Landenweb.nl

CURACAO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands, Papiaments
  Hoofdstad  Willemstad
  Oppervlakte  444 km²
  Inwoners  165,209
  (2021)
  Munteenheid  Antilliaanse gulden
  (ANG)
  Tijdsverschil  -5 (zomer -6)
  Web  .cw
  Code.  AN
  Tel.  +599

To read about CURACAO in English - click here

Steden CURACAO

Jan thiel baai Piscadera bay Willemstad

Geografie en Landschap

Geografie

Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, het middelste van de Benedenwindse Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 472 km2, met 152.000 inwoners. Het ligt op 60 kilometer van het Zuid-Amerikaanse vasteland in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Ten zuidoosten van Curaçao ligt Klein-Curaçao, een klein onbewoond eilandje.

advertentie

Satellietfoto Caribisch gebied, linksonder ligt CuraçaoPhoto: Publiek domein

Curaçao is ongeveer 100 miljoen jaar geleden onder de zee ontstaan. De oudste rotsformaties bestaan voor het grootste deel uit vulkanische gesteenten. Deze oude gesteenten werden 60 miljoen jaar geleden boven zeeniveau getild en daarna omgeven door koraalkalksteen.

Landschap

Het landschap is voornamelijk vlak met hier en daar wat heuvels, met name in het noordwesten. Het hoogste punt op Curaçao is de St.-Christoffelberg (372 m). De noordkust is steil en rotsachtig, en daardoor voor de scheepvaart niet toegankelijk. De zuidkust kenmerkt zich door veel baaien en ondiepe inhammen. De belangrijkste binnenbaai is het Schottegat. Er zijn geen permanente riviertjes, maar beddingen die zich alleen vullen als het heel hard heeft geregend. Aan de zuidwestkust komen veel kleine koraalzandstrandjes voor. Curaçao heeft geen kilometerslange witte zandstranden.

advertentie

St. Christoffelberg, CuraçaoPhoto: Jerrye and Roy Klotz MD CC 3.0 Unported no changes

Klimaat en Weer

advertentie

Zonsondergang CuracaoFoto: René Bongard CC 3.0 Unported no changes made

Het eiland heeft een semi-aride (=droog en dor) tropisch klimaat dat wordt gematigd door de noordoostpassaat die aangenaam verkoelend werkt. Dit betekent veel zon en weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5°C en het verschil tussen zomer en winter is maar 2,5 graden. Ook het verschil tussen dag en nacht is maar klein, namelijk 5,6 graden. De zeewatertemperatuur is erg warm met gemiddeld 26,8°C. Gemiddeld valt er tussen de 50 en 75 cm regen per jaar. Het regent meestal 's morgens in de vorm van korte hevige buien die verspreid over het eiland vallen. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en december. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De"koelste" (29°C !) maanden zijn januari en februari.

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Cactussen CuracaoFoto: Charles Hoffman CC 2.0 Generic no changes made

In het droge klimaat van Curaçao komen ongeveer 500 soorten planten en bomen voor. Vergeleken met het Zuid-Amerikaanse vasteland is dat niet veel. Bomen komen bijna niet voor, cactussen daarentegen heel veel, en grote gebieden zijn nauwelijks begroeid. Door de grondwaterwinning zijn grote gebieden verdord en verzilt. Een voorbeeld hiervan is de hele kuststrook in het noorden. De meeste vegetatie vindt men op die plaatsen waar het watervasthoudende kalksteen bedekt is met een laagje basaltstof dat rijk aan mineralen is. Aan de oevers van de baaien komen verschillende soorten mangroves voor. Deze bomen staan met hun wortels in het water en"ademen" door luchtwortels die van de takken naar beneden hangen.

De bekendste boom van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is de divi-divi of waaiboom. Kenmerkend voor Curaçao zijn de cactussen die soms hele wouden vormen. Ook palmbomen komen op Curaçao voor maar zijn vermoedelijk door de Spanjaarden geïmporteerd en vooral bij de hotels en stranden te zien.

Dieren

advertentie

Groene leguaan CuracaoPhoto: Bthv CC 3.0 Unported no changes made

Met de dierenwereld is het wat beter gesteld, maar ook hier is het vergeleken met bijvoorbeeld Venezuela maar behelpen. Uniek voor Curaçao is het Curaçaose hertje ofwel witstaarthert, dat alleen aan de westkust van het eiland voorkomt. De lokale bevolking noemt het dier"bina". Sinds 1931 zijn ze wettelijk beschermd en het huidige aantal wordt op 400 geschat.

Op Curaçao komen verder zo'n zestien soorten hagedissen (o.a. zweepstaarthagedissen). Ook leguanen (yuana) komen veel voor. Geiten komen in groten getale voor en in mindere mate ezels. De geiten lopen veelal los rond en berokkenen grote schade aan de plantenwereld op Curaçao. De meeste vogels die op Curaçao voorkomen overwinteren alleen maar, of zijn op doortocht naar een broedplaats.

advertentie

GeelbortstroepiaalFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 Unported no changes

Prachtige vogels zijn de West-Indische parkieten (de gele prikichi is uniek voor Curaçao), rode en groene kolibries en het feloranje suikerdiefje. Ook de Caribische flamingo komt af en toe langs, vooral in het broedseizoen op zoek naar voedsel. De broedplaats van deze vogel is op Bonaire. Het Christoffelpark is een waar paradijs voor vogelspotters. De nationale geelborsttroepiaal komt hier veel voor.

In de zee rondom Curaçao komen prachtige koraalriffen voor (koraal bestaat uit levende organismen) en het aantal vissoorten is zeer gevarieerd. Enkele bijzondere vissen zijn de barracuda, een snoeksoort die een lengte van twee meter kan bereiken, en de murene, een aalsoort die ook twee meter lang kan worden. Ook haaien komen vrij veel voor. Het water is echter zo voedselrijk dat ze geen gevaar voor de mens opleveren.

Geschiedenis

Arawakken

Arwakse vrouwFoto: John Gabriel Stedman in het publieke domein

Over de oorspronkelijke bewoners is weinig bekend. Opgravingen geven aan dat Curaçao al honderden jaren bewoond moet zijn geweest. Deze indianen, Arowakken, waren afkomstig van het vasteland van Zuid-Amerika. Bewijs hiervoor is het feit dat ze dezelfde voorwerpen gebruikten en op dezelfde manier werkten, leefden en woonden als de indianen op het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het waren primitieve, nog in het stenen tijdperk levende indianen die leefden van de visvangst en plantaardig voedsel. Historici zijn het er niet over eens wie Curaçao heeft ontdekt.

Curacao"ontdekt"

Amerigo Vespucci CuracaoFoto: Publiek domein

Wel bekend is dat het in 1499 ontdekt werd, ofwel door Alonso de Ojeda, ofwel door Amerigo Vespucci, naar wie het Amerikaanse continent is genoemd. Van Vespucci is bekend dat hij Curaçao heeft bezocht. Van een bezoek aan Curaçao door Alonso de Ojeda is geen enkel schriftelijk bewijs bekend. De Spanjaarden noemden de eilanden"Islas de los Gigantes" (Eilanden van de reuzen) omdat de indiaanse bevolking met kop en schouders boven de Spanjaarden uitstak. In 1513 verklaarden de Spanjaarden de ABC-eilanden tot"Islas Inutiles" (nutteloze eilanden) omdat er geen goud en natuurlijke rijkdommen te vinden waren. Daarop werden de indianen als slaven afgevoerd naar het eiland Hispaniola.

Nederlandse overheersing

Tegen het eind van de 16e eeuw kwamen de Hollanders in beeld. Voor de haringvisserij hadden ze veel zout nodig en door de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) besloten de Spanjaarden en de Portugezen geen zout meer aan de Hollanders te leveren. Hun oog viel toen op de rijkgevulde zoutpannen van het Caribische gebied en tevens probeerde men een militair steunpunt in het Caribische gebied te vestigen. In 1633 stichtte de West-Indische Compagnie (WIC) een steunpunt op Sint Maarten en in 1634 veroverde men Curaçao. Dit ging vrij gemakkelijk omdat de Spanjaarden het eiland nauwelijks verdedigden.

Kaart Curacao uit 1836Foto: Publiek domein

Men gebruikte het eiland dus als uitvalshaven, maar door de natuurlijk haven, het Schottegat, ontwikkelde het zich al snel tot een belangrijk handelscentrum. Het werd een stapelplaats van textiel, meubelen en koloniale producten voor de schepen die op doorreis waren naar Amerika en Europa. Van 1673 tot 1800 werd Curaçao door de Fransen verschillende keren aangevallen. Het lukte de Fransen echter niet om Curaçao te veroveren. In 1804, 1805 en in 1807 vielen de Engelsen Curaçao aan. De tegenstand in 1807 was erg gering en de Engelsen namen het eiland in. In 1814 werd Curaçao tijdens de Conventie van Londen aan Nederland teruggegeven. Tegen het einde van de negentiende eeuw bevond Curaçao zich in een diepe crisis. De handel ging sterk achteruit en oogsten mislukten.

20e eeuw

Raffinaderij CuracaoFoto: Publiek domein

In 1914 begon de Shell men met de exploitatie van aardolie in Venezuela en dat zou voor Curaçao een ingrijpende gebeurtenis worden. De olie werd namelijk geraffineerd (gezuiverd) op Curaçao, en de bedrijvigheid en de werkgelegenheid namen explosief toe. Een ander gevolg was dat de raffinaderij en andere bedrijven die zich gingen vestigen op Curaçao duizenden buitenlandse werknemers aantrokken. De afhankelijkheid van de raffinaderij hield ook een groot risico in. In 1929 bijvoorbeeld liep de aanvoer en de olieprijs sterk terug met als gevolg dat van de 11.000 mensen die in de olieindustrie werkten er maar 3400 overbleven. In de Tweede Wereldoorlog werd Curaçao eerst door de Engelsen en later door de Amerikanen bezet om het eiland te verdedigen tegen de Duitsers. De raffinaderij leverde een groot aandeel in de brandstofvoorziening voor de legers van de geallieerden en was daarom strategisch van grote waarde. De schade bleef echter zeer beperkt. Grote veranderingen bracht het"Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden" in 1954. Dit was een verdrag waarin Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen een vrijwel volledige zelfstandigheid van bestuur gaf. Dat betekende autonomie op alle terreinen behalve op defensie en buitenlandse zaken. Op 25 november 1975 werd dit statuut gewijzigd; Suriname werd een geheel onafhankelijke republiek. Op 1 januari kwam daar opnieuw verandering in. Aruba kreeg de"Status Aparte" en sinds die datum bestaan de Nederlandse Antillen uit Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Op Curaçao vond in november 1993 een referendum plaats waarin de kiesgerechtigden zich konden uitspreken over de verhouding met Nederland of volledige onafhankelijkheid. Een overgrote meerderheid sprak zich uit voor het handhaven van de band met Nederland. In 1994 werd ook besloten dat de vijf eilanden binnen één constitutioneel verband zouden blijven samenwerken. Daardoor ziet de toekomst voor de eilanden en dus ook voor Curaçao er een stuk zekerder uit.

21e eeuw

Het parlement besliste medio 2000 dat Nederlanders zich vrij mogen vestigen in de Nederlandse Antillen (Landsverordening Toelating en Uitzetting = LTU). De enige voorwaarden die worden gesteld zijn dat de Nederlandse een verklaring van goed gedrag hebben en kunnen bewijzen dat ze beschikken over huisvesting en voldoende middelen van bestaan.

Door de grenzen open te stellen, wilde de Antilliaanse regering de economie stimuleren. De versoepeling van de landsverordening maakt het ook voor bedrijven gemakkelijker om extra kennis binnen te halen. Dit heeft ook een gunstig effect op de concurrentiepositie, want mede door de instroom van economisch actieve personen zou de economie nieuw leven ingeblazen kunnen worden.

Bij de eilandraadsverkiezingen van mei 2003 won de omstreden arbeiderspartij Frente Obrero (FOL) van Anthony Goddett op Curaçao de ruime meerderheid. De partij sleepte acht van de 21 zetels in de wacht, een verdubbeling ten opzichte van 1999. De regeringspartij PAR behield vijf zetels en de Vakbondspartij van Errol Cova behaalde drie zetels. De Nationale Volkspartij PNP daalde van vijf naar twee zetels, de sociale partij MAN behield twee zetels en nieuwkomer LNPA (Geen Stap Achteruit) behaalde één zetel. Godett werd kort voor de verkiezingen vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij vastzat op verdenking van het aannemen van smeergeld.

Begin april 2004 viel het Antilliaanse kabinet. De Nationale Volkspartij (PNP) van Ersilia de Lannooy zegde haar steun aan de coalitie op. Daardoor verloor deze de meerderheid in de 22 zetels tellende Staten (het parlement). Ook de Curaçaose vakbondspartij PLKP en de Demokratische Partij van Bonaire (PDB) trokken hun steun aan het gevallen kabinet in.

Onafhankelijk of niet

Ambstwoning van de gouverneur van CuracaoFoto: Roger W CC 2.0 Generic no changes made

Op 8 april 2005 is een referendum gehouden, waarin de bevolking van Curaçao zich kon uitspreken over de gewenste staatkundige toekomst van het eiland. De uitslag van het referendum, per optie, was als volgt:

68% Optie A: Autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden

5% Optie B: Behoud van de huidige Nederlandse Antillen

4% Optie C: Totale onafhankelijkheid

24% Optie D: Provincie van Nederland

De bevolking heeft met de keuze voor optie A de wens van de meerderheid van de politici op het eiland gevolgd.

2006-2010

Tijdens een minirondetafelconferentie in Den Haag op 11 oktober 2006 is met Nederland overeengekomen dat Curaçao de zogenaamde status aparte zou krijgen.

Curaçao zou hiermee een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden worden. De Nederlandse regering heeft als onderdeel van dit akkoord aangeboden een groot deel van de staatsschuld te saneren of over te nemen. De afspraken zijn samengevat in een slotverklaring, die nadien op Curaçao onderwerp van veel discussie is geworden. Naar de mening van de oppositiepartijen, waarvan de FOL de belangrijkste was, en de kleinste coalitiepartijen gingen de afspraken niet ver genoeg. De grootste coalitiepartijen, PAR en PNP, verdedigden het akkoord. Uiteindelijk werd de overeenkomst door een meerderheid in de eilandsraad van Curaçao verworpen, waarna het bestuurscollege uit elkaar viel en onder leiding van de FOL een nieuwe coalitie tot stand kwam die de tijd tot de nieuwe verkiezingen op 20 april 2007 moest volmaken.

Voor de economische en politieke toekomst van Curaçao zorgde de afwijzing van de afspraken voor veel onzekerheid. Zowel in de politiek als onder de bevolking kwamen voor- en tegenstanders recht tegenover elkaar te staan. Tegenstanders pleitten voor heronderhandelingen, maar zowel het kabinet Balkenende III als het nieuwe kabinet Balkenende IV gaf aan hier niets voor te voelen, daarin bijna unaniem gesteund door de Tweede Kamer. Uit peilingen op Curaçao bleek dat door de aanhoudende politieke onrust de steun voor de status aparte sterk terugliep, ten gunste van integratie in Nederland (optie D). Dit is waarschijnlijk mede te danken aan de concretisering van deze optie: ten tijde van het referendum in april 2005 was nog niet bekend hoe deze optie eruit zou kunnen zien en was ze voor velen dan ook geen reële overweging. Pas in oktober 2006 werd door Nederland en de kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius afgesproken dat voor deze status de Nederlandse Gemeentewet als grondslag zal dienen.

De eilandsraadsverkiezingen waren dan ook cruciaal en draaiden volledig rond het thema slotverklaring. Indien de tegenstanders een meerderheid zouden behalen, dreigde een impasse te ontstaan. In het uiterste geval zou door het uittreden van de andere eilanden uit de Nederlandse Antillen, Curaçao als enige eiland van de Nederlandse Antillen overblijven, met de facto wel een autonome status maar ook met de torenhoge staatsschuld van de Nederlandse Antillen.

Uiteindelijk haalden bij de eilandsraadsverkiezingen zelf de voor- noch de tegenstanders een duidelijke meerderheid. De twee partijen die voor de slotverklaring pleitten, PAR en PNP, wisten echter een akkoord te bereiken met grote verliezer FOL over de vorming van een nieuwe coalitie. Afgesproken werd opnieuw over de slotverklaring te stemmen. Na een lange vergadering stemde de Curaçaose eilandsraad in de nacht van 6 op 7 juli 2007 alsnog onder voorwaarden in met de slotverklaring: PAR, PNP, FOL en DP stemden nu voor (12 van de 21 zetels). Op 28 augustus werd vervolgens een akkoord ondertekend met Nederland over het staatkundige proces, waarna de eilandsraad een dag later dit akkoord met 13 stemmen bekrachtigde (PAR, PNP, FOL, DP én FK). Het lag in de bedoeling om op 15 december 2008 de autonome status van"land binnen het Koninkrijk" te krijgen.

In mei 2008 is in de Regiegroep door Sint Maarten, Curaçao en Nederland op Curaçao definitief vastgesteld dat de streefdatum van 15 december als invoeringsdatum voor de nieuwe staatkundige verhoudingen niet haalbaar is. Wel is het mogelijk op die datum alle benodigde wetgeving gereed te hebben zodat die kan worden ingediend bij het Nederlandse parlement, de Staten van de Nederlandse Antillen en de Eilandsraden van Curaçao en Sint Maarten. Daarom zal op 15 december 2008 een rondetafelconferentie worden georganiseerd om het totale pakket aan wetgeving te toetsen aan de eerder overeengekomen criteria uit de slotverklaring.

Kijkend naar de planning hebben partijen besloten advies te vragen aan de Raad van State van het Koninkrijk hoe een versnelling naar de autonome status kan worden gerealiseerd. Dat is wenselijk omdat Land de Nederlandse Antillen feitelijk steeds meer ontmantelt. Ook wordt de Raad gevraagd te bezien hoe het wetgevingsproces kan worden verkort tot januari 2010, wanneer nieuwe Statenverkiezingen zouden moeten worden gehouden.

2010-heden

Rhuggenaath CuracaoFoto: Minbuza CC 2.0 Generic no changes made

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was al een zelfstandig land, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op 18 en 19 november was Curaçao aan de beurt. In april 2017 zijn er in Curaçao verkiezingen gehouden die gewonnen zijn door de liberale PAR van Eugene Rhuggenaath. Hij wordt de nieuwe premier en streeft goede verhoudingen met Nederland na. Oud premier Schotte wordt in juli 2017 veroordeeld tot 3 jaar cel wegens corruptie en witwassen, ook mag hij 5 jaar geen politiek ambt meer bekleden. In januari 2018 krijgen Aruba, Bonaire en Curacao te maken met exportverbod en een zee- lucht- en landblokkade van de eilanden door Venezuela. In 2020 is er onenigheid tussen Curacao en Nederland over de voorwaarden voor een Corona lening van Nederland aan curacao. In juni 2021 wordt Gilmar Pisas benoemd tot de nieuwe premier.

Slavernij

Monument slavenopstand CuracaoFoto: Charles Hoffman CC 2.0 Generic no changes made

Omdat de lokale indiaanse bevolking niet geschikt was als arbeidskracht werd de belangrijkste handelswaar de slavenhandel waarmee grote winsten gemaakt werden. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werden vanuit Afrika negerslaven naar Curaçao gevoerd. Deze werden verkocht aan de Engelse, Portugese en Spaanse kolonies waar grote aantallen arbeidskrachten nodig waren voor de enorme landbouwplantages. Rond 1660 was Curaçao uitgegroeid tot het centrum van de Caribische slavenhandel. Men denkt dat er in totaal ongeveer 100.000 slaven naar Curaçao verscheept zijn. Vanaf 1713 ging het bergafwaarts met de slavenhandel o.a. door de Engelse concurrentie. Op Curaçao waren in het algemeen steeds minder slaven nodig vanwege het ontbreken van grootschalige landbouw. In 1795 brak er onder leiding van de slaaf Tula een opstand onder de slaven uit. Aanleiding vormden de slechte leef- en werkomstandigheden op de plantages, maar al snel groeide het uit tot een opstand tegen de slavernij. Na twee weken werden de opstandelingen echter verslagen en Tula werd gedood.

Maar ook in het algemeen groeide het verzet tegen de mensenhandel en in 1818 sloot Holland een verdrag met Engeland om de slavenhandel tegen te gaan. Ondanks het feit dat de slavenhandel nog tot halverwege de negentiende eeuw doorging, werd al in 1821 de invoer van slaven op de koloniën verboden. In 1863 werd de slavernij in Holland afgeschaft maar de slaven bleven erg afhankelijk van hun vroegere meesters en de oude machtsverhoudingen bleven tot diep in de twintigste eeuw vrijwel ongewijzigd.

Hoe komt Curaçao aan de naam

Er bestaat een groot aantal theorieën waaronder de volgende:

- het eiland is vernoemd naar een vrucht die op het eiland voorkomt, de Corossol

- afgeleid van het woord Curacan dat voor langwerpig of machtig staat

- afgeleid van het woord Corauaçu, wat grote plantage of hoge berg betekent

- afgeleid van het Spaanse woord Corazón of het Portugese Coraçâo, dat hart betekent.

Bevolking

Curacao Spelende kinderenFoto: Publiek domein

De Hollanders deporteerden in de 17e eeuw de Spanjaarden en de meeste indianen. Begin 19e eeuw waren de laatste indianen verdwenen. Twintig jaar na de Hollanders vestigden zich Portugese (Sefardische) joden op Curaçao. Dit gebeurde na de val van de Hollandse kolonie in Brazilië in 1654. Een andere groep die zich op het eiland vestigde na de afschaffing van de slavernij, waren afstammelingen van de Afrikaanse slaven. Deze drie cultureel sterk verschillende bevolkingsgroepen hielden tot de komst van de raffinaderij begin 20e eeuw een bepaald bevolkingspatroon in stand. De vestiging van de Shell-raffinaderij in de jaren twintig van deze eeuw leidde tot een bevolkingsexplosie door immigratie uit de omliggende (ei)landen, Nederland, Portugal en het Midden-Oosten. De bevolking groeide van 37.000 in 1915 tot 91.000 in 1947. Daarvan waren er 25.000 van niet-Antilliaanse afkomst. Volgens de volkstelling van 1992 heeft Curaçao 144.000 inwoners. Illegalen meegerekend wonen er waarschijnlijk rond de 160.000 inwoners. Vijfentachtig procent daarvan is van Nederlands-Antilliaanse afkomst. Tien procent bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit een veelheid aan nationaliteiten waarvan de meeste Portugezen, Fransen en Engelsen zijn, afkomstig van andere Caribische eilanden. In 2017 telt Curacao 149.648 inwoners.

Taal

Papiamento

Frank Martinus ArionFoto: We El CC 3.0 Unported no changes made

Hoewel er in het Nederlands wordt lesgegeven, is het Papiaments voor de meeste mensen de moedertaal. De naam Papiamento is waarschijnlijk ontstaan uit het Portugese"papear" wat"gepraat" betekent. Het Papiaments is een typische mengtaal met Portugese en Spaanse grammatica en met veel woorden uit het Engels en het Nederlands. Het is waarschijnlijk in de zeventiende eeuw ontstaan, om de communicatie mogelijk te maken tussen slaven en meesters en tussen slaven onderling. Het wordt door alle sociale klassen gesproken en het is een onderdeel geworden van de eigen identiteit. De eerste basisschool waar de voertaal het Papiaments is, is inmiddels een feit. De oprichter van deze school is Frank Martinus Arion, een bekende Curaçaose schrijver. De meeste mensen op Curaçao spreken naast Nederlands en Papiaments ook nog vloeiend Spaans en Engels.

In maart 2007 erkenden Aruba, Bonaire en Curaçao het Papiaments als officiële taal naast het Nederlands en het Engels. Het had tien jaar geduurd voordat een wetsvoorstel hiertoe eindelijk werd aangenomen.

Godsdienst

Kerk CuracaoFoto: Michael Condouris CC 2.0 Generic no changes made

De Nederlandse kolonisten op Curaçao waren bijna allemaal protestant. Zij bemoeiden zich echter nauwelijks met de lokale bevolking en lieten het zendingswerk veelal over aan katholieke missionarissen. Als gevolg hiervan behoort de overgrote meerderheid (87%) van de huidige bevolking tot de rooms-katholieke kerk. Kenmerkend voor Curaçao is een aanzienlijke gemeenschap joden, afstammelingen van de Portugese (Sefardische) joden die in 1654 arriveerden vanuit Brazilië. Verder nog diverse kleine groeperingen zoals Jehova's getuigen, islamieten, methodisten en zevendedagadventisten.

Samenleving

Algemeen

Koenders bezoekt Staten van CuracaoFoto: Minbuza CC 2.0 Generic no changes made

De Nederlandse Antillen zijn een autonoom onderdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden en hebben een eigen regering. Alleen voor defensie en buitenlandse zaken is het Koninkrijk der Nederland verantwoordelijk. De Nederlandse Antillen hebben een"gevolmachtigd minister" benoemd die de eilanden in de Koninkrijksregering in Nederland vertegenwoordigt. De regering van de Nederlandse Antillen is gevestigd in de hoofdstad van de Nederlandse Antillen en Curaçao, Willemstad en wordt gevormd door een ministerraad en een gouverneur. De Antilliaanse ministerraad is verantwoording schuldig aan de volksvertegenwoordiging, de"Staten van de Nederlandse Antillen". De Staten van de Nederlandse Antillen bestaat uit 22 leden (Curaçao 14, Bonaire 3, Sint Maarten 3, Saba 1 en Sint-Eustatius 1). Samen met de gouverneur vormen zij de wetgevende macht. De leden van de Staten zijn afkomstig van de eilandsraden die weer een onderdeel zijn van het bestuur van elk eiland afzonderlijk. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Wikipedia Workshop op de universitiet van CuracaoFoto: Siryn CC 4.0 International no changes made

Katholieke missionarissen legden de basis voor het huidige onderwijs. Het Nederlandse systeem met kleuterschool, lagere school en voortgezet onderwijs op verschillende niveaus, wordt nog steeds gebruikt. Naast de"normale" vakken wordt er ook Papiaments onderwezen. Bovendien wordt er op veel scholen in de hogere klassen Engels en Spaans onderwezen. De voertaal is Nederlands, wat vooral in de eerste jaren van de lagere school voor veel kinderen problemen oplevert. Ze horen namelijk de eerste jaren van hun leven bijna alleen maar Papiaments. Uit een armoedeonderzoek in 1999 blijkt dat het aantal kinderen die de school niet afmaken explosief stijgt. Van 26% in de jaren tachtig, tot 42% begin jaren negentig en meer dan de helft -ruim 55%- anno 1999. Sinds 1979 heeft Curaçao een eigen universiteit met o.a. een juridische, een technische en een economische faculteit. Verder is er een pedagogische academie en een lerarenopleiding. Veel studenten studeren in Nederland of de Verenigde Staten.

Economie

Vergeleken met Latijns-Amerikaanse landen is Curaçao rijk en welvarend. Het inkomen per hoofd van de bevolking bedraagt gemiddeld 15.000 dollar per persoon per jaar (2014). De welvaart blijkt ook de lage kindersterfte, de hoge levensverwachting en zelfs uit het hoge aantal auto's, koelkasten en videoapparatuur per inwoner. Curaçao heeft de meeste verschillende economische activiteiten met de olieraffinaderij, de dokken en een groot scheepsreparatiebedrijf, heel veel banken en financiële offshore-bedrijven. Ook de handel, met uitgebreide taxfree-zones, neemt een grote plaats in.

Containerschip verlaat de haven van CuracaoFoto: We El in het publieke domein

De industrie biedt plaats aan ongeveer vijftien procent van de werkende bevolking. Tien procent van de bevolking werkt voor financiële instellingen en weer tien procent werkt in de bouwnijverheid. Verder is er een zeer groot ambtenarenapparaat; zeventig procent van de overheidsinkomsten gaat op aan ambtenarensalarissen. Volgens de officiële instanties is op Curaçao tien procent van de bevolking werkloos en in sommige achterstandswijken is de helft van de jongeren werkloos!(2014). Deze cijfers moeten echter met een grote korrel zout genomen worden omdat het vaak verouderde cijfers zijn en op Curaçao hebben veel werklozen regelmatig losse baantjes.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Algemeen

Toerisme CuracaoFoto: We El in het publieke domein

Toerisme is belangrijk op Curaçao, alleen veel minder dan op Aruba of Sint Maarten. In 2007 bezocht een recordaantal Nederlanders Curaçao, in totaal 100.384. Dat was een toename van 17,8% vergeleken met 2006. Deze toename is het gevolg van de daling in de ticketprijzen bij onder meer KLM. In totaal ontving Curaçao in 2007 299.730 toeristen, ook een record. Nederlanders vormden de grootste groep bezoekers, gevolgd door ruim 65.000 Venezolanen. Verder deden ruim 340.000 cruisetoeristen in 2007 Curaçao aan.

Curaçaosch museum

Het carillon, CuracaoFoto: Lswarte CC 3.0 Unported no changes made

Historisch museum gevestigd in een voormalig militair hospitaal. In de museumtuin zijn oude straatlantaarns, standbeelden en oude scheepskanonnen te vinden. Er zijn drie stijlkamers met 19e-eeuws Curaçaos meubilair en schilderijen van lokale en Nederlandse schilders. Verder is er een archeologisch-geologische afdeling.

Fort Amsterdam

Dit is het oudste nog bestaande bouwwerk van Curaçao. Men vindt er nu de Staten en de Ministerraad van de Nederlandse Antillen. Ook de ambtswoning van de gouverneur bevindt zich in het fort.

Christoffelpark

Christoffelpark CuracaoFoto: Frank Geerlings CC 4.0 International no changes made

Dit is een 3500 ha groot heuvelachtig natuurgebied in het westen van Curaçao. Alle wilde dieren die op Curaçao voorkomen zijn hier te vinden. In het park zijn drie autoroutes uitgezet. Vanaf de top van de Christoffelberg heeft men een schitterend uitzicht over Curaçao.

Curaçao Sea Aquarium

In 46 aquaria en een aantal buitenbassins zijn meer dan 400 soorten Caribische vissen en schelpdieren te zien. Men kan snorkel- en duikapparatuur huren om de vissen, haaien en schildpadden onderwater te bekijken. Het is ook mogelijk om al het moois via een glasbodemboot te bekijken. Verder is er elke dag een zeeleeuwenshow.

Grotten van Hato

Grotten van Hato CuracaoFoto: JERRYE AND ROY KLOTZ MD CC3.0 Unported no changes made

De Grotten van Hato beslaan een oppervlakte van 4.900 m2 en men kan er o.a. mooie druipsteenvormen en indiaanse muurschilderingen zien. Onder begeleiding van een gids kunnen de grotten bezocht worden.

Willemstad

Willemstad CuracaoFoto: Martin Falbisoner CC 4.0 International no changes made

Willemstad is de hoofdstad en tevens de grootste en belangrijkste stad van het ABC-eiland Curacao. UNESCO vindt dat de hele binnenstad van Willemstad een belangrijke bezienswaardigheid is en heeft het dus in 1997 op haar Werelderfgoedlijst geplaatst. Daardoor wordt de binnenstad op termijn beschermd tegen vernietiging. Dat de binnenstad ook zeer uniek is, zult u maar al te snel merken. De prachtige gekleurde huizen, die soms in typisch Amsterdamse grachtenstijl zijn gebouwd, zijn absoluut de moeite waard om te gaan bekijken. Maar Willemstad heeft meer te bieden. Wanneer u afreist richting de hoofdstad van Curacao zult u, als Nederlander, ook zeker een bezoekje moeten brengen aan Fort Amsterdam. Dit fort ligt ten zuidoosten van de Sint Annabaai en heeft vroeger gediend als verdedigingswerk, maar ook als hoofdkantoor van de West Indische Compagnie. Dit bouwwerk is in de 17e eeuw gebouwd door Johan van Walbeek. lee smeer op de Willemstad pagina op landenweb.

Jan Thiel baai

Jan Thiel Baai CuracaoFoto: Dronepicr CC 3.0 Unported no changes made

De Jan Thiel Baai is een van de bekendste toeristische bestemmingen op Curacao en staat wereldwijd bekend als duikhotspot. Naar gecertificeerde duikscholen hoeft u hier niet lang te zoeken, want die zijn er genoeg. Dus zowel beginnende, als ervaren duikers kunnen hier genieten van de prachtige onderwaterwereld van de Caribische Zee met haar kleurrijke koraal en de vele exotische vissoorten.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

CURACAO LINKS

Advertenties
• Curacao verre reizen van ANWB
• Curacao Tui Reizen
• Curacao Vliegtickets.nl
• bezienswaardigheden Curacao
• Curacao Hotels
• Rondreis Suriname en Curacao
• Vakantie Curacao
• Autoverhuur Sunny Cars Curacao
• Rondreis Curacao
• Boeken, ook tweedehands, over CURACAO bij Bol.com

Nuttige links

Curacao Reisfoto's
Curacao Reisstart (N+E)
Reisinformatie Curacao (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen