Landenweb.nl

Podgorica
 

Rondreizen Montenegro Sawadee

To read about Podgorica in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Montenegro Rondreizen Montenegro

Algemeen

Podgorica is het officiële commerciële en culturele centrum van Montenegro. Het is een relatief nieuwe stad met veel moderne gebouwen, stadsparken en ander groen.

De stad is verschillende culturele en historische monumenten rijk. Podgorica betekent ‘onder de heuvel’, omdat het tussen de bergen ligt.

advertentie
Hotels Trivago Hotels Podgorica

Ligging

PodgoricaPodgoricaFoto: Nije bitno CC 3.0 Unported no changes made

De hoofdstad van Montenegro is gebouwd te midden van 5 rivieren: de Zeta, de Moraca, de Ribnica, de Cijevna en de Sitnica. De stad ligt op 44 meter boven de zeespiegel, centraal in Montenegro en in de nabijheid van verschillende wintersportgebieden. Podgorica heeft een oppervlakte van 13.812 km² en naar schatting 675.000 inwoners.

advertentie
Montenegro Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Podgorica

Weer

Podgorica ligt op de centrale vlakte van Montenegro, waar een mediterraan klimaat heerst. In de wintermaanden is het er gemiddeld 5 graden. In de zomer komt de gemiddelde temperatuur op 26,5 graden. De maxima en de minima zijn overigens niet mis: in de zomer kan de 40 graden worden bereikt en in de winter kan het kwik onder de -10 graden duiken.

Geschiedenis

Podgorica Monument van Koning NicolaPodgorica Monument van Koning NicolaFoto: MrSco CC 2.0 Generic no changes made

Het jaartal waarop Podgorica in de geschiedenisboeken voor het eerst wordt genoemd is 1326. Het is hiermee een van de oudste nederzettingen van de Balkan.

Vanaf het begin had Podgorica verschillende overheersers waaronder de Illyriërs en de Romeinen. De stad wisselde dan ook verschillende keren van naam. Koning Nikola was prins van Montenegro van 1860 tot 1910 en van 1910 tot 1918 koning.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Podgorica bezet door de Hongaren. Na deze oorlog werd Montenegro in 1929 onderdeel van Joegoslavië. De Tweede Wereldoorlog was ingrijpender voor de stad, want toen werd het grootste deel vernield. Podgorica werd in het totaal 70 keer gebombardeerd.

In 1946 werd Podgorica omgedoopt tot Titograd en dit werd de nieuwe hoofdstad.

De stad groeide snel als onderdeel van Joegoslavië. In de jaren 90 van de 20e eeuw, toen de eerste conflicten binnen Joegoslavië zich voordeden, stagneerde de groei. Joegoslavië werd opnieuw ingedeeld en bestond alleen nog maar uit het huidige Servië en Montenegro. Op 3 juni 2006 werden Servië en Montenegro uiteindelijk 2 onafhankelijke staten.

Bezienswaardigheden

Klokkentoren in PodgoricaKlokkentoren in PodgoricaFoto: Bojan Orovic CC 3.0 Unported no changes made

Stara Varoš is de enige wijk van Podgorica die overeind is blijven staan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze historische wijk kun je nog huizen uit de Ottomaanse tijd vinden en er heerst dan ook een typisch oriëntaalse sfeer. De kers op de taart in deze wijk is de 13e eeuwse klokkentoren: Sahat Kula. Ook kun je er twee moskeeën en de ruïne van een Turks fort bekijken.

Een van de meest opvallende gebouwen in Podgorica is de Servisch-Orthodoxe kerk Hristovog Vaskrsenja. De kerk wordt gezien als een plek van vergeving en verzoening. Van buiten ziet de kerk en erg indrukwekkend uit en ook de binnenkant is de moeite van het bezoeken waard.

Podgorica Millennium brugPodgorica Millennium brugFoto: Publiek Domein

Een mooie moderne bezienswaardigheid in Podgorica is de Millennium brug. Deze werd officieel geopend in 2005 op de nationale feestdag van Montenegro (13 juli).

De brug is 140 meter lang en 57 meter hoog. Het kostte 7 miljoen euro om de brug te bouwen.

Het stadsmuseum van Podgorica heeft een afwisselende collectie. Er worden zowel schilderijen tentoongesteld als ook archeologische voorwerpen. Deze gaan terug tot het stenen tijdperk. Bijzonder is een mooie collectie boeken uit de periode rond 1500. Dit relatief kleine museum laat ook een collectie traditionele kleding zien.

Tips

In Montenegro worden zowel witte als rode druiven verbouwd. Het is aan te raden om op een terrasje of in een restaurant eens wat Montenegrijnse wijnen te proberen. De bekendste wijn is de Vranac: een soepele, mediterraanse rode wijn. Proost!

Podgorica LINKS

Advertenties
• Montenegro Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreizen Montenegro
• Hotels in Podgorica
• Autoverhuur Sunny Cars Podgorica
• Djoser Rondreis Montenegro
• Boeken, ook tweedehands, over Podgorica bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems