Landenweb.nl

BANGLADESH
Klimaat en Weer

To read about BANGLADESH in English - click here

Hotels Bangladesh

Klimaat en Weer

Algemeen

advertentie

Bangladesh OverstromingenPhoto: Publiek domein

Bangladesh heeft een tropisch klimaat met zeer zachte winters (oktober-maart), hete, vochtige zomers (maart-juni) en een vochtige warme moessonperiode (juni-oktober).

In het moessonseizoen komen er door overstromingen en cyclonen frequent natuurrampen voor. Oorzaken hiervan zijn onder andere de ligging aan de zeer onrustige Golf van Bengalen en de ontbossing van het Himalaya-gebergte. Door de verwachte stijging van de zeespiegel zal het laaggelegen Bangladesh nog meer te lijden gaan krijgen van overstromingen.

Cyclonen met windsnelheden boven de 150 km per uur komen vooral in het kustgebied voor en kunnen veel schade aanrichten. Ook droogte kan nare gevolgen hebben. In het droge seizoen (november-april) kan zo weinig neerslag vallen dat de (rijst)oogst er ernstig onder lijdt. Ook in de regenmaanden (mei-oktober) kan er te weinig neerslag vallen.

De gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheid bedraagt 1400 mm in de ‘droge’ Rajshahi-regio en meer dan 5000 mm in de Sylhet-regio. Driekwart van de regen valt tussen juni en september en door een luchtvochtigheid van ca. 90% is het dan voor de mens bijna ondraaglijk.

De koudste maand is januari met temperaturen onder de 20°C en de heetste maand is april waarbij temperaturen tot 40°C kunnen voorkomen. De beste tijd om Bangladesh te bezoeken ligt tussen oktober en februari.

In januari 2007 werd er met een minimumtemperatuur van 5°C een kouderecord gevestigd. 130 mensen overleden als gevolg van de kou.

Volgens de lokale bevolking telt Bangladesh zes seizoenen:

Basanto (lente) februari tot april

Grishma (zomer) april tot juni

Barsha (regen) juni tot augustus

Sharat (herfst) augustus tot oktober

Hemanto (mist) oktober tot december

Sheet (winter) december tot februari

Klimaatgegevens Dhaka

MaandTemperatuur n °CRegenval
max.min.mm
Januari25,512,712
Februari27,715,031
maart32,720,063
April33,323,3139
Mei32,724,4254
Juni32,225,5330
Juli31,626,1336
Augustus31,126,1342
September32,226,1234
Oktober31,623,8139
November28,820,031
December26,113,812
advertentie

Moesson

advertentie

Bangladesh Moesson stortbuienPhoto: Mayeenul Tslam CC 4.0 International no changes made

De basis voor de moessonperiode in Bangladesh wordt in de winter boven Centraal Azië gelegd. Een sterk hogedrukgebied zorgt dan voor een noordoostelijke tot noordelijke wind, waardoor er een periode met relatief lage temperaturen ontstaat. In februari stijgt de temperatuur in Bangladesh weer snel en er ontstaat in het westen een zeer krachtig lagedrukgebied dat de windrichting gaat bepalen. In Bangladesh draait de wind dan in de maanden mei en juni van het noordoosten naar het zuidwesten. Hierdoor wordt er warme vochtige oceaanlucht aangevoerd met veel regenval als gevolg, met name in de hogere delen van Bangladesh.

De moesson gaat onveranderlijk rond 15 juni in het zuidwesten en rond 18 juni in het noordoosten van start. Hoewel er niet meer dan een paar uur per dag (met name in de middag en vroege avond) hevige buien vallen, veranderen straten vaak in kolkende rivieren. De regenbuien gaan bijna altijd gepaard met onweer, tornado’s en windstoten. De nachttemperatuur ligt gedurende de moesson rond de 26°C en overdag is het rond de 31°C. De gemiddelde vochtigheidsgraad ligt tussen de 80 en 85%.

Na de moessonperiode is het klimaat van oktober tot en met februari zeer aangenaam met weinig neerslag en veel zon. De nachttemperatuur daalt naar ongeveer 10°C. Vanaf half maart neemt de luchtvochtigheid weer toe en wordt het voor mens en dier weer onaangenamer, met temperaturen in april en mei van meer dan 40°C op de laagvlakten in het zuiden. Het zeewater in de Golf van Bengalen heeft dan een temperatuur van 28 graden.

Tijdens de drie moessonmaanden valt er tussen de 1000 en 1500 millimeter neerslag. Net ten noorden van Bangladesh valt in het Khasisgebergte nog veel meer. De Indiase plaatsen Mawsynram en in Cherrapunji zijn de natste plaatsen ter wereld. Jaarlijks valt in Mawsynram 11887 millimeter regen en in Cherrapunji op 1300 meter hoogte 11440 millimeter regen. In 1861 viel in Cherrapunji 22987 millimeter regen, waarvan in de maand juli alleen al 9299 millimeter. Ook op andere plaatsen in het noordoosten van India vallen enorme hoeveelheden tot jaarlijks 6000 millimeter. Het is dan ook logisch dat Bangladesh zo vaak met overstromingen te maken krijgt. Bangladesh wordt van noord naar zuid doorsneden door rivieren. Deze voeren al het regenwater af naar de Golf van Bengalen. De rivieren overstromen jaarlijks tussen mei en oktober. Slechts één kwart van het hele land blijft tijdens het natte seizoen overstromingsvrij.

De combinatie van laagvlakte, plotseling stijgend landschap en een natte zuidwestelijke wind zijn grotendeels verantwoordelijk voor de flinke stijgingsregens.

Tijdens de moessonperiode schijnt de zon maar weinig, in augustus maar ca. 60 uur. De hoofdstad Dhaka heeft gemiddeld iets meer dan 2000 uur zon per jaar.

Bangladesh wordt naast overstromingen ook wel eens getroffen door een orkaan, met name in de periodes 1 mei tot half juni en van 1 september tot 1 december.

BANGLADESH LINKS

Advertenties
• Hotels Bangladesh
• Rondreis Bangladesh Djoser
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over BANGLADESH bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bangladesh (N)
Reizendoejezo – Bangladesh (N)
Startpagina Bangladesh (N)

Bronnen

Beurden, J. van / Bangladesh : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Brace, S. / Bangladesh

Thomson Learning

McAdam, M. / Bangladesh

Lonely Planet

Whyte, M. / Bangladesh

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems