BANGLADESH   

Getaway Travel reisfoto van het Jaar: stuur je reisfoto in en win 2 tickets Australië
    Aktueel vakantie weer in BANGLADESH
Basisgegevens
   Officiële landstaalBengaals
   HoofdstadDhaka
   Oppervlakte143.998 km²
   Inwoners158.570.535 (juli 2011)
   Munteenheidtaka (BDT)
   Tijdsverschil+5
   Web | Code | Tel..bd | BGD | +880

Somapura Mahavihara Werelderfgoed Bangladesh Foto:Man

Bangladesh, ook wel 'Land van de rivieren' genoemd, is een nog relatief onbekende vakantiebestemming met, ondanks de armoede, een vriendelijke en hartelijke bevolking en verder met mooie stranden, waaronder het langste natuurlijke strand ter wereld, een fascinerende fauna met o.a. de Bengaalse tijger, de grootste mangrovebossen ter wereld, eeuwenoude archeologische opgravingen en de huizen van de Maharadja's. Bangladesh heeft een tropisch klimaat met van oktober tot maart een droge winter, van maart tot juni een warme, vochtige zomer en van juni tot oktober het regenseizoen (moesson), met overstromingen en cyclonen. In de winter liggen de minima rond de 21°C, 's zomers liggen de maxima rond 35°C.

De hoofdstad Dhaka kent tegenwoordig grote winkelgebieden en luxe hotels, toeristen kunnen gebruik maken van meer dan 700.000 riksja's. Ook het Bangladesh National Museum is in Dhaka gevestigd, net als het Liberation War Museum, een grote dierentuin en Baitul Mukarram, de grootste tempel van de stad. De Dhakeshwari Tempel uit de 12e eeuw, een van de meer dan 700 moskeeën en historische gebouwen in Dhaka, is een van de beroemdste hindoeïstische tempels van Bangladesh en behoort ook tot een van de meest belangrijke religieuze plaatsen voor hindoes. Interessant zijn verder nog een zevenkoepelige moskee uit de 11e eeuw, het Bara Katra-paleis uit 1644 en het Fort van Aurangabad (Lal Bagh Fort) uit 1678.

Varendra Research Museum Bangladesh Foto:Auyon

In Rajshari is het populaire Vanrendra Research Museum te vinden, met persoonlijke collecties van enkele maharadja's. Het Sundarbans Park, deels in India gelegen, beschikt over de grootste mangrovebossen ter wereld en is daarom opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op die lijst staat ook de moskeestad Bagerhat en de ruïnes van Somapura Vihara, een boeddhistisch klooster bij Paharpur. In het zuidoosten van Bangladesh zijn een aantal stranden te vinden, onder andere in de stad Cox's Bazar en op het koraaleilandje Saint Martin.

Bangladesh is een waar paradijs voor toeristen die van kunsthandwerk houden, zoals houtsnijwerk, koperwerk, gouden en zilveren sieraden, katoen en zijde, onder andere te vinden op de Chandni Chawk Bazar, de bekende markt in de oude stad van Dhaka.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Bangladesh Vliegtickets WTC
• Hotels Bangladesh
• Eliza was here

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Romans over Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)
Telefoongids Bangladesh
Willgoto Bangladesh (N)
Schrijf uw artikel over BANGLADESH

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh
Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh
Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh
Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems