Landenweb.nl

AZERBEIDZJAN
Geografie en Landschap

To read about AZERBAIJAN in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Azerbeidzjan ligt in het zuidwesten van Azië op de Kaukasus tussen Iran en Rusland en grenst tevens aan de Kaspische Zee. Azerbeidzjan grenst ook nog aan Armenië, Georgië en Turkije. De oppervlakte van Azerbeidzjan is 86.600 km2 (inclusief de enclave Nagorny-Karabach). Azerbeidzjan is daarmee ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Azerbeidzjan Satellietfoto

Photo:Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap wordt beheerst door de Grote Kaukasus, dat is een hooggebergte. De hoogste top in het oostelijke deel (de Bazardüzü, op de grens met Dagestan) reikt tot 4466 m. De Kleine Kaukasus doet daar nauwelijks voor onder: 3904 m in Naxçivan. Beide ketens worden van elkaar gescheiden door het brede dal van de Kura, een diepe depressie die afloopt naar de Kaspische Zee.

advertentie

Azerbeidzjan Landschap

Photo:Gulustan Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De Kaspische Zee ligt in 2008 circa 28 meter onder de zeespiegel en daarmee ligt een groot deel van het kustgebied, waaronder de Kaspische Laagte, eveneens onder zeeniveau. Het waterpeil van de zee is ten gevolge van de geringe hoeveelheid neerslag en de door stuwdammen afgenomen watertoevoer vanuit de Wolga de laatste decennia afgenomen. In een verder verleden is de zee echter nog kleiner geweest dan tegenwoordig. De zee is het diepst in het zuidelijke deel; het noordelijke bekken is op de meeste plaatsen zeer ondiep. De beide bekkens worden gescheiden door een ondieper gedeelte dat de verbinding vormt tussen de schiereilanden Apsjeron (Azerbeidzjan) en Tsjeleken (Turkmenistan). Tot de zee behoort ook de nagenoeg afgesloten inham Garabogazköl in Turkmenistan.

Klimaat en Weer

advertentie

Azerbeidzjan Zonsopgang

Photo:Publiek domein

Door de geografische verscheidenheid zijn er nogal wat onderlinge verschillen in het klimaat per regio. De kust van de Kaspische zee heeft veel wind. De regelmatig opstekende stormen maken de temperatuur draaglijk. De winters zijn niet al te koud, maar dat verandert hoger in de bergen. Hevige sneeuwval is een veel voorkomend verschijnsel in de Kaukasus. Het midden van het land is droog, maar de bossen in het zuiden vangen voldoende regen op, met name in oktober, november en maart. De gemiddelde temperatuur bedraagt tussen de 20 en 30 graden in het voorjaar en de zomer.

Planten en dieren

Planten

advertentie

Bloeiende Esdoorn Azerbeidzjan

Photo:Krzysztof Ziarnek

De beide bergketens zijn spaarzaam begroeid met flora die kenmerkend is voor het hooggebergte. Verscheidene toppen zijn het gehele of nagenoeg gehele jaar met sneeuw bedekt. Op de lager gelegen hellingen groeien eiken, beuken en esdoorns. De vlakte van de Kura heeft een steppelandschap.

Dieren

advertentie

Steur Azerbeidzjan

Photo:Cacophony Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De dierenwereld is soms nog wild. In afgelegen delen van het hooggebergte komen nog beren en tijgers voor, al worden ze maar zelden waargenomen. Er is een rijke populatie kleine hoefdieren, waaronder gemzen, wilde zwijnen en wilde geiten. De visrijke Kaspische Zee is het leefgebied van de steur; 80% van de wereldproductie van kaviaar wordt hier gewonnen. Het aantal soorten vogels is groot, mede dank zij de inrichting van speciale vogelreservaten.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

AZERBEIDZJAN LINKS

Advertenties
• Azerbeidzjan Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Azerbeidzjan
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Hotels Azerbeidzjan
• Azerbeidzjan Vliegtickets Tix.nl
• Transport Azerbeidzjan - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Azerbeidzjan Startnederland (N+E)
Telefoongids Azerbeidzjan
Willgoto Azerbeidzjan (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems