BANGLADESH   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Witte Lelie Foto:Publiek domein

Het tropische en subtropische klimaat zorgt voor een uitbundige, gevarieerde flora. Overal zijn fruitbomen te vinden als de banyan, de kokospalm en de mangoboom. Veel water is bedekt met een dikke laag waterhyacinthen en rode-, blauwe- en witte lelies. De witte lelie is bovendien de nationale bloem. Daarnaast groeien er hibiscus, magnolia, jasmijn, bougainvillea, en vele soorten orchideeën.
De Sundarbans zijn genoemd naar de daar veel voorkomende ca. 25-meter hoge sundari-boom. De hardheid van de stam maakt hem onder andere zeer goed geschikt voor huizen- en botenbouw en elektriciteitspalen. De plant die in Bangladesh het meeste voorkomt is een grote bamboesoort.

Dieren

Bengaalse Tijger Foto:Koshyk

De Bengaalse fauna is zeer gevarieerd met 109 inheemse zoogdiersoorten, 684 vogelsoorten, 119 reptielsoorten, 19 amfibieën en ca. 200 soorten zee- en zoetwatervissen.
De fauna van Bangladesh behoort tot de oriëntaalse regio en herbergt onder andere de zeldzame Bengaalse tijger, Bengaalse vos, moeraskrokodil, honingbeer en resusaap. Van de Bengaalse tijger, die alleen nog in drie speciale tijgerreservaten in de Sundarbans leeft, zijn nog slecht ca. 400 exemplaren in leven. De Bengaalse tijger is het nationale dier van Bangladesh. Andere roofdieren zijn luipaarden, vissende kat of viskat en drie soorten civetkatten, waaronder de zeldzame Indiase civetkat.
Andere grote zoogdieren zijn de Aziatische olifant ( nog ca. 300 wilde exemplaren), wilde zwijnen en diverse hertensoorten, waaronder de sambar, de chital (soort damhert) en de muntjak of blafhert. Kleinere zoogdieren zijn otters, mangoesten en de enige mensaap van het Aziatische subcontinent, de Hoelok-gibbon. Na de siamang zijn de hoeloks de grootste gibbons. De zwarte Bengaalse geit is een zeer kleine geitensoort waarvan het vlees en de melk veel gebruikt wordt.
Reptielen zijn de zeeschildpad, rivierschildpad, pythons, krokodillen en verschillende giftige slangen. De gekko wordt in Bangladesh ‘tik-tiki’ genoemd.

Dayallijster Bangladesh Foto:J.M.Garg

De Dayallijster is de nationale vogel van Bangladesh. De treurmaina of Indische maina (Bengali: Shalik) komt in heel Bangladesh voor. Er leven 12 ijsvogelsoorten (Bengali: machhhranga) in Bangladesh, waaronder de bruinvleugelijsvogel, de zwartkapijsvogel de witkraagijsvogel en de vrij zeldzame rosse ijsvogel. Verder leven er nog 22 soorten spechten (Bengali: kaththokra) waaronder de bijzondere Kokarde-specht.
Het Madhupur Forest is een belangrijke habitat voor verschillende soorten uilen, waaronder de zeldzame bruine bosuil, de Coromandel oehoe, de bruine visuil en de Bengaalse oehoe.

Andere streken met bijzondere vogelsoorten:
Sylhet: Baer’s tafeleend, witbandzeearend
Srimangal nabij de Indiase grens: blauwbaardbijeneter
Noakhali regio: lepelbekstrandloper, Nordmann’s of gevlekte groenpootruiter, Indische schaarbek

Naast de hierboven genoemde bedreigde dieren worden ook de volgende zoogdieren min of meer ernstig bedreigd: kuiflangoer, borstelige haas of Assam-konijn (ook wel: Bengaals konijn), Aziatische goudkat, Assammakaak, leeuwmakaak, beermakaak, Barasingahert, hertegeitantilope of zwarte bok, nevelpanter, dhole (ook wel: Aziatische wilde hond, rode hond, alpenhond of adjak), Indische zeekoe, Irawadi-eekhoorn, Sumatraanse bosgems, lippenbeer en slanke otter.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Accommodaties Bangladesh
• Bagladesh Vliegtickets.nl
• Hotels Bangladesh
• Bangladesh Vliegtickets WTC
• Eliza was here

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Romans over Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)
Willgoto Bangladesh (N)
Schrijf uw artikel over BANGLADESH

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh
Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh
Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems