. Na zijn dood werd hij gebalsemd en in eerste instantie ondergebracht in een houten mausoleum op het Rode Plein. Later werd er een groot mausoleum op het Rode Plein ontworpen door de architect Sjtsjoesev. Het graf heeft de vorm van een piramide en is 24 meter lang en 12 meter hoog. Achter het Leninmausoleum liggen nog meer bekende kopstukken uit het Sovjettijdperk begraven waaronder Lenins opvolger: Stalin.

Sint Basilius Kathedraal MoskouSint Basilius Kathedraal MoskouFoto: Publiek domein

Niets kan je goed voorbereiden op de gekke mix van felle kleuren en unieke vormen die bij elkaar komen in de kathedraal van Sint Basilius de Zalige, misschien wel het ultieme Russische iconische gebouw. De kerk werd gebouwd tussen 1555 en 1561 en verving een reeds bestaande kerk. De kathedraal werd opgericht als een monument voor de zegevierende Ivan de Verschrikkelijke en zijn succesvolle verovering van het bolwerk van de Tataren. Het interieur is tot in de kleinste details prachtig afgewerkt. Het gebouw is te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Poesjkin Museum MoskouPoesjkin Museum MoskouFoto: Ghirlandajo CC 3.0 Unported no changes made

Een van de meest opmerkelijke kunstmusea in heel Rusland is te vinden in het zuiden van Moskou, in het centrale huis van de kunstenaars (Tsentral'nyi Dom Khudozhnikov). Elk jaar bezoeken meer dan een half miljoen mensen dit museum met een tentoonstellingsruimte van zo'n 10.000 vierkante meter. Hoogtepunten zijn onder meer Sovjetkunst uit de 20e eeuw en schilderijen van gerenommeerde kunstenaars zoals Giorgio Morandi en Salvador Dali. Andere opmerkelijke kunstmusea zijn de Galereia Elisium, de Gertsev kunstgalerij en ook de Soiuz Tvorchestvo, waar ongeveer 50 kunstenaars elk jaar hun werken elk jaar exposeren. Bezoek ook het Museum voor Schone Kunsten Poesjkin, dat het meest bekend is vanwege de collectie impressionistische schilderijen.

Nationaal Historisch Museum MoskouNationaal Historisch Museum MoskouFoto: Andrey CC 2.0 Generic no changes made

Het Nationaal Historisch Museum ligt in het hart van Moskou op het Rode Plein. Het museum werd officieel in 1872 opgericht door een persoonlijke decreet van Tsaar Alexander II en het werd voor het publiek geopend in 1883 op de dag van de kroning van Tsaar Alexander III naar wie het museum oorspronkelijk werd genoemd. Het Nationaal Historisch Museum heeft een collectie over alle historische periodes en culturele tradities van de vroege steentijd tot het heden.

Tips

Metrostation MoskouMetrostation MoskouFoto: A. Savin CC 3.0 Unported no changes made

Het is absoluut aan te raden om met de metro te reizen in Moskou. De metrostations zijn namelijk echte ondergrondse juweeltjes. Het metronetwerk is immens en dat maakt een trip met dit openbaar vervoersmiddel een hele beleving op zich.

Arbat MoskouArbat MoskouFoto: NVO CC 4.0 International no changes made

De Arbatstraat ten westen van het Kremlin mag ook niet overgeslagen worden. In deze bruisende straat is het altijd gezellig druk. Muzikanten en andere artiesten vertonen er hun kunsten en er is een groot aantal goede restaurants te vinden.

Moskou LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Moskou Tui Reizen
• Moskou Hotels
• Djoser Rondreis Rusland
• Autoverhuur Sunny Cars Moskou
• Rusland verre reizen van de ANWB
• Boeken, ook tweedehands, over Moskou bij Bol.com

Nuttige links

Moskou Reisstart (N)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems