Landenweb.nl

BAHAMA'S
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Nassau
  Oppervlakte  13.880 km²
  Inwoners  396,913
  (2021)
  Munteenheid  Bahamaanse dollar
  (BSD)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .bs
  Code.  BHS
  Tel.  +1

To read about BAHAMA'S in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

De 700 eilandjes waaruit de Bahama's bestaan, zijn de noordelijkst gelegen eilandjes in de Caribische zee. De eilanden bezitten allemaal palmstranden. Er zijn dertig eilanden bewoond. De Bahama's beslaan zo'n 13.940 km2. De archipel ligt ten oosten van Florida en ten noordoosten van Cuba.

advertentie

Bahama's Satellietfoto:Foto: Publiek domein

Landschap

De eilanden zijn vrij vlak, maar wel rotsachtig. Het hoogste punt ligt op Cat Island, de Alvernia steekt 62 meter boven de zeespiegel uit. Er zijn ook nog ongeveer 2500 mini-eilandjes (cay's). Het grootste eiland is Andros op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Florida. De Bimini-eilanden liggen ten noordwesten ervan. Ten noorden ligt Grand Bahama met de op één na grootste stad Freeport. Great Abaco ligt daar ten oosten van. Het op één na grootste eiland Great Inagua ligt in het zuiden. Andere eilanden zijn verder Eleuthera, Cat, San Salvador, Acklins, Crooked en Mayaguana.

advertentie

Bahama's LandschapFoto:Ton Engwirda CC 3.0 Netherlands no changes made

Klimaat en Weer

advertentie

Bahama's Dreigende StormFoto: Publiek domein

Op de eilanden heerst een tropisch zeeklimaat, dat wil zeggen dat het warm is, maar niet te heet. De zon schijnt gemiddeld 320 dagen per jaar, waarop een gemiddelde van zeven tot negen zonuren per dag wordt bereikt. Toch is het niet alleen maar zonnig. Gedurende het hele jaar valt er zo nu en dan een regenbui. De meeste regen valt tussen mei en oktober. De minimumtemperatuur is vijftien graden in de winter. In de zomer is het slechts zelden warmer dan veertig graden. Dit komt door de koele wind die vanuit zee komt.

Orkanen komen minder voor dan op de Caraïbische eilanden, behalve de laatste jaren, net als in de Verenigde Staten. Het orkaanseizoen is van juni tot november. Men spreekt van een orkaan bij windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur( categorie I orkanen). De windsnelheden kunnen oplopen tot een verwoestende 250 kilometer per uur (Categorie V orkanen).

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Bahama's PijnbomenFoto:Caleb Spiegel/USFWS CC 2.0 Generic no changes made

De rotsachtige bodem van de eilandengroep heeft tot gevolg dat de bloemen- en plantenpopulatie niet erg uitgebreid is. Toch zijn er 1370 bomen en plantensoorten te vinden op de Bahama's. 121 hiervan zijn inheems en komen nergens anders voor. Voorbeelden hiervan zijn de Bahamian mahogany en de Bahamian pine. Pijnbomen zijn de meest voorkomende bomen in het noorden en westen van de Bahama's, aangevuld met struikgewas en palmen. Mahoniebomen kwamen hier oorspronkelijk ook veel voor, tegenwoordig is deze soort wat zeldzamer.

Dieren

HutiaFoto: Yomangani in het publieke domein

De Bahama's kennen dertien inheemse diersoorten, die met uitsterven worden bedreigd. Twaalf van deze dieren zijn vleermuissoorten. De andere, meest bijzondere, diersoort die bijna alleen op de Bahama's voorkomt is de hutia, verwant aan de cavia. Het dier heeft de grootte van een kat. Ook dit knaagdier wordt met uitsterven bedreigd. Verder leven er op de Bahama's veel dieren in het wild, zoals ezels en paarden. In de zee leven veel vissoorten waaronder de dolfijn.

Geschiedenis

Bahama's Christopher ColumbusFoto: Publiek domein

Oorspronkelijk werden de eilanden in de Caribische Zee bewoond door indianenstammen (Lucayans). Christoffer Columbus zette in 1492 het eerst voet aan wal op de oostelijke Bahama's. Met de komst van Columbus kregen de indianen het zwaar te verduren, de meesten stierven in de mijnen van de Spanjaarden. De eilanden bleven lange tijd onbewoond, tot in de zeventiende eeuw in Groot-Brittannië ruzie uitbrak tussen de puriteinen en de Anglicaanse Kerk. Veel Britten zochten hun heil in de nieuwe wereld en velen van hen kwamen terecht op de Bahama's. Vanaf die tijd is er veel strijd geweest over de eilanden. In 1963 krijgen de Bahama's een vorm van zelfbestuur en sinds 1973 zijn de Bahama's een zelfstandige staat in het Gemenebest. Lynden Pindling van de progressieve liberale partij is de eerste premier van de Bahama's. In 1992 neemt Hubert Ingraham van de centrum linkse FNM de nacht over. Waarna in 2002 Perry Christie van de PLP het stokje overneemt. In 2007 herovert de FNM van Hubert Ingraham de macht. In mei 2012 wint de PLP de parlementsverkiezingen en wordt Perry Christie weer premier. In mei 2017 zijn nieuwe verkiezingen gehouden met als winnaar de FNM, Hubert Minnes wordt de nieuwe premier. In september 2021 wordt Philip Davis (PLP) premier.

Bevolking

Bahama's SchoolkinderenFoto: Mattletiss1976 in het publieke domein

Op de Bahama's wonen 329.988 mensen (2017). De Bahama's hebben een lage bevolkingsdichtheid. De bevolkingsdichtheid bedraagt 24 inwoners per vierkante kilometer.

Bevolkingssamenstelling:

Taal

Engels TaalkaartFoto: Kobolen CC 3.0 Unported no changes made

Engels is de officiële taal op de Bahama's De bevolking spreekt ook Creools, vooral de immigranten uit Haïti.

Godsdienst

Kathedraal in Nassau Bahama'sFoto:Plucas58 CC 4.0 International no changes made

De belangrijkste religies op de Bahama's zijn het Baptisme (32 %), Anglicaans (20 %), Rooms-katholicisme (19 %), Methodisme (6 %) en overige protestanten (6 %).

Samenleving

Staatsinrichting

Bahama's DistrictenFoto: Publiek domein

De Bahama's is sinds 1973 een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest. Het staatshoofd van Engeland benoemt een gouverneur generaal. De uitvoerende taken vinden plaats onder leiding van de eerste minister en het kabinet. De Bahama's zijn een constitutionele democratie en zijn administratief onderverdeeld in 21 districten. Acklins and Crooked Islands, Bimini, Cat Island, Exuma, Freeport, Fresh Creek, Governor's Harbour, Green Turtle Cay, Harbour Island, High Rock, Inagua, Kemps Bay, Long Island, Marsh Harbour, Mayaguana, New Providence, Nichollstown and Berry Islands, Ragged Island, Rock Sound, Sandy Point, San Salvador en Rum Cay.

Economie

Welcome to Nassau Bahama'sFoto: Mike Burton (CC BY-ND 2.0) no changes made

De belangrijkste motor van de economie op de Bahama's is zonder twijfel het toerisme, dat meer dan de helft van het bruto nationaal product voor haar rekening neemt. Het grootste gedeelte van de toeristen is afkomstig uit de Verenigde Staten. Veertig procent van de beroepsbevolking is werkzaam in deze branche. De industrie en de landbouw nemen samen slechts ongeveer tien procent van het bruto nationaal product voor hun rekening. Veel landbouwproducten worden dan ook geïmporteerd. Een ander groot deel van de import bestaat uit fabrieksproducten, olie en elektronische producten. Uitgevoerd worden vooral veel farmaceutische producten, maar ook rum, cement, rivierkreeft en petroleumproducten. Een andere belangrijke sector is de banksector. De bahama's staan bekend als belastingparadijs.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Bahama's CruisebestemmingFoto: Roger W (CC BY-SA 2.0) no changes made

Van de uit ca. 700 eilandjes bestaande Bahama-archipel zijn de eilanden Grand Bahama, New Providence en Paradise Island de beste keus als vakantiebestemming. Wat het klimaat betreft hoeft men zich geen zorgen te maken, het hele jaar schijnt de zon en een verfrissend zeewindje zorgt voor de broodnodige verkoeling. Ruim 80% van de toeristen komt uit de Verenigde Staten en de Bahama's is na Puerto Rico, Mexicoen de Dominicaanse Republiek de vierde populaire bestemming van het Caribisch gebied. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot en met begin december, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Nassau is de hoofdstad en hier vind men koloniale bouwwerken, winkels en markten en een bruisend uitgaansleven. Buiten New Providence liggen prachtige stranden, waarvan Cable Beach en Western Esplanade Beach de meest bekende zijn. Bekende bezienswaardigheden zijn hier Ardastra Gardens & Zoo, Potters Cay Market, Nassau Botanical Garden en Fort Montagu.

Bahama's Harbour Island Roze StrandFoto:Mike's Birds CC 2.0 Generic no changes made

Het strand Harbour Island is vooral zo bijzonder vanwege de roze kleur, veroorzaakt door roze-rode koraalinsecten. Grand Bahama staat bekend om zijn natuurparken, o.a. Lucayan National Park met het grootste onderwatergrot-systeem ter wereld, Peterson Cay National Park, Parrot Jungle's Garden en Walker's Cay.

Voor ontspanning en rust zijn de vele zogenaamde Family Islands het meest geschikt, kleinere en eenvoudigere eilanden zoals bijvoorbeeld het populaire Abaco Bahamas, gelegen in het noorden van de archipel. Op het eiland Euleuthera worden de blauwe Atlantische Oceaan en de turquoise gekleurde Caribische Zee gesplitst door een lange, smalle strook grond. Het eiland Bimini telt een aantal geneeskrachtige bronnen.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BAHAMA'S LINKS

Advertenties
• Bahama's Vliegtickets.nl
• Bahama's Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Bahama's
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over BAHAMA'S bij Bol.com

Nuttige links

Bahama's Reisstart (N)
Bahama's Startnederland (N+E)
Dieren bij de Bahama's (N)
Reisinformatie Bahama's (N)
Reizendoejezo - Bahama's (N)