Landenweb.nl

BANGLADESH
Planten en Dieren

To read about BANGLADESH in English - click here

Hotels Bangladesh

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Witte LeliePhoto: Publiek domein

Het tropische en subtropische klimaat zorgt voor een uitbundige, gevarieerde flora. Overal zijn fruitbomen te vinden als de banyan, de kokospalm en de mangoboom. Veel water is bedekt met een dikke laag waterhyacinthen en rode-, blauwe- en witte lelies. De witte lelie is bovendien de nationale bloem. Daarnaast groeien er hibiscus, magnolia, jasmijn, bougainvillea, en vele soorten orchideeën.

De Sundarbans zijn genoemd naar de daar veel voorkomende ca. 25-meter hoge sundari-boom. De hardheid van de stam maakt hem onder andere zeer goed geschikt voor huizen- en botenbouw en elektriciteitspalen. De plant die in Bangladesh het meeste voorkomt is een grote bamboesoort.

Dieren

advertentie

Bengaalse TijgerPhoto: Koshyk CC 2.0 Generic no changes made

De Bengaalse fauna is zeer gevarieerd met 109 inheemse zoogdiersoorten, 684 vogelsoorten, 119 reptielsoorten, 19 amfibieën en ca. 200 soorten zee- en zoetwatervissen.

De fauna van Bangladesh behoort tot de oriëntaalse regio en herbergt onder andere de zeldzame Bengaalse tijger, Bengaalse vos, moeraskrokodil, honingbeer en resusaap. Van de Bengaalse tijger, die alleen nog in drie speciale tijgerreservaten in de Sundarbans leeft, zijn nog slecht ca. 400 exemplaren in leven. De Bengaalse tijger is het nationale dier van Bangladesh. Andere roofdieren zijn luipaarden, vissende kat of viskat en drie soorten civetkatten, waaronder de zeldzame Indiase civetkat.

Andere grote zoogdieren zijn de Aziatische olifant ( nog ca. 300 wilde exemplaren), wilde zwijnen en diverse hertensoorten, waaronder de sambar, de chital (soort damhert) en de muntjak of blafhert. Kleinere zoogdieren zijn otters, mangoesten en de enige mensaap van het Aziatische subcontinent, de Hoelok-gibbon. Na de siamang zijn de hoeloks de grootste gibbons. De zwarte Bengaalse geit is een zeer kleine geitensoort waarvan het vlees en de melk veel gebruikt wordt.

Reptielen zijn de zeeschildpad, rivierschildpad, pythons, krokodillen en verschillende giftige slangen. De gekko wordt in Bangladesh ‘tik-tiki’ genoemd.

advertentie

Dayallijster BangladeshPhoto: J.M.Garg CC 3.0 Unported no changes made

De Dayallijster is de nationale vogel van Bangladesh. De treurmaina of Indische maina (Bengali: Shalik) komt in heel Bangladesh voor. Er leven 12 ijsvogelsoorten (Bengali: machhhranga) in Bangladesh, waaronder de bruinvleugelijsvogel, de zwartkapijsvogel de witkraagijsvogel en de vrij zeldzame rosse ijsvogel. Verder leven er nog 22 soorten spechten (Bengali: kaththokra) waaronder de bijzondere Kokarde-specht.

Het Madhupur Forest is een belangrijke habitat voor verschillende soorten uilen, waaronder de zeldzame bruine bosuil, de Coromandel oehoe, de bruine visuil en de Bengaalse oehoe.

Andere streken met bijzondere vogelsoorten:

Sylhet: Baer’s tafeleend, witbandzeearend

Srimangal nabij de Indiase grens: blauwbaardbijeneter

Noakhali regio: lepelbekstrandloper, Nordmann’s of gevlekte groenpootruiter, Indische schaarbek

Naast de hierboven genoemde bedreigde dieren worden ook de volgende zoogdieren min of meer ernstig bedreigd: kuiflangoer, borstelige haas of Assam-konijn (ook wel: Bengaals konijn), Aziatische goudkat, Assammakaak, leeuwmakaak, beermakaak, Barasingahert, hertegeitantilope of zwarte bok, nevelpanter, dhole (ook wel: Aziatische wilde hond, rode hond, alpenhond of adjak), Indische zeekoe, Irawadi-eekhoorn, Sumatraanse bosgems, lippenbeer en slanke otter.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Hotels Bangladesh
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh

Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh

Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2023
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems