Landenweb.nl

OMAN
Bevolking

To read about OMAN in English - click here

Authentieke Reizen naar Oman

Bevolking

In 1993 werd er voor het eerst een officiële volkstelling in Oman gehouden. Op dit moment (2017) leven 4.613.7241 mensen in Oman. Ongeveer 45% daarvan zijn buitenlanders; gastarbeiders, Europeanen en immigranten. Per vierkante kilometer wonen er ongeveer 15 inwoners en daarmee is Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Door de hoge bevolkingsgroei zal de bevolking van Oman elke 20 jaar verdubbelen.

De dichtstbevolkte gebieden zijn Muscat en omgeving, de vruchtbare Batinah- vlakte, in het zuiden Salalah en de kustplaatsen. De grootste steden zijn: Muscat (85.000 inwoners; de hele stedelijke regio meer dan 1,5 miljoen inwoners), Suhar, Sur, Nizwa en Rustaq.

De meeste Omani’s stammen af van Arabische stammen, de Azd en de Nizary. De Azd komen uit Jemen en de Nizary uit de Nejd-regio in Saoedi- Arabië. De traditionele stammenstructuur is de gehele geschiedenis door bewaard gebleven en pas door sultan Qabous is het volk verenigd. Ondertussen ontstonden er in de loop der eeuwen veel meer stammen maar de meerderheid in Oman behoort nu tot de Bani Hinawi- stam (kustbewoners) en de Bani Ghafiri-stam (bedoeïenen).

Er leven nog verschillende andere bevolkingsgroepen in Oman. De zogenaamde Zanzibari’s zijn nakomelingen van Omani’s die vroeger naar Zanzibar trokken. Sinds 1970 zijn er velen weer teruggekeerd. Ze spreken naast het Arabisch ook Swahili. Gastarbeiders komen vooral uit Bangladesh, de Filippijnen en Sri Lanka en werken vooral in de dienstverlenende sector. De meeste Europeanen, vooral Britten, werken bij banken of hebben andere hooggekwalificeerde functies. In het zuidelijke Dhofar wonen o.a. Arabieren afkomstig uit Jemen nomadische Jebali’s en verschillende bergstammen.In Musandam wonen de Shihuh met Perzische en Arabische voorouders.

De oudste en meest authentieke bevolkingsgroep vormen de bedoeïenen (bedu), van oorsprong nomadisch, maar hedendaags veelal semi- nomadisch of zelfs sedentair (=zittend, op hun plaats blijvend). Op dit moment leidt minder dan 10% van de bevolking een semi- nomadisch bestaan door de veranderende moderne levensomstandigheden. De bedoeïenen leven met name in de woestijngebieden ten zuiden en westen van de hoofdstad Muscat.

Oman heeft een zeer jonge bevolking. Het aantal inwoners tussen de 0 en 14 jaar bedraagt 30% en het aantal mensen boven de 65 bedraagt slechts 3,5% van de bevolking. De gemiddelde groei van de bevolking per jaar bedraagt 2,03%. De gemiddelde levensverwachting van de Omani’s bedraagt 75,7 jaar.

advertentie

OMAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Oman
• Rondreis Oman en Dubai
• Djoser Rondreis Oman
• Oman Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Oman
• Boeken, ook tweedehands, over OMAN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oman (N)
Reisinformatie Oman
Reizendoejezo - Oman (N)
Rondreis door Oman (N)
Rondreis Oman (N)

Bronnen

Callan, L. / Oman & United Arab Emirates

Lonely Planet

Foster, L.M. / Oman

Children’s Press

Medani Elsayed, M. / Reishandboek Oman en de Verenigde Arabische Emiraten

Elmar

Van Deuren, G. / Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems