Landenweb.nl

BELIZE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Belmopan
  Oppervlakte  22.966 km²
  Inwoners  404,914
  (2021)
  Munteenheid  Belizaanse dollar
  (BZD)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .bz
  Code.  BLZ
  Tel.  +501

To read about BELIZE in English - click here

Combineer een reis naar Mexico met Belize

Geografie en Landschap

Geografie

Belize (het vroegere Brits-Honduras), is een parlementaire democratie binnen het Gemenebest van Naties, en is gelegen op het schiereiland Yucatán aan de oostkust van Midden-Amerika. Belize grenst in het noorden aan Mexico (250 km), in het westen en zuiden aan Guatemala (266 km) en in het oosten aan de Caribische Zee.

advertentie

Satellietfoto BelizePhoto:Publiek Domein

De totale oppervlakte van Belize bedraagt 22.965 km2. Het vasteland van Belize is 288 kilometer lang en maximaal 109 kilometer breed. Na El Salvador is Belize het kleinste land van Midden-Amerika. De Amerikaanse steden Miami, Houston en New Orleans liggen op ca. 1200 kilometer.

Voor de 280 kilometer lange kust liggen koraalriffen en meer dan 200 zogenaamde"cays", uit koraal bestaande zandige palmeneilandjes. Ambergris Caye is de grootste en is 40 km lang en maximaal 7,2 kilometer breed. Voor de kust van Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld (360 kilometer lang) en het grootste op het westelijk halfrond. Alleen het Grote Barrière Rif bij Australië is nog langer. Drie van vier grote atollen op het westelijk halfrond liggen voor de kust van Belize.

advertentie

Landschap

De kuststreek en het noordelijke deel van het vasteland zijn vlak, maar het zuiden en het westen (Mayagebergte) stijgt snel naar gemiddeld 1000 meter hoogte. Het hoogste punt van Belize is de Victoria Peak met 1120 meter. Het Mayagebergte beslaat in totaal ca. eenderde van de totale oppervlakte van Belize.

advertentie

Belize Blue HolePhoto: Publiek domein

Belize wordt door vele rivieren doorsneden, die voor het merendeel ontspringen op het centrale bergmassief, het Mayagebergte. Enkele rivieren zijn te bevaren en worden onder andere gebruikt voor het transport van hout, b.v. Blue Creek, Rio Hondo, New River, Belize River, Sibun River, Macal River, Rio Grande, Moho River, Tumex River en Sarston River. De Belize River verdeelt het land in twee helften. Rond de meeste rivieren liggen moerassen en ondiepe zoetwater-lagunes, met name in de noordelijke kuststreek.

Bijzonder zijn de vele grotten en grotsystemen. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw worden ze in kaart gebracht en onderzocht. Op dit moment zijn er meer dan 300 onderzocht en meer dan 150 kilometer onderaardse gangen zijn in kaart gebracht, o.a. de Cebada en Petroglyph grotten, twee van de grootste grotten ter wereld. Grotten zijn in het hele land te vinden maar het meest in het zuiden en westen van Belize. Voor de kust liggen ook nog onderwatergrotten, o.a. de Blue Hole en de Giant Cave, een van de langste onderwatergrotten ter wereld. Al deze grotten speelden een belangrijke rol in de Maya-mythologie.

Tropisch oerwoud bedekt ca. 45% van de oppervlakte van Belize.

De hoofdstad van Belize is Belmopan met ca. 40.000 inwoners. Belmopan werd gesticht in 1970 nadat Belize City grotendeels verwoest was door de orkaan Hattie. Belangrijke steden zijn verder Corozal Town, Orange Walk Town, Belize City, San Pedro Town, San Ignacio, Benque Viejo del Carmen, Dangriga en Punta Gorda.

advertentie

BELIZE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Belize VliegenNaar
• Bouw je eigen Belize Rondreis
• Djoser Rondreis Belize
• Hotels Belize
• Autoverhuur Sunny Cars Belize
• Rondreis Midden-Amerika
• Boeken, ook tweedehands, over BELIZE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Belize (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, Maya ruïnes, foto's Belize (N)
Reisinformatie Belize (N)
Reizendoejezo - Belize (N)
Startpagina Belize (N)

Bronnen

Belize

APA

Bradbury, A. / Belize

Bradt

Eltringham, P. / The rough guide to Belize

Rough Guides

Mallan, C. / Belize handbook

Moon Publications

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems