Landenweb.nl

PUERTO RICO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans, Engels
  Hoofdstad  San Juan
  Oppervlakte  8.875 km²
  Inwoners  2,731,732
  (2021)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .pr
  Code.  PRI
  Tel.  +1-787 & +1-939

To read about PUERTO RICO in English - click here

Hotels Trivago

Geografie en Landschap

Geografie

Puerto Rico ligt omgeven door water tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en behoort tot de Grote Antillen. Puerto Rico is geassocieerd met de Verenigde Staten. Het hoofdeiland heeft een lengte van 175 km en is 55 km breed. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilanden. Met een totale oppervlakte van bijna 9000 km2 is Puerto Rico ongeveer drieënhalf keer zo klein als Nederland. Dichtstbijzijnd land is de westelijker gelegen Dominicaanse Republiek.

advertentie

Puerto Rico SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het landschap van Puerto Rico varieert. Er zijn witte stranden met palmen maar ook bergen, glooiende heuvels en zelfs stukken woestijnachtige gebieden. In het noorden zijn de uitgestrekte stranden, maar ook suikerrietplantages en tegen de bergheuvels tabaksvelden en bananenplantages. Het grootste deel van het eiland bestaat uit bergachtig landschap (60% van het land). Als een soort ruggengraat loopt door het midden van het eiland de Cordillera Central bergketen. Het hoogste punt van het land is Cerro de Punta (1338 m). Ook is er nog een gedeelte tropisch regenwoud in het oosten van Puerto Rico.

advertentie

Cerro de Punta, hoogste berg van Puerto RicoPhoto: Roca ruiz CC BY-SA 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Puerto Rico heeft een tropisch zeeklimaat. De temperatuur is vrij constant en zakt ook in het winterseizoen nagenoeg niet onder de 25 graden Celsius. Het verschil in neerslag tussen het noorden en het zuiden is aanzienlijk. Gemiddeld valt er in het noorden ruim 1500 mm per jaar. In het zuiden is de neerslag zelden meer dan 1000 mm per jaar. Het orkaan seizoen is van juni tot november. Men spreekt van een orkaan bij windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur (categorie I orkanen). De windsnelheden kunnen oplopen tot een verwoestende 250 kilometer per uur (categorie V orkanen).

Planten en Dieren

Planten

Het stuk tropische regenwoud (El Yunque) in het noordoosten van het eiland is uniek. Hier groeien 50 verschillende orchideeënsoorten en duizenden verschillende tropische plantensoorten. Aan de andere kant van het eiland, in het zuidwesten, is het zo droog dat ook daar een zeer speciale vegetatie te vinden is. Op de droogste plekken zijn cactusvelden te vinden. Iets verder aan de kust zijn er mangrovebossen en palmen. De nationale bloem van Puerto Rico is de 'flor de maga' en de nationale boom is de kapokboom.

Dieren

De eilanden worden bewoond door een groot arsenaal aan kleine reptielen. Zo zijn er tientallen hagedissensoorten. Ook zijn er diverse leguanensoorten. Van deze reptielen is al een aantal exemplaren op het eiland gevonden met een lengte van meer dan anderhalve meter.

Als officieus nationaal dier heeft Puerto Rico de coquikikker. Dit kleine beestje, dat lijkt op onze kikker, wordt buiten Puerto Rico bijna nooit gevonden.

Naast de dierenwereld op het land zijn er in de wateren rondom Puerto Rico veel waterdieren, ondermeer de zeekoe, barracuda, kreeft en allerlei (sub)tropische vissen. DE nationale vogel van Puerto Rico is de Puerto Rico spindalis.

PUERTO RICO LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl – Puerto Rico
• Puerto Rico Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Puerto Rico
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over PUERTO RICO bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Puerto Rico (N)
Puerto Rico Startnederland (N+E)
Reisinformatie Puerto Rico (N)
Reizendoejezo - Puerto Rico (N)

Bronnen

Peffer, R / Puerto Rico

Levy,P / Puerto Rico,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems