Landenweb.nl

OMAN
Godsdienst

To read about OMAN in English - click here

Authentieke Reizen naar Oman

Godsdienst

Hoewel er godsdienstvrijheid bestaat is de islam uiteraard de belangrijkste godsdienst in Oman. Vlak na de dood van Mohammed in 632 was het gehele Arabische schiereiland bekeerd tot de islam, vaak na bloedige veroverings- en bekeringstochten. Mohammed stierf zonder mannelijke erfgenamen na te laten en zonder opvolgingsprocedure vast te leggen. Hierdoor ontstond dan ook al snel serieuze meningsverschillen. Er ontstonden twee stromingen, de sjiïeten (shiat Ali=de partij van Ali, de vierde kalief die na de dood van Mohammed zijn opvolger werd) die vinden dat de opvolgers van Mohammed alleen uit de familie van Mohammed mag komen, en de soennieten (soena=gewoonte) die de opvolging aanvaarden van de Omajjaden, de heersers van Damascus. Tegenwoordig is 90% van alle moslims soennietisch.

Ondanks diverse veldslagen inzake deze opvolgingskwestie lukte het de sjiïeten niet de soennieten te verslaan en te bekeren. Teleurgestelde sjiïeten scheidden zich toen af onder de naam Kharijiten. De gematigden onder hen stonden onder leiding van Abd Allah ibn Ibad en vluchtten o.a. naar het huidige Oman. Deze Ibadieten slaagden er na enige tijd in om vreedzaam samen te leven met de soennieten. Het Ibadisme kenmerkt zich door tolerantie en matiging. Zo wordt er niet gemarteld, hoewel dat in de sharia, de islamitische wetgeving, wel voorgeschreven is bij bepaalde misdaden.

Oman is het enige islamitische land ter wereld waar de meerderheid van de bevolking tot de Ibadieten behoort. Ongeveer 75% van de islamitische Omani’s is Ibadiet en ongeveer 25% van de van de islamitische bevolking is soenniet. Een kleine minderheid vormen de sjiïeten. Met name in het centrale deel van Oman leven de Ibadieten. Soennieten en sjiïeten leven voornamelijk langs de kust. Één stam bestaat uit aanhangers van het Wahhabisme die zeer streng aan de wetten en voorschriften van de islam vasthouden. Onder de grote groep buitenlanders treft men vooral hindoes (15%) en christenen aan.

advertentie

OMAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Oman
• Rondreis Oman en Dubai
• Djoser Rondreis Oman
• Oman Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Oman
• Boeken, ook tweedehands, over OMAN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oman (N)
Reisinformatie Oman
Reizendoejezo - Oman (N)
Rondreis door Oman (N)
Rondreis Oman (N)

Bronnen

Callan, L. / Oman & United Arab Emirates

Lonely Planet

Foster, L.M. / Oman

Children’s Press

Medani Elsayed, M. / Reishandboek Oman en de Verenigde Arabische Emiraten

Elmar

Van Deuren, G. / Oman, Verenigde Arabische Emiraten

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems