Geografie   
To read about BAHAMA'S in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadNassau
   Oppervlakte13.880 kmĀ²
   Inwoners402.545 (mei 2019)
   MunteenheidBahamaanse dollar (BSD)
   Tijdsverschil-6
   Web | Code | Tel..bs | BHS | +1

Algemeen

De 700 eilandjes waaruit de Bahama's bestaan, zijn de noordelijkst gelegen eilandjes in de Caribische zee. De eilanden bezitten allemaal palmstranden. Er zijn dertig eilanden bewoond. De Bahama's beslaan zo'n 13.940 km2. De archipel ligt ten oosten van Florida en ten noordoosten van Cuba.

Bahama's Satellietfoto:Foto: Publiek domein

De eilanden zijn vrij vlak, maar wel rotsachtig. Het hoogste punt ligt op Cat Island, De Alvernia steekt 62 meter boven de zeespiegel uit. Er zijn ook nog ongeveer 2500 mini-eilandjes (cay's). Het grootste eiland is Andros op ongeveer 180 kilometer ten Zuidoosten van Florida. De Bimini-eilanden liggen ten noordwesten ervan. Ten Noorden ligt Grand Bahama met de op één na grootste stad Freeport. Great Abaco ligt daar ten oosten van. Het op één na grootste eiland Great Inagua ligt in het Zuiden. Andere eilanden zijn verder Eleuthera, Cat, San Salvador, Acklins, Crooked en Mayaguana.

Bahama's Landschap Foto:Ton Engwirda Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Netherlands no changes made

Klimaat

Bahama's Dreigende Storm Foto:Publiek domein

Op de eilanden heerst een tropisch zeeklimaat, dat wil zeggen dat het warm is, maar niet te heet. De zon schijnt gemiddeld 320 dagen per jaar, waarop een gemiddelde van zeven tot negen zonuren per dag wordt bereikt. Toch is het niet alleen maar zonnig. Gedurende het hele jaar valt er zo nu en dan een regenbui. De meeste regen valt tussen mei en oktober. De minimumtemperatuur is vijftien graden in de winter. In de zomer is het slechts zelden warmer dan veertig graden. Dit komt door de koele wind die vanuit zee komt.

Orkanen komen minder voor dan op de Caraïbische eilanden, behalve de laatste jaren, net als in de Verenigde Staten. Het orkaan seizoen is van juni tot november. Men spreekt van een orkaan bij windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur( categorie I orkanen )De winsnelheden kunnen oplopen tot een verwoestende 250 kilometer per uur (Categorie V orkanen).

Planten

Bahama's Pijnbomen no changes made Foto:Caleb Spiegel/USFWS Creative Commons Attribution 2.0 Generic

De rotsachtige bodem van de eilandengroep heeft tot gevolg dat de bloemen- en plantenpopulatie niet erg uitgebreid is. Toch zijn er 1370 bomen en plantensoorten te vinden op de Bahama's. 121 hiervan zijn inheems en komen nergens anders voor. Voorbeelden hiervan zijn de Bahamian mahogany en de Bahamian pine. Pijnbomen zijn de meest voorkomende bomen in het noorden en westen van de Bahama's, aangevuld met struikgewas en palmen. Mahoniebomen kwamen hier oorspronkelijk ook veel voor, tegenwoordig is deze soort wat zeldzamer.

Dieren

Hutia Foto:Yomangani in het publieke domein

De Bahama's kennen dertien inheemse diersoorten, die met uitsterven worden bedreigd. Twaalf van deze dieren zijn vleermuissoorten. De andere, meest bijzondere, diersoort die bijna alleen op de Bahama's voorkomt is de hutia, verwant aan de cavia. Het dier heeft de grootte van een kat. Ook dit knaagdier wordt met uitsterven bedreigd. Verder leven er op de Bahama's veel dieren in het wild, zoals ezels en paarden. In de zee leven veel vissoorten waaronder de dolfijn.

To read about BAHAMA'S in English - click here

BAHAMA'S LINKS

Advertenties
• Bahama's Vliegtickets.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Bahama' s Vliegtickets Tix.nl
• Bahama's Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Bahama's

Nuttige links

Bahama;s English version
Bahama's Reisstart (N)
Bahama's Startnederland (N+E)
Dieren bij de Bahama's (N)
Reisinformatie Bahama's (N)
Reizendoejezo - Bahama's (N)
Schrijf uw artikel over BAHAMA'S

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Macculla, P.E. / Bahamas

Baker, C.P. / Bahamas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems