Landenweb.nl

BANGLADESH
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Bengaals
  Hoofdstad  Dhaka
  Oppervlakte  143.998 km²
  Inwoners  166,303,498
  (2021)
  Munteenheid  taka
  (BDT)
  Tijdsverschil  +5
  Web  .bd
  Code.  BGD
  Tel.  +880

To read about BANGLADESH in English - click here

Hotels Bangladesh

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Somapura Mahavihara Werelderfgoed BangladeshPhoto: Man Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Bangladesh, ook wel 'Land van de rivieren' genoemd, is een nog relatief onbekende vakantiebestemming met, ondanks de armoede, een vriendelijke en hartelijke bevolking en verder met mooie stranden, waaronder het langste natuurlijke strand ter wereld, een fascinerende fauna met o.a. de Bengaalse tijger, de grootste mangrovebossen ter wereld, eeuwenoude archeologische opgravingen en de huizen van de Maharadja's. Bangladesh heeft een tropisch klimaat met van oktober tot maart een droge winter, van maart tot juni een warme, vochtige zomer en van juni tot oktober het regenseizoen (moesson), met overstromingen en cyclonen. In de winter liggen de minima rond de 21°C, 's zomers liggen de maxima rond 35°C.

De hoofdstad Dhaka kent tegenwoordig grote winkelgebieden en luxe hotels, toeristen kunnen gebruik maken van meer dan 700.000 riksja's. Ook het Bangladesh National Museum is in Dhaka gevestigd, net als het Liberation War Museum, een grote dierentuin en Baitul Mukarram, de grootste tempel van de stad. De Dhakeshwari Tempel uit de 12e eeuw, een van de meer dan 700 moskeeën en historische gebouwen in Dhaka, is een van de beroemdste hindoeïstische tempels van Bangladesh en behoort ook tot een van de meest belangrijke religieuze plaatsen voor hindoes. Interessant zijn verder nog een zevenkoepelige moskee uit de 11e eeuw, het Bara Katra-paleis uit 1644 en het Fort van Aurangabad (Lal Bagh Fort) uit 1678.

advertentie

Varendra Research Museum BangladeshPhoto:Masum-al-hasan CC 4.0 International no changes made

In Rajshari is het populaire Vanrendra Research Museum te vinden, met persoonlijke collecties van enkele maharadja's. Het Sundarbans Park, deels in India gelegen, beschikt over de grootste mangrovebossen ter wereld en is daarom opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op die lijst staat ook de moskeestad Bagerhat en de ruïnes van Somapura Vihara, een boeddhistisch klooster bij Paharpur. In het zuidoosten van Bangladesh zijn een aantal stranden te vinden, onder andere in de stad Cox's Bazar en op het koraaleilandje Saint Martin.

Bangladesh is een waar paradijs voor toeristen die van kunsthandwerk houden, zoals houtsnijwerk, koperwerk, gouden en zilveren sieraden, katoen en zijde, onder andere te vinden op de Chandni Chawk Bazar, de bekende markt in de oude stad van Dhaka.

advertentie

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Hotels Bangladesh
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh

Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh

Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems