Landenweb.nl

BANGLADESH
Bevolking

To read about BANGLADESH in English - click here

Bevolking

advertentie

Bangladesh VrouwenPhoto: Ashraf Siddiqui CC 2.0 Generic no changes made

In Bangladesh wonen naar schatting 158 miljoen mensen (2017). Hoewel een van de kleinste landen in de regio, is Bangladesh qua inwoneraantal het negende land van de wereld. Voor de regering staat geboortebeperking hoog in het vaandel; kregen vrouwen rond 1970 nog zeven kinderen, nu ligt dat rond de drie kinderen.

Bangladesh is met ca. 1.069 inwoners per km2 een van de dichtst bevolkte landen ter wereld. De meeste mensen wonen in lintvormige plaatsen langs de rivieroevers, met als grootste steden Dhaka, Chittagong en Khulna.

Bangladesh heeft een zeer jonge bevolking: ongeveer 28% van de bevolking is niet ouder dan vijftien jaar.

Bangladesh bestaat voor ca. 98% uit Bengalezen, die etnisch en qua taal een eenheid vormen.

Minderheden vormen Rohingya’s, uit India afkomstige islamitische Bihari’s en de Jummas, dertien etnische groepen, waarvan de Chakma’s en de Santals de belangrijkste zijn.

advertentie

Huis van de Khasia-stam in Jaflong Sylhet, BangladeshPhoto: Shahnoor Habib Munmun CC 3.0 Unported no changes made

De tribale bevolking van Bangladesh bestaat uit ca. 1 miljoen personen. De meeste stammen leven in het heuvelachtige noorden van Mymensingh, de Sylhet-regio en de bosrijke Chittagong Hill Tracts. Andere stammen leven in verstedelijkte gebieden als Chittagong en Cox’s Bazar. De stammen van Mymensingh waren oorspronkelijk nomaden uit Oost-India, die van de Chittagong Hill Tracts komen van Myanmar (Birma).

In de Chittagong Hill Tracts leven Chakma, Mogh, Mru, Murung, Mizo, Kuki, Bam, Tripura, Sak, Tangchangya, Shandu, Banjugi en Pankhar.

De Chakma’s en de Mogh zijn de grootste groepen en behoren tot de Jummas, een verzameling van stammen die het land bewerken via het ‘slash and burn’-principe.

In de Sylhet-regio leven de Kashias, Pangous en Manipuris. De Garos (of Mandi zoals ze zichzelf noemen), Hanjongis, Hadis, Dahuis, Palais en Buna’s leven in het noordelijke Mymensingh, Haluaghat, Sreebardi, Kalkamanda en de Garo Hills.

Veel arbeiders op de theeplantages zijn van de Santal en Oraon stammen.

Andere stammen, zoals de Kochis, Hus, Mundus en de Rajbansis wonen in stedelijke gebieden in Rangpur, Dinajpur, Bogra, Rajshahi, Noakhali, Comilla en Bakerganj.

advertentie

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Bangladesh
• Bagladesh Vliegtickets.nl
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)
Willgoto Bangladesh (N)