Landenweb.nl

RUSLAND
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Russisch
  Hoofdstad  Moskou
  Oppervlakte  17.098.242 km²
  Inwoners  146,042,988
  (2021)
  Munteenheid  roebel
  (RUB)
  Tijdsverschil  +1 tot +11
  Web  .ru
  Code.  RUS
  Tel.  +7

To read about RUSSIA in English - click here

Rusland verre reizen van ANWB

Steden RUSLAND

MoskouSint-petersburg

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Sochi, RuslandFoto: Ganoshenko Roman CC 3.0 Unported no changes made

Vooral het Europese deel van Rusland heeft qua natuur, historie en culturele rijkdommen veel potentieel. De toeristische infrastructuur is echter nog onvoldoende om hier optimaal van te profiteren. Met name de voorraad hotels in de middenklasse is ver onder de maat. Moskou beschikt over meer dan 70.000, veelal luxe hotelkamers. Veel hotels voldoen ook niet aan de westerse normen.

De World Tourism Organisation verwacht dat de toeristensector de komende decennia zal groeien met een gemiddelde van 10% per jaar. De belangrijkste trekpleisters van Rusland vormen sinds jaar en dag de steden Moskou en Sint-Petersburg. Maar ook Sochi heeft een boost gekregen als winter en zomerbestemming dankzij de olympische spelen die daar gehouden zijn.

advertentie

Rode plein, MoskouFoto: Raul P CC 3.0 Unported no changes made

Middenin het centrum van Moskou ligt het Rode Plein. De naam verwijst naar de rode muren van het Kremlin en is afgeleid van het Russische woord ‘krasnyj’ dat zowel ‘mooi’ als ‘rood’ betekent. Het Rode Plein is sinds de jaren '90 officieel opgenomen tot de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein heeft gigantische afmetingen (100 meter breed en 550 meter lang) en wordt omgeven door het Kremlin met haar indrukwekkende kerken en paleizen. Het plein is altijd het toneel geweest voor belangrijke momenten in de geschiedenis van Rusland; van toespraken van de Tsaren tot grote militaire manifestaties en executies in de tijd van de Sovjet Unie. Een andere interessante historische bezienswaardigheid van Moskou is het Leninmausoleum. Vladimir Lenin was het eerste hoofd van de Sovjet Unie. Na zijn dood werd hij gebalsemd en in eerste instantie ondergebracht in een houten mausoleum op het Rode Plein. Later werd er een groot mausoleum op het Rode Plein ontworpen door de architect Sjtsjoesev. Het graf heeft de vorm van een piramide en is 24 meter lang en 12 meter hoog. Achter het Leninmausoleum liggen nog meer bekende kopstukken uit het Sovjettijdperk begraven waaronder Lenins opvolger: Stalin.

advertentie

Hermitage in Sint-PetersburgFoto: Pedro Szekely CC 2.0 Generic no changes made

In Sint-Petersburg is de voornaamste attractie het wereldberoemde Hermitage museum. Het is bovendien één van de grootste en oudste musea ter wereld. Catherina de Grote stichtte het museum in 1764 en bestond in eerste instantie uit haar eigen kunstverzameling. De collectie van de Hermitage bestaat uit meer dan drie miljoen stukken. Ook de gebouwen waarin het museum gevestigd is zijn het bekijken waard. Vooral het Winterpaleis is een lust voor het oog. Een ander bijzonder mooi bouwwerk is de Moskee van Sint-Petersburg. Dit gebedshuis stamt uit 1913 en was bij de opening de grootste moskee van Europa. De 40 meter hoge koepel heeft een prachtige zeeblauwe kleur en de minaretten zijn zelfs 48 meter hoog.

advertentie

RUSLAND LINKS

Advertenties
• Rusland Hotels
• Djoser Rondreis Rusland
• Transsiberië Express
• Hotels Trivago
• Rondreizen Rusland
• Autoverhuur Sunny Cars Rusland
• Transport Rusland - TTS Quality Logistics B.VRusland
• Boeken, ook tweedehands, over RUSLAND bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Rusland (N)
Reizendoejezo – Rusland (N)
Rondreis door Rusland (N)
Rondreis Rusland (N)
Rusland Foto's

Bronnen

Graaf, A. van der / Reis-handboek Sovjet-Unie

Elmar

Rusland, Centraal-Azië en de Kaukasus

The Reader’s Digest,

Russia & Belarus

Lonely Planet

Te gast in Rusland

Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems