Landenweb.nl

BANGLADESH
Taal

To read about BANGLADESH in English - click here

Hotels Bangladesh

Taal

advertentie

Bengali

Photo: Aftabuzzaman CC 3.0 Unported no changes made

De officiële taal van Bangladesh, maar ook van de Indiase staat West-Bengalen, is het Bengali (ook wel Bangla genoemd). Verder zijn er ook nog Bengaals-sprekende gemeenschappen in de Indiase staten Assam en Tripura en bij immigrantenbevolking in het westen en het Midden-Oosten. Met meer dan 200 miljoen sprekers staat het Bengali in de top tien van meest gesproken talen in de wereld. Daarnaast spreekt men in Bangladesh ook nog Engels, Urdu en Hindi.

Het Bengali is de meest oostelijke Indo-Europese taal, met roots in het Prakit, de meest gesproken vorm van het Pali, de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Theravada boeddhisme.

Het Bengali lijkt sterk op het Hindi, met alleen wat variatie in de uitspraak. De woordenschat werd nog verder uitgebreid door de contacten met Europese handelaren en kooplieden. De uitspraak van het Bengali wordt bemoeilijkt door het feit dat er een aantal subtiele klanken in voorkomen die in het Nederlands of Engels niet voorkomen.

Toch zijn er twee duidelijke stijlen van het Bengali te onderscheiden: het ‘Sadhubhasa’, het ‘elegante’ Bengali, en het ‘Chaltibhasa’, het ‘gangbare’ Bengali. Het Chaltibhasa ontwikkelde zich pas gedurende de 20e eeuw en is gebaseerd op de verfijnde uitspraak van de gestudeerden rond Calcutta in India. De verschillen tussen de twee stijlen zijn zeer subtiel, maar men kan elkaar wel goed verstaan. De woordenschat is ongeveer gelijk, hoewel er wat verschillen zijn in de uitspraak en de vervoeging van werkwoorden.

Het Chaltibhasa werd voor het eerst algemeen gebruikt gedurende de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog. Vandaag de dag is het Chaltibhasa in de gewone taal vrijwel volledig vervangen door het Sadhubhasa. Toch wordt het Chaltibhasa nog steeds gebruikt in het onderwijs. Het verschil tussen de twee stijlen kan vergeleken worden met het Shakespeareaanse, aristocratische Engels en het Engels van de arbeidersklasse in Engeland.

Enkele woorden en zinnen, waarvan sommige duidelijk beïnvloed zijn door het Engels:

advertentie

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Trivago
• Hotels Bangladesh
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh

Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh

Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems