Landenweb.nl

Buenos Aires
 

Hotel boeken in Buenos Aires

To read about Buenos Aires in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Buenos Aires

Algemeen

Buenos AiresBuenos AiresFoto: Luis Argerich CC 2.0 Generic no changes made

Buenos Aires is de hoofdstad en de grootste stad van Argentinië. Buenos Aires is ook de 15e stad in bevolkingsgrootte van de wereld. De naam betekent "Schone lucht” in het Spaans. De stad is het centrum van industrie en handel van Argentinië. Buenos Aires is economisch gezien één van de belangrijkste steden van Argentinië en heeft een groot cultureel aanbod en is het vertrekpunt voor reizen naar de rest van het land. De inwoners van Buenos Aires worden Porteños, "mensen van de haven" genoemd.

advertentie
Djoser Rondreizen Argentinie VliegenNaar | Vliegticket Buenos Aires

Ligging

Buenos Aires La BocaBuenos Aires La BocaFoto: Luis Argerich CC 2.0 Generic no changes made

Buenos Aires ligt aan de zuidoostelijke kust van Zuid-Amerika tegenover Uruguay aan de 100-mijl brede River Plate. Buenos Aires heeft een totale oppervlakte van 203 vierkante km. De stad is verdeeld in 48 wijken of barrios. Het grootstedelijk gebied Groot-Buenos Aires (Gran Buenos Aires) is een van de dichtstbevolkte stedelijke centra in de wereld met meer dan 15 miljoen mensen. De coördinaten van Buenos Aires zijn 34º 36 Zuiderbreedte en 58º 26 Westerlengte.

advertentie
Hotels Buenos Aires Argentinie verre reizen van de ANWB

Weer

Het weer van Buenos Aires kan het best worden omschreven als subtropisch en het is vaak tamelijk vochtig. Omdat Buenos Aires op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen en het bijbehorende weer omgekeerd. De zomermaanden vallen tussen december en februari en de winter loopt van juni tot en met augustus. Juni en juli hebben het koelste klimaat, de gemiddelde temperatuur overdag blijft rond de 15° C of 16° C. De nachten kunnen koud aanvoelen en in deze periode zul je vaak een jas nodig hebben. In de zomermaanden is het weer heerlijk in Buenos Aires, ook het voor- en najaar zijn prettige tijden om de stad te bezoeken.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in 1536 door een Spaanse expeditie om goud te zoeken onder Pedro de Mendoza. Aanvallen door inheemse volkeren dwongen de kolonisten in 1539 te verhuizen naar Asunción (nu de hoofdstad van Paraguay) en in 1541 werd de stad door brand verwoest. Een tweede en meer permanente vestiging werd in 1580 gesticht door Juan de Garay, die vanuit Asunción kwam. Hoewel Spanje Buenos Aires lange tijd verwaarloosde omdat het meer belang had bij de rijkdommen van Mexico en Peru groeide de nederzetting door de ontwikkeling van de handel.

Buenos Aires in 1628Buenos Aires in 1628Foto: Publiek Domein

In 1617 werd de provincie Buenos Aires, of Río de la Plata afgescheiden van het centrale gezag uit Asunción en het kreeg een eigen gouverneur. In 1620 werd een bisdom opgericht. Tijdens de 17e eeuw had de stad niets te duchten van inheemse volkeren, maar Franse, Portugese en Deense aanvallen kwamen regelmatig voor.

Buenos Aires bleef tot 1776 ondergeschikt aan de Spaanse onderkoning in Peru, daarna werd het de hoofdstad van het nieuw gecreëerde onderkoninkrijk Río de la Plata, dat bestond uit een groot deel van het huidige Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia.

Mei revolutie 1810 In Buenos AiresMei revolutie 1810 In Buenos AiresFoto: Publiek Domein

De welvaart nam toe door de geleidelijke afschaffing van de beperkingen op de handel, die vroeger moest lopen via Lima. Karel III van Spanje maakte een open haven in Buenos Aires maar hierdoor verlangden de porteños steeds meer naar afscheiding van het Spaanse Rijk. In 1806, toen Spanje bondgenoot was van Frankrijk tijdens de Napoleontische oorlogen, bezetten Britse troepen Buenos Aires.

Een volgende Britse aanval werd het volgende jaar afgeslagen. Op 25 mei 1810 (nu de nationale feestdag), vroegen gewapende burgers van de Cabildo met succes het aftreden van de Spaanse onderkoning en vestigden een voorlopige representatieve regering. Deze actie leidde de Latijns-Amerikaanse opstand tegen het Spaanse gezag in.

De officiële onafhankelijkheid van Argentinië (9 juli 1816) werd gevolgd door een langdurig conflict tussen de unitariërs en de federalisten voornamelijk uit de buitengewesten. De unitariërs waren het sterkst in de regio van Buenos Aires. Zij pleitten voor een gecentraliseerde regering gedomineerd door de stad Buenos Aires. De federalisten ondersteunden provinciale autonomie en gelijkheid. In 1853 weigerde de stad en de provincie van Buenos Aires om deel te nemen aan een constituerend congres en ze scheidden zich af van Argentinië. Nationale politieke eenheid werd uiteindelijk bereikt toen Bartolome Mitre president van Argentinië werd in 1862 en Buenos Aires tot zijn hoofdstad uitriep. De strijd tussen Buenos Aires en de provincie ging verder tot 1880, toen de stad werd losgemaakt van de provincie en gefederaliseerd. Een nieuwe stad, La Plata, werd gebouwd als de provinciale hoofdstad.

Plaza Constitución spoorweg station van Buenos Aires in 1885Plaza Constitución spoorweg station van Buenos Aires in 1885Foto: Publiek Domein

De Argentijnse spoorwegmaatschappij stimuleerde de ontwikkeling van de pampa's in de tweede helft van de 19e eeuw. De producten van de pampa’s werden in Buenos Aires op de markt gebracht en geëxporteerd. De spectaculaire economische ontwikkeling van de stad zorgde voor aanwas van immigranten uit de hele wereld tot in de twintiger jaren van de 20e eeuw. Sloppenwijken ontstonden in de vijftiger jaren. De ontwikkeling van het transportsysteem van de stad in de jaren 1970 en '80 vergemakkelijkte de verdere economische groei. Buenos Aires is nu een moderne stad.

Bezienswaardigheden

Hieronder staan enkele bezienswaardigheden van Buenos Aires, die je gezien moet hebben beschreven.

Buenos Aires ObeliskBuenos Aires ObeliskFoto:Victoria Rachitzky CC 2.0 Generic no changes made

De Obelisk is het beroemde monument van Buenos Aires. Het werd opgericht in mei 1936 om de 400e verjaardag van de stichting van Buenos Aires te herdenken. Het is gebouwd op de plaats waar de Argentijnse vlag voor de allereerste keer werd gehesen. Deze torenhoge structuur is meer dan 67 meter hoog. Er is slechts één toegang tot deze prachtige structuur en er zijn vier ramen in de top van de toren, die alleen bereikt kan worden na het beklimmen van een trap van 206 treden.

Colob Theater Buenos AiresColon Theater Buenos AiresFoto: Pmt7ar CC 3.0 Unported no changes made

Het Colón Theater is op het Sydney Opera House na het grootste theater voor de podiumkunsten van het zuidelijk halfrond. Dit theater werd ongeveer 100 jaar geleden gebouwd in Italiaanse renaissancestijl en het is ontworpen door de Italiaanse architect Francisco Tamburri. Je kunt een rondleiding krijgen door het theater en een blik werpen op de grote zaal die ruimte biedt aan bijna 2.500 bezoekers.

Plaza de Mayo Buenos AiresPlaza de Mayo Buenos AiresFoto: Carlos Ravazzani CC 3.0 Unported no changes made

Het plaza de Mayo is het belangrijkste plein van de stad en dateert uit de late 16e eeuw, toen het werd opgericht door Juan de Garay. Dit plein is het centrum van Buenos Aires en er staan een aantal interessante gebouwen, die geschiedkundig van belang zijn. Het oude stadhuis en de Kathedraal zijn misschien wel de meest bekende structuren. Het plein is ook bekend door de dwaze moeders die hier protesteren tegen de verdwijningen onder het militaire bewind van 1976-1983.

Kathedraal Buenos AiresKathedraal Buenos AiresFoto: Richie Diesterheft CC 2.0 Generic no changes made

De Kathedraal is een prachtige neo-klassieke katholieke kerk en het meest bekend omdat hier de aardse overblijfselen van General José de San Martin bewaard worden, de nationale held bekend van zijn rol in het bevrijden van het land van de Spanjaarden. De eerste steen van de kerk werd gelegd in de 16e eeuw en de huidige structuur werd voltooid in het midden van de 19e eeuw. De 12 stenen zuilen aan de voorkant geven de indruk van een oude Griekse tempel.

Torre Monumental Buenos AiresTorre Monumental Buenos AiresFoto: Jorge Gobbi CC 2.0 Generic no changes made

De Torre Monumental, ook wel bekend als Torre de los Ingleses, werd gebouwd voor Buenos Aires door de Britten, ter herdenking van de honderdste verjaardag van de revolutie van mei 1810. De klok is gebouwd in een Elizabethaanse stijl en heeft de meeste van zijn oorspronkelijke kenmerken behouden. Bezoekers kunnen met de lift naar de top van de toren waar een prachtig uitzicht over het havengebied zeker de moeite waard is.

Centro Cultural Recoleta Buenos AiresCentro Cultural Recoleta Buenos AiresFoto: Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires CC 2.0 Generic no changes made

Er zijn veel interessante musea in Buenos Aires. Sommige geven een blik op de lokale geschiedenis en cultuur, sommige op de hedendaagse kunst, sommige op wetenschap en technologie. Een paar musea op het gebied van de lokale geschiedenis van Buenos Aires zijn Cabildo de Lujan, Centro Cultural Recoleta en Museo historiografische Nationale. Het Centro Cultural Recoleta werd gebouwd in het jaar 1716 door de Franciscaner monniken. In 1978 werd het omgebouwd tot een museum, waarin verschillende kunstvoorwerpen iets laten zien van de cultuur en geschiedenis van Buenos Aires.

Nationaal Museum voor schone kunsten Buenos AiresNationaal Museum voor schone kunsten Buenos AiresFoto:Beatrice Murch CC BY-SA 2.0) no changes made

Het Nationaal Museum van Schone Kunsten staat lokaal bekend als het Museo Nacional de Bellas Artes. Het museum is gevestigd in een gebouw dat oorspronkelijk dienst deed als waterbedrijf. Het is de thuisbasis van de grootste collectie Argentijnse schilderijen en sculpturen van Argentinië. Schilderijen die tentoongesteld worden zijn voornamelijk afkomstig uit de 19e en 20e eeuw. Naast werken van binnenlandse kunstenaars, zijn er stukken van Van Gogh, Monet, Renoir, Rodin en Toulouse-Lautrec en andere gerenommeerde kunstenaars.

Museo Nacional de Arte Decorativo Buenos AiresMuseo Nacional de Arte Decorativo Buenos AiresFoto: Roberto Fiadone in het publieke domein

Bezoekers van het Museo Nacional de Arte Decorativo worden zowel betoverd door de architectonische schoonheid van het gebouw als door de artistieke inhoud. Het grootse gebouw dat dit museum herbergt is ontworpen door René Sergent, de Franse architect verantwoordelijk voor enkele van de meest in het oog springende herenhuizen van de stad. De collectie van het museum bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en meubels. Andere delen van het huis zijn ingericht met antiek, keramiek, schilderijen, sculpturen en nog veel meer. De tuinen zijn ook een kijkje waard.

Buenos Aires Mar del PlataBuenos Aires Mar del PlataFoto: Leandro Kibisz in het publieke domein

Een aantal prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan liggen in de provincie Buenos Aires. Diverse steden in de provincie Buenos Aires bevinden zich aan de kust. Een aantal van die kuststeden hebben grote maagdelijke stranden. San Clemente del Tuya, Santa Teresita, Mar de Ajo en Mar del Plata combinerende natuurlijke rust en schoonheid met moderne faciliteiten en diensten. Deze stranden zijn de ideale plek om een paar uur door te brengen en te luieren in de zon.

De winkelmogelijkheden van Buenos Aires zijn beroemd in heel Zuid-Amerika. Buenos Aires staat bekend om zijn goede kwaliteit lederwaren. Een van de populaire winkelstraten van Buenos Aires is Recoleta. Dit is een van de meest dure en trendy delen van Buenos Aires. Een ambachtelijke markt wordt hier elk weekend gehouden er zijn gratis optredens van straatartiesten.

Tips

Buenos Aires Evita Museum DodenmaskerBuenos Aires Evita Museum DodenmaskerFoto: Tim Adams CC 2.0 Generic no changes made

Het leven van de beroemdste vrouw van Argentinië wordt getoond in het zeer populaire Evita museum. Gevestigd in hetzelfde pand, dat ooit werd gebruikt door de Stichting Eva Peron in Buenos Aires, kun je het Museo Evita opsplitsen in verschillende secties, die elk een ander deel van het leven van Evita Peron belichten. Haar kleren en haar stemkaart behoren tot de objecten die hier worden tentoongesteld. Voor veel bezoekers is het verhaal van Eva Duarte de Peron bekend, vooral dankzij de beroemde musical van Andrew Lloyd Webber getiteld 'Evita', en door Madonna’s rol van Eva Perón in de film met dezelfde naam uit 1996.

Buenos Aires TangoBuenos Aires TangoFoto: Helge Høifødt CC 3.0 Unported no changes made

De populaire dansvorm Tango is een geschenk van Argentinië aan de rest van de wereld. Tango is enorm populair in Buenos Aires en de stad viert elk jaar "Tango Day" op 11 december. Tango is cultureel gezien belangrijk in Buenos Aires. De opvallende vorm van muziek en dans is verleidelijk, boeiend en biedt simpel gezegd entertainment. Je mag een Tango-show niet missen bij een bezoek aan de stad waar de tango werd geboren.

Buenos Aires LINKS

Advertenties
• Argentinie verre reizen van de ANWB
• VliegenNaar | Vliegticket Buenos Aires
• Djoser Rondreizen Argentinie
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Buenos Aires
• Hotels Buenos Aires
• Boeken, ook tweedehands, over Buenos Aires bij Bol.com

Nuttige links

Buenos Aires Stad

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems