Landenweb.nl

HAITI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans, Kreyòl
  Hoofdstad  Port-au-Prince
  Oppervlakte  27.750 km²
  Inwoners  11,635,679
  (2021)
  Munteenheid  gourde
  (HTG)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .ht
  Code.  HTI
  Tel.  +509

To read about HAITI in English - click here

Hotels Haiti

Geografie en Landschap

Geografie

Haïti officieel de Republiek Haïti (Frans: République d'Haïti, Kreyòl: Repiblik Ayiti), beslaat het westelijk deel van het eiland Hispaniola en een aantal kleinere eilanden, waarvan Île de la Gonâve, Île de la Tortue en Île à Vache de grootste zijn.

advertentie

Haiti Satellietfoto Foto: Publiek domein

Haiti maakt deel uit van de Grote Antillen. Op het oostelijk deel van het eiland ligt de Dominicaanse Republiek. Met een oppervlakte van 27.750 vierkante kilometer is Haïti ongeveer net zo groot als België.

Haïti ligt zuidelijk van de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden. Ten noordwesten van Haïti ligt Cuba en ten westen bevindt zich Jamaica. In oostelijke richting ligt Puerto Rico. Ver ten zuiden van Haïti liggen ten slotte de benedenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen: Aruba, Bonaire en Curacao.

advertentie

Landschap

Haïti heeft een landschap dat bestaande uit grillige rotskusten, witte stranden en vlakten waarop suikerriet en koffie wordt verbouwd. Bovendien zijn er indrukwekkende berggebieden met in het zuidelijk gelegen Massif du Sus de hoogste top op 2674 meter hoogte: Pic la Selle. Andere gebergten zijn de Chaine des Marheaux, de Montagnes du Trou d'Eau en de Montagnes Noires. In het noorden ligt het Massif du Nord.

advertentie

Landschap rond Pignon, HaïtiFoto: Publiek domein

Klimaat en Weer

In Haïti heerst een subtropisch klimaat met het gehele jaar dagtemperaturen die variëren tussen de 25 en 30 graden. Het eiland kent een droge periode en een regenseizoen. Van juni tot en met november loopt de regentijd, die trouwens ook overwegend zonnig is. Regenbuien zijn vaak kort maar hevig. Er valt in de luwte van de bergen veel minder regen dan op de hellingen. Van september tot november is het orkaanseizoen.

Planten en Dieren

Planten

Het land kent een aantal vlakten, maar vooral veel heuvels en bergen. Oorspronkelijk was het land bedekt met bossen. Deze werden echter platgebrand om landbouwgrond te winnen en om houtskool van te maken om op te koken. Inmiddels is er nog maar twee procent van het oorspronkelijke bos over. Door ontbossing van de steile hellingen ontstonden modderstromen en erosie. Dit ging ten koste van de landbouw en maakt het land extra kwetsbaar voor orkanen en cyclonen. Op de savannen groeien hier en daar palmen en in de droogste gebieden zijn het cactussen die het beeld bepalen. De mangrovebossen langs de kust zijn bijzonder mooi. Enkele vruchtbare locaties op de berghellingen zijn begroeid met bergmangroven. De laagvlakten zijn bezaaid met schilderachtige rietsuiker- en koffieplantages. De vegetatie bestaat verder uit blauwhout, ceder, den, mahonie, orchidee, palm en rozenhout.

Dieren

Veel dieren zijn door de ontbossing hun natuurlijk leefgebied kwijtgeraakt en vervolgens uitgestorven. De dierenwereld heeft niet veel variatie. In de mangrovebossen leven nog redelijk veel watervogels. Bovendien zijn er nog enkele krokodillen. In de omliggende wateren krioelt het van de veelkleurige vissen. Andere dieren die op Haïti voorkomen zijn agouta, flamingo, kolibri, papegaai, slechtvalk en vleermuis.

HAITI LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Haiti Cruise Tui
• Hotels Haiti
• Boeken, ook tweedehands, over HAITI bij Bol.com

Nuttige links

Haïti Startnederland (N+E)
Reisinformatie Haïti (N)
Reizendoejezo - Haïti (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems