Landenweb.nl

PUERTO RICO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans, Engels
  Hoofdstad  San Juan
  Oppervlakte  8.875 km²
  Inwoners  3.655.628
  (mei 2019)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .pr
  Code.  PRI
  Tel.  +1-787 & +1-939

Geografie en Landschap

Geografie

Puerto Rico ligt omgeven door water tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en behoort tot de Grote Antillen. Puerto Rico is geassocieerd met de Verenigde Staten. Het hoofdeiland heeft een lengte van 175 km en is 55 km breed. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilanden. Met een totale oppervlakte van bijna 9000 km2 is Puerto Rico ongeveer drieënhalf keer zo klein als Nederland. Dichtstbijzijnd land is de westelijker gelegen Dominicaanse Republiek.

advertentie

Puerto Rico SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het landschap van Puerto Rico varieert. Er zijn witte stranden met palmen maar ook bergen, glooiende heuvels en zelfs stukken woestijnachtige gebieden. In het noorden zijn de uitgestrekte stranden, maar ook suikerrietplantages en tegen de bergheuvels tabaksvelden en bananenplantages. Het grootste deel van het eiland bestaat uit bergachtig landschap (60% van het land). Als een soort ruggengraat loopt door het midden van het eiland de Cordillera Central bergketen. Het hoogste punt van het land is Cerro de Punta (1338 m). Ook is er nog een gedeelte tropisch regenwoud in het oosten van Puerto Rico.

advertentie

Cerro de Punta, hoogste berg van Puerto RicoPhoto: Roca ruiz CC BY-SA 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Puerto Rico heeft een tropisch zeeklimaat. De temperatuur is vrij constant en zakt ook in het winterseizoen nagenoeg niet onder de 25 graden Celsius. Het verschil in neerslag tussen het noorden en het zuiden is aanzienlijk. Gemiddeld valt er in het noorden ruim 1500 mm per jaar. In het zuiden is de neerslag zelden meer dan 1000 mm per jaar. Het orkaan seizoen is van juni tot november. Men spreekt van een orkaan bij windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur (categorie I orkanen). De windsnelheden kunnen oplopen tot een verwoestende 250 kilometer per uur (categorie V orkanen).

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Het stuk tropische regenwoud (El Yunque) in het noordoosten van het eiland is uniek. Hier groeien 50 verschillende orchideeënsoorten en duizenden verschillende tropische plantensoorten. Aan de andere kant van het eiland, in het zuidwesten, is het zo droog dat ook daar een zeer speciale vegetatie te vinden is. Op de droogste plekken zijn cactusvelden te vinden. Iets verder aan de kust zijn er mangrovebossen en palmen. De nationale bloem van Puerto Rico is de 'flor de maga' en de nationale boom is de kapokboom.

Dieren

De eilanden worden bewoond door een groot arsenaal aan kleine reptielen. Zo zijn er tientallen hagedissensoorten. Ook zijn er diverse leguanensoorten. Van deze reptielen is al een aantal exemplaren op het eiland gevonden met een lengte van meer dan anderhalve meter.

Als officieus nationaal dier heeft Puerto Rico de coquikikker. Dit kleine beestje, dat lijkt op onze kikker, wordt buiten Puerto Rico bijna nooit gevonden.

Naast de dierenwereld op het land zijn er in de wateren rondom Puerto Rico veel waterdieren, ondermeer de zeekoe, barracuda, kreeft en allerlei (sub)tropische vissen. DE nationale vogel van Puerto Rico is de Puerto Rico spindalis.

Geschiedenis

Algemeen

Toen Christopher Columbus in 1493 in Puerto Rico arriveerde, werd het eiland bewoond door Taíno-indianen. Zij noemden het land Borinquén. Deze naam werd later veranderd in San Juan, vernoemd naar de baptist St.-Johannes. In de periode dat Puerto Rico onder Spaans gezag viel, kreeg het haar huidige naam Puerto Rico (Rijke Haven). Op dat moment was de Taíno Agüeybaná II een van de belangrijkste leiders (caciques) op het eiland, en hij leidde dan ook de Taino-opstand van 1511 tegen de Spaanse conquistadores onder leiding van Juan Ponce de León.

In 1897 werd het land onafhankelijk van Spanje. Door de oorlog tussen Spanje en Amerika en het daaruit voortkomende vredesverdrag van Parijs, werd Puerto Rico in 1899 onder gezag van de VS gesteld. Het gezag van de Amerikanen leidde er in 1917 toe dat alle Puerto Ricanen het Amerikaanse burgerschap verkregen. Halverwege de vorige eeuw konden de inwoners van Puerto Rico hun eigen gouverneur kiezen. De eerste gouverneur was van 1949 tot 1965 Luis Muñoz Marín.

De burgers van Puerto Rico hebben dezelfde rechten als een Amerikaanse burger. Maar de inwoners van Puerto Rico mogen niet stemmen voor de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Daar tegenover staat dan er geen inkomstenbelasting aan de Verenigde Staten betaald hoeft te worden.

21e eeuw

In november 2000 wordt Sila Calderón gekozen als eerste vrouwelijke gouverneur.

Zij wordt in november 2004 opgevolgd door Anibal Acevedo Vila. In 2006 verwerpt het hooggerechtshof van de Verenigde Staten het verzoek tot stemrecht voor de presidentsverkiezingen van inwoners van Puerto Rico. In november 2008 wint Luis Fortuño de verkiezingen. Sinds januari 2013 is Alejandro Garcia Padilla gouverneur. In januari 2017 wordt hij opgevolgde door Ricardo Rosselo. In september 2017 wordt Puerto Rico geteisterd door twee zware stormen. De Verenigde Staten en met name president Trump worden bekritiseerd vanwege de trage en geringe hulpverlening.

Bevolking

In 2017 wonen er 3.351.827 miljoen mensen in Puerto Rico. De bevolkingsdichtheid is hierdoor groter dan die van welke staat in de Verenigde Staten van Amerika dan ook. De meerderheid van de bevolking bestaat uit een mix van Afrikanen, Spanjaarden, Amerikanen en indianen.

Taal

Puerto Rico is officieel tweetalig sinds 1898. Deze talen zijn het Spaans en het Engels. Op straat wordt over het algemeen Spaans gesproken.

Godsdienst

85 % van de inwoners van Puerto Rico beschouwt zichzelf al rooms-katholiek. Er zijn invloeden van de oude Taino religie en spiritualiteit van de vroegere Afrikaanse slaven. Hierdoor heeft het rooms-katholicisme van Puerto Rico een speciale inslag en is anders dan ander katholieke gemeenschappen. De rest van de bevolking is overwegend protestants, vaak sektarisch.

Samenleving

Puerto Rico heeft een zelfde soort bestuur als de VS. Er is een eigen gekozen senaat en een huis van afgevaardigden. Een gouverneur staat aan het hoofd van deze regering. Puerto Rico maakt sinds 1951 deel uit van het Gemenebest van de Verenigde Staten met zelfbestuur over alle interne aangelegenheden. Voor wat betreft defensie en buitenlandse politiek valt het onder de invloed van de Verenigde Staten. Inwoners van het eiland zijn Amerikaans staatsburger, maar hebben geen stemrecht. In het congres van de Verenigde Staten is Puerto Rico wel vertegenwoordigd, maar niet meer dan als toehoorder. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economie van Puerto Rico heeft zich ontwikkeld van een koloniale agrarische economie tot een economie waarin industrie en de dienstensector zijn uitgegroeid tot de belangrijkste peilers. Het BNP per hoofd van de bevolking ligt op 39.400 $ per jaar (2017). Lager dan inkomens in de Verenigde Staten of Europa, maar veel hoger dan dat van de omringende eilanden.

De farmaceutische en de petrochemische industrie de belangrijkste inkomensbronnen van het land. Van de agrarische producten zijn het meest in het oog vallend de rum en sigaren die op het eiland nog traditioneel gemaakt worden.

De dienstensector als geheel neemt meer dan 50% van het Bruto Nationaal Product voor haar rekening. De financiële sector en het toerisme worden steeds belangrijker.

Vakantie en Bezienswaardigheden

San Juan is de bruisende hoofdstad van Puerto Rico. De binnenstad is Unesco werelderfgoed. De straten hier zijn geplaveid met blauwe kasseien van adoquine, overdekt met slakken.

De stad heeft meer dan 400 zorgvuldig gerestaureerd 16e-en 17e-eeuwse Spaanse koloniale gebouwen. De oude wijk van San Juan trekt veel toeristen, die ook genieten van de casino's, mooie stranden en tropisch klimaat. In San Juan vind je ook het El Morro, dat is een 16e-eeuws fort. De bouw van het Castillo San Felipe del Morro begon in 1540, toen koning Karel V van Spanje opdracht gaf voor de bouw, met inbegrip van de omringende muren. Het geheel werd voltooid in 1589. Het grootste deel van de muren in het fort werden later toegevoegd, in de periode tussen 1760 en 1780. Het fort ligt imposant 140 meter boven de zee. Het fort is een doolhof van tunnels, kerkers, kazernes, buitenposten en hellingen. Het uitzicht over de baai van San Juan Bay is spectaculair. Verder zijn er in San Juan nog mooie kerken en musea te zien.

El Yunque is enige tropische regenwoud in het nationale parken systeem van de VS. Op twee uur rijden van San Juan ligt dit weelderige, bergachtig terrein. Je kunt hier lopen in de overvloedige flora van het regenwoud. Er zijn veel wandelpaden, variërend van gemakkelijke wandelingen tot moeilijke beklimmingen. Je kunt ook een duik maken onder een waterval. Dit is een deel van Puerto Rico dat al eeuwenlang niet is veranderd.

De grotten van Camuy zijn een van de grootste grottenstelsels ter wereld en de grootste op het westelijk halfrond. Deze grotten liggen in het noordwesten van Puerto Rico. De grotten hier zijn onderdeel van een groot netwerk van natuurlijke kalksteen grotten en ondergrondse waterkanalen doorsneden door de ondergrondse rivier de Camuy River, de op drie na grootste onderwaterrivier ter wereld. Het grottenstelsel werd ontdekt in 1958. Er is meer dan 16 km met 220 grotten en 17 ingangen in kaart gebracht, maar deskundigen schatten dat er 800 grotten in dit systeem zijn. Slechts een klein deel van het grottencomplex is open voor het publiek.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

PUERTO RICO LINKS

Advertenties
• Puerto Rico Vliegtickets.nl
• Puerto Rico Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Puerto Rico
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Dieren in Puerto Rico (N)
Puerto Rico Startnederland (N+E)
Reisinformatie Puerto Rico (N)
Reizendoejezo - Puerto Rico (N)
Startpagina Puerto Rico (N)
Telefoongids Puerto Rico
Willgoto Puerto Rico (N)

Bronnen

Peffer, R / Puerto Rico

Levy,P / Puerto Rico,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems