Landenweb.nl

MONTENEGRO
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Montenegrijns
  Hoofdstad  Podgorica
  Oppervlakte  14.026 km²
  Inwoners  628,202
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .me
  Code.  MNE
  Tel.  +382

To read about MONTENEGRO in English - click here

Naar Montenegro met Sunweb

Steden MONTENEGRO

Podgorica

Vakantie en Bezienswaardigheden

Montenegro trekt steeds meer toeristen. De meeste toeristen komen uit Slowakije, gevolgd door Bosnië-Herzegovina, Tsjechië, Albanië, Duitsland, Kroatië, Italië, Slovenië, Rusland en de Verenigde Staten. Montenegro zit momenteel erg in de lift als nieuwe toeristische bestemming. Er is natuurschoon ( Kotor fjord) te zien maar ook mooie oude steden zoals Budva waar sporen van veel verschillende culturen te vinden zijn. Montenegro is nog ongerept en niet te druk.

De Baai van Kotor is een van de mooiste baaien van de wereld. Het bestaat uit vier met elkaar verbonden zeestraten. Hoge kliffen die de baai omringen weerspiegelen in de diepe blauwe wateren van de Adriatische Zee. Zeven eilanden liggen in de baai van Kotor: Saint Marco (Sveti Marko), het eiland van Mamula, het eiland van Onze Lieve Vrouw van de Rots (Gospa od Skrpjela), Saint George (Sveti Djordje), het eiland van Milosrdja, het eiland van de bloemen (Ostrvo cveca), en het eiland van de kleine Moeder van God (Mala Gospa). De stad Kotor zelf is opgenomen als Unesco werelderfgoed. De oude stad Kotor is een goed bewaard gebleven stadje typerend voor de middeleeuwen. Het is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. De middeleeuwse architectuur en tal van monumenten zijn hier te zien. De belangrijkste zijn: de kathedraal van Saint Tryphon (Sveti Tripun), een monument van de Romeinse cultuur en een van de meest herkenbare symbolen van de stad. De kerk van Sint Lucas (Sveti Luka) uit de 13e eeuw, de kerk van Saint Ana (Sveta Ana) uit de 12e eeuw, de kerk van Saint Mary (Sveta Marija) uit de 13de eeuw, Kerk van de genezende Moeder van God (Gospe od Zdravlja) uit de 15e eeuw, het paleis van de prins uit de 17e eeuw en de het theater van Napoleon uit de 19e eeuw zijn allemaal schatten die deel uitmaken van het rijke erfgoed van Kotor.

De oude stad Budva is een unieke architectonisch en stedelijk geheel. Budva is een van de oudste steden van de Adriatische kust, het is meer dan 2500 jaar oud. De muren van de oude stad zijn de grote trekpleister voor de toeristen. Ze dateren uit het Middeleeuwen, toen in deze gebieden de Venetianen heersten. De kern van de oude stad heeft wel schade geleden als gevolg van twee aardbevingen in de 17e eeuw. De stad voelt aan als een labyrint, als gevolg van de vervlochten straten, pleinen, bolwerken en torens uit de late Middeleeuwen. Er is een vesting Citadela (Citadel) die dateert uit de V - VI eeuw voor Christus, die vandaag de dag het toneel is van het beroemde stadstheater. In de stad zijn er ook mooie kerken te zien zoals de Kerk van Sveti Ivan (St. Ivan) - een monumentale basiliek met drie zijbeuken, die werd gebouwd in VII eeuw, de Sveta Marija (St. Marija)van Punta van 840 na Christus, en de kerk van Sveti Trojica (St. Trinity), gebouwd in 1804.

advertentie

MONTENEGRO LINKS

Advertenties
• Montenegro Tui Reizen
• Naar Montenegro met Sunweb
• Djoser Rondreis Montenegro
• Hotels Trivago
• Rondreizen Montenegro
• Autoverhuur Sunny Cars Montenegro
• Bouw je eigen Montenegro Rondreis
• Budva Hotels
• Transport Montenegro - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over MONTENEGRO bij Bol.com

Nuttige links

Montenegro Reisimpressies (N)
Reisinformatie Montenegro (N)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Montenegro

Naklada Ljevak

Rellie, A. / Montenegro

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems