Landenweb.nl

JAMAICA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Kingston
  Oppervlakte  10.991 km²
  Inwoners  2,982,842
  (2021)
  Munteenheid  Jamaicaanse dollar
  (JMD)
  Tijdsverschil  -6
  Web  .jm
  Code.  JMC
  Tel.  +876

To read about JAMAICA in English - click here

Jamaica Tui Reizen

Geografie en Landschap

Geografie

Jamaica (in het Arawak: xaymaca = land van bos en water) is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest op het gelijknamige eiland in de Caribische Zee. Het is een eiland van de Grote Antillen en ligt 160 kilometer ten westen van Hispaniola, 145 kilometer ten zuiden van Cuba, 160 kilometer ten westen van Haïti en 960 kilometer ten zuiden van Miami in de Verenigde Staten.

advertentie

Jamaica Satellietfoto NASAFoto: Publiek domein

Jamaica heeft een totale oppervlakte van 10.991 km2 en dat is ruim een kwart van Nederland. Het eiland is 235 kilometer lang en varieert van 35 tot maximaal 82 kilometer breed en heeft een kustlijn van ongeveer 1022 kilometer. Het is qua grootte het derde eiland van het Caribisch gebied na Cuba en Hispaniola, dat bestaat uit de landen Haïti en de Dominicaanse republiek. Tot Jamaica behoren de eilandengroepen Morant Cay en Pedro Cay ten zuiden van het eiland.

advertentie

Landschap

Jamaica is zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan toen door een opwaartse druk en een daling van de zeespiegel veel vulkaankegels boven zeeniveau kwamen te liggen. Een van deze vulkaankegels zou later Jamaica worden. De eilanden die zo ontstonden werden daarna geleidelijk aan omringd door gordels van koraalkalksteen. Jamaica is vrij bergachtig, meer dan de helft van het eiland ligt meer dan 300 meter boven de zeespiegel en meer dan 100 vierkante kilometer ligt boven de 1500 meter. In het binnenland loopt en van oost naar west lopende bergketen. Daarom heen sterk in hoogte verschillende kustvlakten, van vlak tot bergachtig met toppen van 1366 en 1923 meter hoog. In het zuidwesten liggen de beroemde langgerekte zandstranden. De rest van de kust is kan zeer steil zijn met grote en kleine baaien. De hoofdstad Kingston ligt aan een baai in het zuidoosten van het eiland.

Het noordoosten is het hoogste gedeelte van het eiland met als hoogste top van de Blue Mountains de Blue Mountain Peak met 2256 meter. De Blue Mountains rijzen binnen achttien kilometer van zeeniveau naar ca. 2300 meter hoogte.

advertentie

Blue Mountains, JamaicaFoto: Wolmadrian in het publieke domein

Een kalksteenplateau met karstverschijnselen (Cockpit Country) in het westelijke deel van het eiland beslaat ruim tweederde van het eiland. Het beboste landschap is bezaaid met gaten die door erosie zijn ontstaan. Ook vinden we hier uitgebreide grottenstelsels. Ongeveer vijf procent van de totale oppervlakte bestaat uit laagland. Aan de noordkust ligt een koraalrif dat de kust daar beschermt tegen de golven.

Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland. Sommige rivieren verdwijnen ineens onder de grond en komen kilometers verder weer boven de grond. De rivieren in het noorden zijn vaak smal met vele stroomversnellingen en watervallen. De rivieren in het zuiden zijn breder en stromen wat minder hard. In de zomer drogen de meeste rivieren op. Alleen de langste (ca. 80 km) rivier van Jamaica, de Black River, is enigszins bevaarbaar. Andere rivieren zijn de White River, de Rio Grande en de Martha Brae. In het zuidwesten ligt ook nog een uitgestrekt moerassengebied, de “Great Morass”.

Jamaica ligt in een aardbevingenzone: in 1692 werd Port Royal verwoest en in 1907 Kingston.

advertentie

JAMAICA LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Jamaica
• Jamaica Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Jamaica-rondreis
• Jamaica Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Jamaica
• Boeken, ook tweedehands, over JAMAICA bij Bol.com

Nuttige links

Jamaica Start België (N+E)
Reisinformatie Jamaica (N)
Reizendoejezo - Jamaica (N)

Bronnen

Baker, C. / Jamaica

Lonely Planet

Baker, C. / Jamaica

Kosmos-Z&K

Bayer, M. / Jamaica

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Helm, R. van der / Jamaica

Elmar

Jamaica

Cambium

Wilkins, F./ Jamaica

Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems