JAMAICA   
To read about JAMAICA in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadKingston
   Oppervlakte10.991 km²
   Inwoners2.905.339 (mei 2019)
   MunteenheidJamaicaanse dollar (JMD)
   Tijdsverschil-6
   Web | Code | Tel..jm | JMC | +876

Algemeen

Jamaica (in het Arawak: xaymaca = land van bos en water) is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest op het gelijknamige eiland in de Caribische Zee. Het is een eiland van de Grote Antillen en ligt 160 kilometer ten westen van Hispaniola, 145 kilometer ten zuiden van Cuba, 160 kilometer ten westen van Haïti en 960 kilometer ten zuiden van Miami in de Verenigde Staten.

Jamaica Satellietfoto NASAFoto:publiek domein

Jamaica heeft een totale oppervlakte van 10.991 km2 en dat is ruim een kwart van Nederland. Het eiland is 235 kilometer lang en varieert van 35 tot maximaal 82 kilometer breed en heeft een kustlijn van ongeveer 1022 kilometer. Het is qua grootte het derde eiland van het Caribisch gebied na Cuba en Hispaniola, dat bestaat uit de landen Haïti en de Dominicaanse republiek. Tot Jamaica behoren de eilandengroepen Morant Cay en Pedro Cay ten zuiden van het eiland.
Jamaica is zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan toen door een opwaartse druk en een daling van de zeespiegel veel vulkaankegels boven zeeniveau kwamen te liggen. Een van deze vulkaankegels zou later Jamaica worden. De eilanden die zo ontstonden werden daarna geleidelijk aan omringd door gordels van koraalkalksteen. Jamaica is vrij bergachtig, meer dan de helft van het eiland ligt meer dan 300 meter boven de zeespiegel en meer dan 100 vierkante kilometer ligt boven de 1500 meter. In het binnenland loopt en van oost naar west lopende bergketen. Daarom heen sterk in hoogte verschillende kustvlakten, van vlak tot bergachtig met toppen van 1366 en 1923 meter hoog. In het zuidwesten liggen de beroemde langgerekte zandstranden. De rest van de kust is kan zeer steil zijn met grote en kleine baaien. De hoofdstad Kingston ligt aan een baai in het zuidoosten van het eiland.

Het noordoosten is het hoogste gedeelte van het eiland met als hoogste top van de Blue Mountains de Blue Mountain Peak met 2256 meter. De Blue Mountains rijzen binnen achttien kilometer van zeeniveau naar ca. 2300 meter hoogte.

Blue Mountains, JamaicaFoto: Wolmadrian in het publieke domein

Een kalksteenplateau met karstverschijnselen (Cockpit Country) in het westelijke deel van het eiland beslaat ruim tweederde van het eiland. Het beboste landschap is bezaaid met gaten die door erosie zijn ontstaan. Ook vinden we hier uitgebreide grottenstelsels. Ongeveer vijf procent van de totale oppervlakte bestaat uit laagland. Aan de noordkust ligt een koraalrif dat de kust daar beschermt tegen de golven.
Er lopen meer dan 120 rivieren over het eiland. Sommige rivieren verdwijnen ineens onder de grond en komen kilometers verder weer boven de grond. De rivieren in het noorden zijn vaak smal met vele stroomversnellingen en watervallen. De rivieren in het zuiden zijn breder en stromen wat minder hard. In de zomer drogen de meeste rivieren op. Alleen de langste (ca. 80 km) rivier van Jamaica, de Black River, is enigszins bevaarbaar. Andere rivieren zijn de White River, de Rio Grande en de Martha Brae. In het zuidwesten ligt ook nog een uitgestrekt moerassengebied, de “Great Morass”.
Jamaica ligt in een aardbevingenzone: in 1692 werd Port Royal verwoest en in 1907 Kingston.

To read about JAMAICA in English - click here

JAMAICA LINKS

Advertenties
• Jamaica Vliegtickets.nl
• D-Reizen Jamaica
• Jamaica Kras Reizen
• Jamaica Vliegvakanties WTC
• Jamaica Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Jamaica
• Jamaica Vliegtickets Tix.nl
• Jamaica Hotels

Nuttige links

Jamaica Reisfoto's
Jamaica Start België (N+E)
Reisinformatie Jamaica (N)
Reizendoejezo - Jamaica (N)
Telefoongids Jamaica
Willgoto Jamaica (N)
Artikelen en Reisverhalen over JAMAICA
  Jamaica no problem

Bronnen

Baker, C. / Jamaica
Lonely Planet

Baker, C. / Jamaica
Kosmos-Z&K

Bayer, M. / Jamaica
Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Helm, R. van der / Jamaica
Elmar

Jamaica
Cambium

Wilkins, F./ Jamaica
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems