BANGLADESH   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Bangladesh Moskee Foto:Ishtiaque Ayub Zico.

Bangladesh is overwegend een soennitisch islamitisch land (85%). Alleen landen als Indonesië, Pakistan en misschien India hebben een grotere moslimbevolking. Hoewel in 1988 de islam tot staatsgodsdienst werd uitgeroepen, garandeert de grondwet godsdienstvrijheid.
De tweede godsdienst is het hindoeïsme(12%). Verder zijn er nog kleine aantallen boeddhisten, christenen en animisten.

De hindoe minderheid werd tijdens de ‘Pakistaanse’ periode nog ernstig vervolgd en moordpartijen door het Pakistaanse leger tijdens de vrijheidsoorlog waren geen uitzondering. Sinds de scheiding in 1947 zijn bovendien veel Hindoes naar India geëmigreerd.
Sinds 1971 is de relatie tussen de islamieten en de Hindoes in Bangladesh sterk verbeterd. Alleen in 1992 volgde er een terugslag toen de Indiase Babri moskee vernietigd werd door fanatieke Hindoes. Dit veroorzaakte een golf van geweld tegenover de Bengaalse Hindoes.

Boeddhisten komen vrijwel alleen voor in de stammen van de Chittagong Hill Tracts. De eens florerende boeddhistische cultuur verdween langzaam onder druk van het hindoeïsme, nog voor de komst van de islam.

Hoewel er een kleine groep christenen bestaat, meest afstammelingen van Portugese handelaren, is er een grote groep christelijke organisaties en zijn er veel missionarissen werkzaam in Bangladesh. Sinds het verbod op het openlijk bekeren van de Bengaalse bevolking, houden deze groepen zich eigenlijk alleen nog maar bezig het verlenen van hulp en het bijstaan van de christenen in de gemeenschap.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Bangladesh
• Bagladesh Vliegtickets.nl
• Bangladesh Vliegtickets WTC

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)
Willgoto Bangladesh (N)
Schrijf uw artikel over BANGLADESH

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh
Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh
Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems