Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalSpaans, Engels
   HoofdstadSan Juan
   Oppervlakte8.875 kmĀ²
   Inwoners3.655.628 (mei 2019)
   MunteenheidAmerikaanse dollar (USD)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..pr | PRI | +1-787 & +1-939

Algemeen

Puerto Rico ligt omgeven door water tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan en behoort tot de Grote Antillen. Puerto Rico is geassocieerd met de Verenigde Staten. Het hoofdeiland heeft een lengte van 175 km en is 55 km breed. Daarnaast zijn er nog een paar kleine eilanden. Met een totale oppervlakte van bijna 9000 km2 is Puerto Rico ongeveer drieënhalf keer zo klein als Nederland. Dichtstbijzijnd land is de westelijker gelegen Dominicaanse Republiek.

Puerto Rico: Satellietfoto Publiek Domein

Landschap

Het landschap van Puerto Rico varieert. Er zijn witte stranden met palmen maar ook bergen, glooiende heuvels en zelfs stukken woestijnachtige gebieden. In het noorden zijn de uitgestrekte stranden, maar ook suikerrietplantages en tegen de bergheuvels tabaksvelden en bananenplantages. Het grootste deel van het eiland bestaat uit bergachtig landschap (60% van het land). Als een soort ruggengraat loopt door het midden van het eiland de Cordillera Central bergketen. Het hoogste punt van het land is Cerro de Punta (1338 m). Ook is er nog een gedeelte tropisch regenwoud in het oosten van Puerto Rico.

Cerro de Punta, hoogste berg van Puerto Rico

Roca ruiz, CC BY-SA 2.0 no changes made

Klimaat

Puerto Rico heeft een tropisch zeeklimaat. De temperatuur is vrij constant en zakt ook in het winterseizoen nagenoeg niet onder de 25 graden Celsius. Het verschil in neerslag tussen het noorden en het zuiden is aanzienlijk. Gemiddeld valt er in het noorden ruim 1500 mm per jaar. In het zuiden is de neerslag zelden meer dan 1000 mm per jaar. Het orkaan seizoen is van juni tot november. Men spreekt van een orkaan bij windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur (categorie I orkanen). De windsnelheden kunnen oplopen tot een verwoestende 250 kilometer per uur (categorie V orkanen).

Planten

Het stuk tropische regenwoud (El Yunque) in het noordoosten van het eiland is uniek. Hier groeien 50 verschillende orchideeënsoorten en duizenden verschillende tropische plantensoorten. Aan de andere kant van het eiland, in het zuidwesten, is het zo droog dat ook daar een zeer speciale vegetatie te vinden is. Op de droogste plekken zijn cactusvelden te vinden. Iets verder aan de kust zijn er mangrovebossen en palmen. De nationale bloem van Puerto Rico is de 'flor de maga' en de nationale boom is de kapokboom.

Dieren

De eilanden worden bewoond door een groot arsenaal aan kleine reptielen. Zo zijn er tientallen hagedissensoorten. Ook zijn er diverse leguanensoorten. Van deze reptielen is al een aantal exemplaren op het eiland gevonden met een lengte van meer dan anderhalve meter.

Als officieus nationaal dier heeft Puerto Rico de coquikikker. Dit kleine beestje, dat lijkt op onze kikker, wordt buiten Puerto Rico bijna nooit gevonden.

Naast de dierenwereld op het land zijn er in de wateren rondom Puerto Rico veel waterdieren, ondermeer de zeekoe, barracuda, kreeft en allerlei (sub)tropische vissen. DE nationale vogel van Puerto Rico is de Puerto Rico spindalis.

PUERTO RICO LINKS

Advertenties
• Puerto Rico Vliegtickets.nl
• Cruises Puerto Rico Kras Reizen
• Puerto Rico Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Puerto Rico
• Puerto Rico Hotels
• Ferry overtochten van en naar Puerto Rico
• Puerto Rico Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Puerto Rico (N)
Puerto Rico Startnederland (N+E)
Reisinformatie Puerto Rico (N)
Reizendoejezo - Puerto Rico (N)
Startpagina Puerto Rico (N)
Telefoongids Puerto Rico
Willgoto Puerto Rico (N)
Schrijf uw artikel over PUERTO RICO

Bronnen


Peffer, R / Puerto Rico

Levy,P / Puerto Rico,

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems