Landenweb.nl

AZERBEIDZJAN
Geschiedenis

To read about AZERBAIJAN in English - click here

Hotels Azerbeidzjan

Geschiedenis

Vanaf de 6e eeuw voor Christus (en zelfs gedurende een groot deel van de latere geschiedenis) maakte proto-Azerbeidzjan deel uit van het Perzische rijk, waarbij het zoroastrisme zich ontwikkelde als de overheersende religie. Rond de 4e eeuw voor Christus ontstond de slecht gedefinieerde staat Arran, ook bekend als Kaukasisch Albanië (geen link met de huidige Balkanrepubliek). Vanaf ongeveer 325 n.Chr. adopteerden deze Albanezen het christendom en bouwden ze vele kerken, waarvan de ruïnes nog steeds te bezoeken zijn. De geschiedenis van de Kaukasische Albanezen is van groot politiek belang voor de hedendaagse Azeri's, grotendeels vanwege het omstreden feit dat ze niet Armeens waren.

Azerbeidzjan is voor het grootste gedeelte van de geschiedenis bezet geweest door buitenlandse mogendheden. Rond 640 na Christus trokken Arabische legers het gebied binnen - die tevens de Islam introduceerden -, gevolgd door Mongoolse troepen en vanaf de 11de eeuw tot de 15de eeuw door Turkse overheersing. Het gevolg van deze Turkse overheersing was dat de Azeri een Turkse taal adopteerden.

advertentie

Muziekgroep Azerbeidzjan 16e eeuwPhoto: Publiek domein

Vanaf het einde van de 16e eeuw werd tussen het Ottomaanse Rijk, het Perzische Rijk en Tsaristisch Rusland gevochten om de hegemonie in de regio. Daarna nam de Iraanse invloed toe. Vanaf de 18de eeuw werd Rusland een steeds machtiger mogendheid, die invloed zocht en kreeg in de Kaukasus. Bij het Verdrag van Toerkmanchai in 1828 werd de invloed over het gebied vastgelegd: het noordelijke gedeelte (ongeveer de contouren van het huidige Azerbeidzjan) werd toegewezen aan Rusland, terwijl het zuidelijke gedeelte werd toegewezen aan Iran.

Van 1918 tot 1920 was Azerbeidzjan onafhankelijk. Daarna werd het onderdeel van de Sovjetunie. In 1988 ontstonden er ernstige spanningen tussen Azerbeidzjan en de Armeense enclave Nagorny Karabach, welke gelegen is in Azerbeidzjan. Dit leidde tot geweldsuitbarstingen tegen etnische Armeniërs. Toen de situatie uit de hand liep, poogden Sovjettroepen op bloedige wijze de orde te herstellen, waardoor anti-Russische gevoelens in Azerbeidzjan werden aangewakkerd.

In 1991 werd Azerbeidzjan onafhankelijk. De eerste jaren van onafhankelijkheid werden gekenmerkt door felle onderlinge rivaliteit tussen machthebbers, economische malaise en de nog imeer durende ruzie om de enclave Nagorny-Karabach. Na massaprotesten vanwege de nederlagen in de oorlog met Armenië vluchtte de eerste gekozen president Mutalibov naar Moskou. Zijn opvolger, president Elchibey, benoemde de vroeger KGB-chef Heydar Aliyev tot parlementsvoorzitter. President Elchibey werd evenwel verdreven door een oprukkend rebellenleger van krijgsheer Surat Hoesseinov. Heydar Aliyev sloot vervolgens een pact met deze krijgsheer, die bij die gelegenheid werd benoemd tot premier. Na een referendum waarin het volk het vertrouwen in de gevluchte president opzegde, werden presidentiële verkiezingen uitgeschreven.Op 3 oktober 1993 werd Aliyev voor het eerst gekozen tijdens rechtstreekse presidentiële verkiezingen. Hij bleef aan de macht tot 2003, waarna hij vanuit zijn ziekbed de macht overdroeg aan zijn zoon Ilham. Deze won met gemak de presidentsverkiezingen in oktober 2003 en werd direct benoemd tot president.

advertentie

Ilham Aliyev AzerbeidzjanPhoto: The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland CC 3.0 no changes made

In november 2005 wint de regerende New Azerbaijan Party de parlementsverkiezingen met ruim verschil. Internationale waarnemers twijfelen aan het democratische gehalte van de verkiezingen.
In juni 2007 biedt de Russische president Poetin een radarstation in Azerbeidzjan aan als alternatief voor de plannen van de VS om een raketschild te bouwen in Europa. In maart 2008 breken zware gevechten uit in Nagorno-Karabakh. Armenië en Azerbeidzjan beschuldigen elkaar er van te zijn begonnen.
Ilham Aliyev wint in oktober 2008 de presidentsverkiezingen. In november 2008 tekenen Azerbeidzjan en Armenië een verdrag waarin de landen te kennen geven het geschil om Nagorno-Karabakh op te willen lossen.
In maart 2009 wordt er een referendum gehouden om het mogelijk te maken dat Ilham Aliyev voor een derde keer gekozen kan worden, hij wint met bijna 92% van de stemmen.
In november 2009 wordt er geen doorbraak bereikt in de gesprekken over Nagorno-Karabakh. In april 2010 brengt het hoofd van de Armeense kerk een bezoek aan Azerbeidzjan en probeert een bijdrage te leveren aan het vredesproces. In oktober 2013 wint Ilham Aliyev weer de presidentsverkiezingen.
In november 2015 wint de regeringspartij de parlementsverkiezingen die door de belangrijkste oppositiepartijen werden geboycot. In 2016 en 217 laait af en toe het conflict rond Nagorno-Karabakh op, en in februari 2017 benoemt Aliyev zijn vrouw tot eerste vice-president.
Eind 2020 veroverde Azerbeidzjan grondgebied in Nagorno-Karabach en in september 2023 de volledige enclave. Meer dan 100.000 van de 120.00 Armeniërs vluchtten naar Armenië.

In december 2023 riep Aliyev via een decreet vervroegde presidentsverkiezingen uit op 7 februari 2024, verkiezingen die aanvankelijk voorzien waren in 2025. Aliyev leek daarmee te willen profiteren van zijn populariteit na de verovering van Nogorno-Karabach in september 2023.
De verkiezingen van 7 februari 2024 werden, zoals verwacht, gewonnen door de zittende president Ilham Aliyev. Aliyev werd voor de vijfde keer herkozen met meer dan 90% van de stemmen na een opkomst van net geen 70%.

AZERBEIDZJAN LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Azerbeidzjan
• Hotels Azerbeidzjan
• Transport Azerbeidzjan - TTS Quality Logistics B.V
• Hotels Trivago
• Auto huren in Azerbeidzjan
• Boeken, ook tweedehands, over AZERBEIDZJAN bij Bol.com

Nuttige links

Azerbeidzjan Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems